Acasa | Relatii | Maică-ta e de vină!

Maică-ta e de vină!

 SHARE  

Adaugat in 13 septembrie 2016

Maică-ta e de vină!

Vinovatul din relatii. Foto: Photoxpress

Când lucrurile nu mai funcţionează aşa cum ar trebui într-o relaţie, se întâmplă ca nu o dată să auzim propoziţia “maică-ta e de vină!” aruncată cu năduf de el sau de ea.

Există şi variaţiuni pe această temă, iar mama poate fi înlocuită cu alte persoane apropiate, care poartă vina pentru ceea ce se întâmplă. Aşadar, indiferent dacă în discuţie apare mama, soacra, mătuşa, sora sau chiar prietenii, în multe relaţii de cuplu e tot timpul cineva responsabil pentru greşelile care există în relaţia dintre cei doi.

În viziunea partenerului care face reproşul, vinovatul și cel asupra căruia se revarsă acuzele este cel care a inoculat mai demult în celălalt partener tot felul de obiceiuri şi de mentalităţi eronate, ce se răsfrâng în prezent asupra cuplului. Acuzatorul nu are cum să fie vinovat niciodată, dacă se întâmplă ceva rău, ci de vină e mereu altcineva. Bineînţeles, după ce sunt epuizate variantele vinovaţilor externi, tot partenerul e cel care poartă în cârcă muntele de vinovăţie pentru starea existentă.

Mereu e altcineva de vină

Iar ca să înţelegem mai bine această situaţie, să zicem că se reflectă perfect în cazuri în care unul dintre parteneri îl înşală pe celălalt, pentru că acesta stă foarte mult timp la serviciu şi îl neglijează pe cel care a înşelat, sau când în cuplu apare violenţa verbală, iar cel care proferează injurii dă vina pe partener pentru că nu-l înţelege. Similar, de vină pentru eşecul la serviciu, acumularea de kilograme, înfăţişarea deplorabilă, neînţelegerile cu cei mici sau disensiunile cu prietenii este numai vina partenerului.

Există soluţii pentru a nu mai spune “Maică-ta e de vină!”

Din fericire, lucrurile nu trebuie sa aibă un final dramatic, pentru că există soluții pentru a depăși această situație.

1.Recunoaşte problema şi faptul că, într-adevăr, există posibilitatea ca tu însuţi să fi provocat problema. Nimeni nu e infailibil, iar tu ar trebui să ştii bine că errare humanum est. În plus, greşelile sunt adesea o cale spre evoluţie personală.

2. Acceptă-te pe ţine necondiţionat, dar şi pe partener.

3. Renunţă la jocul găsirii de vinovaţi.

4. Ia o pauză şi analizează la rece, cu calm, toată situaţia. Încearcă să priveşti lucrurile şi printr-o altă lentilă, nu doar prin cea proprie şi prin cea a căutării de vinovaţi.

5. Încetează să fii extraordinar de ataşat de întreaga situaţie. Puţină detaşare poate fi tocmai ceea ce îţi trebuia pentru a-ţi limpezi gândurile.

6. Apelează la ajutor specializat, dacă simţi că nu reuşeşti deloc să ieşi din acest impas. Dar ca să ajungi în acest punct, trebuie să recunoşti existenţa problemei şi faptul că ea nu face altceva decât să-ţi agraveze situaţia deloc fericita de cuplu în care te afli.

Vei vedea că, punând în aplicare aceste sfaturi vei reuşi să ai o relaţie de cuplu mult mai echilibrată, plină de iubire şi care te poate împlini din toate punctele de vedere, aşa cum a fost la început.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4250 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.