Acasa | Familie | Unde te duci, timpule? Unde zbori, nebunule? Revelația unei mame cu copii mici

Unde te duci, timpule? Unde zbori, nebunule? Revelația unei mame cu copii mici

 SHARE  

Adaugat in 25 august 2016

Unde te duci, timpule? Unde zbori, nebunule? Revelația unei mame cu copii mici

Timpul/ Foto: Photoxpress.com

Zilele trecute, când casa îmi era cu fundul în sus, mi-am dat seama că, oricum m-aș organiza ca să ies la liman, cele două mâini nu-mi sunt suficiente. Știți scenariul: doi copii mici care, când tu te apuci de ordine, ei se pun pe dezordine. Eu pun în dulap un tricou, ei scot zece. Eu curăț oglinda cu Ajax, ei îi dau luciul final cu gem de prune.

Dar nu despre (dez)ordinea dintr-o casă cu copii e vorba acum, ci despre zâna bună care m-a salvat la țanc și despre cum m-a făcut ea să înțeleg ceva ce noi, mamele cu copii mici, nu prea vrem să pricepem.

Dar să le luăm pe rând, că încă nu am rezolvat cu dezordinea. Pe un grup Facebook dedicat bonelor și menajerelor, am citit un mesaj postat de Miruna, o fată de 22 de ani, studentă la Teatru. Căuta o metodă de a face bani în timpul verii, ca să poată pleca în Vamă cu prietena ei. Aşa că a scris pe grup că le ajută pe mămici la curățenie. Iată omul meu, mi-am zis, și i-am scris în secunda a doua Mirunei, amintindu-mi cu nostalgie că, mai ieri, mă perpeleam și eu căutând soluții să fac bani ca să merg în Vamă.

A doua zi, Miruna era la noi în casă, cu mânecile suflecate, gata de dereticat. "Hai să ne tutuim!", îi zic, după ce am văzut că nu mă scoate din "dumneavoastră". "Doar suntem de vârste apropiate", îmi vine să precizez, cu gândul că, așa cum ziceam mai sus, mai ieri căutam și eu soluții de făcut bani și plecat în Vamă. (Mai ieri eram studentă, la fel ca Miruna. Nu? Să fi fost mai demult? Nu, nu cred, sunt încă foarte tânără).

Dar Miruna se încăpățâna să nu ma ia la per tu, iar din "dumneavoastră" nu m-a slăbit, oricât am insistat. "Mă jignești, Miruna", îi zic râzând. "Cât de bătrână mă crezi?" Râdem amândouă, dar ea râde mai mult de complezență, aveam să îmi dau seama mai târziu.

Orele trec, Miruna face treabă bună, eu îmi hrănesc copiii, îi culc, le strâng hainele, le pun jucăriile la loc, le pregătesc prânzul, bag rufe la spălat….distracții de mamă, le știți.

Și, dintr-o dată, sortând hăinuțele colorate de cele albe, mă lovește în moalele capului revelația. "Măi, fată, tu nu mai ești așa tânără cum te dai", îmi spun. "Miruna are 22 de ani, tu ai….23, 24, 25, 26…36? Câât? Câââând? Unde s-a dus timpul ăsta?"

Am ieșit din baie și am trecut pe vârfuri prin dreptul camerelor în care dormeau copiii. M-am așezat la masă cu Miruna și am mâncat împreună o prăjitură cu mentă. Eram cam tristă, recunosc. Mi-a povestit de Vamă. "S-a stricat rău, îmi zice. Nu mai e ce-a fost. Am auzit că anul ăsta au adus și baldachine acolo. Vă puteţi imagina? Baldachine în Vamă!" "Ehe, și pe vremea mea se vorbea tot despre asta", îi zic. Parcă mi-a mai trecut gustul amar auzind că durerile din Vamă sunt aceleași ca în epoca tinereții mele. Tinereţe pe care, sincer vă spun, după revelația avută printre rufele copiilor mei, o simt acum tare departe. N-a fost "mai ieri", ci cândva, demult, parcă într-o altă viață.

Și, uite așa, stând în fund pe un lighean albastru, înconjurată de hăinuțele albe și cele colorate ale copiilor mei, mi-am făcut socotelile: acum un an mi se năștea cel de-al doilea copil, acum trei ani se năștea primul, acum patru ani făceam creditul "Prima casă", acum cinci ani mergeam în luna de miere, acum şapte ani îmi luam prima maşină, acum opt ani mă bucuram de prima creștere uriașă de salariu, acum 12 ani mergeam la primul meu interviu de angajare și acum…. 14 ani eram ca Miruna. Studentă, fără griji și fără bani de mers în Vamă în vacanța de vară. Acum 14 ani. Nu ieri, nu alaltăieri, nu anul trecut, şi nici măcar acum 10 ani.
Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
familietimpvama vecheprima casacopiisalariu CITESTE MAI MULTE DESPRE

7171 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.