Acasa | Good to know | 8 factori care te fac vulnerabil in fata depresiei

8 factori care te fac vulnerabil in fata depresiei

 SHARE  

Adaugat in 19 octombrie 2016

8 factori care te fac vulnerabil in fata depresiei

Depresie Foto: Shutterstock

Gândurile și atitudinile oamenilor explica de ce unii dezvolta depresie dupa evenimente stresante de viata.

Lista de mai jos oferă o imagine de ansamblu a diferiților factori de vulnerabilitate care cresc riscurile ca o persoana sa dezvolte depresie, conform psychologytoday.com. Există indicii că aceste credințe distorsionate preced debutul depresiei.

1. Neajutorarea învățată

Acest model de gândire sugerează că indivizii tind să creadă că ei nu au nici o putere asupra evenimentelor care li se intampla. Acești indivizi sunt pasivi și cred că ei nu pot face nimic pentru a alina suferința pe care o simt.

2. Blocarea în gânduri negative

Persoanele afectate de depresie sunt predispuse la gânduri negative. Din păcate, acest lucru tinde să mențină sau să amplifice gândirea negativă. De exemplu, gândurile cuiva care suferă de depresie în urma unui divorț amar ar putea lua forma regretului ("Ar fi trebuit sa fiu un soț mai bun") si anxietatii cu privire la viitor ("Cum se vor descurca copiii?"). Gandurile repetitive cu privire la cauzele și consecințele evenimentului pot împiedica oamenii depresivi sa foloseasca strategii eficiente de adaptare.

3. Senzația de epuizare

După cum scrie Andrew Solomon, opusul depresiei nu este fericirea, ci vitalitatea și capacitatea de adaptare. Persoanelor cu depresie le lipsește capacitatea de a muta în mod flexibil atenția departe de informațiile negative.

4. Lipsa motivației

Persoanele depresive se pot simți fara rost și aproape orice țel activitate / sarcină devine o provocare. Psihologul Hasler susține că depresia reflectă o schimbare în analiza cost-beneficiu și, în consecință, procesul de luare a deciziilor este afectat.

5. Memorie părtinitoare

Depresia este asociata cu amintirea evenimentelor negative, acest lucru se întâmplă în mod automat. Amintirile eșecurilor din trecut și scenariile viitoare agraveaza și mai mult starea de spirit. În contrast, amintirile pozitive despre evenimente de viata pot imbunatati starea de spirit a unei persoane.

6. Stabilirea unor obiective de neatins

Indivizii cu depresie pot continua realizarea unui obiectiv deja esuat (de exemplu, incapacitatea de a parasi o căsătorie cu probleme, sau urmărirea unui vis care nu se poate realiza). Oamenii care resusesc sa se decupleze de la obiective aparent imposibile sunt mai sanatosi mental decat cei care rămân prinși în capcană. Renunțarea la obiectivele frustrante creează oportunități.

7. Capacitate slaba de rezolvare a problemelor

Psihologul Connie Hammen a susținut că, în multe cazuri, evenimentele stresante de viata depind de o alegere personală. Există lucruri pe care le fac oamenii care fac depresia si mai profunda, prin consecințele propriului comportament. De exemplu, o persoană predispusa la depresie tinde să acționeze din impuls atunci când se confruntă cu o situație dificilă, adaugand si mai mult stres la problema.

8. Tipul de personalitate

Trasaturile nevrotice pot duce la depresie datorita unor strategii necorespunzatoare de a face fata stresului. Persoanele nevrotice tind sa isi faca griji cu privire la lucruri rele, care pot sau nu sa se intample, sunt mai vigilente cu privire la amenințări, chiar și cu cele care sunt la distanță, ascunse sau subtile. Mai mult decât atât, oamenii considera ca persoanele nevrotice sunt greu de inteles si de suportat in preajma. Acest lucru le face sa fie mai putin dorite in jur si astfel experimenteaza si mai mult izolarea și respingerea.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9328 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.