Acasa | Relatii | Șapte lucruri surprinzătoare despre infidelitate

Șapte lucruri surprinzătoare despre infidelitate

 SHARE  

Adaugat in 29 noiembrie 2016

Șapte lucruri surprinzătoare despre infidelitate

Infidelitate. Foto: istock foto

Se estimează că aproximativ 10-20% dintre bărbaţii şi femeile care se află într-o relaţie de cuplu îşi înșală, la un moment dat, partenerul.

Infidelitatea poate duce la depresie, violenţă domestică sau divorţ. În ciuda efectelor negative, oamenii continuă să fie infideli.

David Buss, un psiholog evoluţionist, a efectuat o serie de cercetări, în urma cărora a arătat că infidelitatea se manifestă diferit la femei şi la bărbaţi. Femeile sunt deranjate de infidelitatea emoţională, adică dacă parternul se implică şi emoţional în aventura pe care o are. Bărbaţii, în schimb, se tem de infidelitatea sexuală a partenerelor.

Din perspectivă evoluţionistă, explicaţia este destul de simplă. Teama bărbaţilor legată de infidelitatea sexuală se datorează faptului că acest timp de infidelitate îi face să fie nesiguri de paternitatea copiilor lor. Femeile sunt deranjate de infidelitatea emoţională deoarece implicarea emoţională a bărbatului într-o relaţie este semnul că este dispus să investească serios în acea relaţie, în detrimentul celei anterioare.

Infidelitatea la femei versus infidelitatea la bărbaţi

Dacă femeile şi bărbaţii văd diferit infidelitatea în cuplu, e foarte probabil ca motivele pentru care îşi înşală partenerul să fie foarte diferite.

De ce înşală o femeie? De cele mai multe ori, pentru că se simte subapreciată, neglijată sau ignorată, pentru că se simte singură, pentru că are nevoie de intimitate.

Un bărbat poate fi infidel în cuplu pentru că este nesigur pe el sau pentru că este imatur, pentru că are aşteptări nerealiste în cuplu, pentru că îşi doreşte ceva doar pentru el sau pentru că nu are un grup de prieteni.

Lucruri mai puţin ştiute despre infidelitate

1. Bărbaţii care înşală sunt predispuşi la atac de cord

Cercetările au arătat că atacurile de cord în rândul bărbaţilor sunt mai frecvente atunci când aceştia se află cu amantele, decât atunci când se află cu soţiile. Deşi nu este foarte clară cauza acestor incidente, unii specialişti pun atacurile de cord pe seama stresului produs de infidelitate, care influenţează negativ sistemul cardiovascular.

2. Infidelitatea se produce atunci când doar unul dintre parteneri lucrează

Iar cel care înşală este partenerul care nu lucrează şi, prin urmare, nu contribuie la cheltuielile cuplului. Atunci când unul devine dependent financiar de celălalt, şansele de a călca strâmb cresc. Acest lucru este valabil mai ales în cazul bărbaţilor, care apelează la o aventură pentru a-şi creşte încrederea de sine şi masculinitatea.

3. Infidelitatea ar putea fi “înscrisă“ în gene

Un studiu efectuat în Finlanda a arătat că există o legătură între infidelitate şi o mutaţie a unei gene pentru vasopresină (hormon care reglează comportamentul sexual). Această legătură este prezentă mai ales în cazul femeilor. Oamenii de ştiinţă au atenţionat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a putea spune cu precizie că infidelitatea este moştenită genetic.

4. Bărbaţii care înşală sunt mai uşor de prins asupra faptului decât femeile

O cercetare recentă a evidenţiat că 89% dintre partenerii infideli ştiu să îşi ascundă relaţia extra-conjugală. În cazul bărbaţilor, 83% au declarat că aventura nu a fost descoperită de partenera de cuplu, în timp ce 95% dintre femei au spus că infidelitatea lor a rămas necunoscută partenerilor.

5. Cu cât eşti mai educat, cu atât eşti mai predispus la infidelitate

O cercetare efectuată în cadrul Universităţii din Washington a arătat că infidelitatea creşte o dată cu salariul. Mai mult, absolvenţii de facultate au de 1,75 de ori şanse mai mari să îşi înşele partenerul comparativ cu absolvenţii de liceu. Iar a locui în oraş creşte de 1,5 ori şansele la infidelitate.

6. Miercurea este ziua potrivită pentru o aventură

Cea mai populară zi pentru o relaţie extra-maritală este ziua din mijlocul săptămânii, între orele 17.00 şi 19.00.

7. Infidelitatea nu este cauza principală de divorţ

Ci este a doua în top. Pe primul loc pe lista motivelor de divorţ se află faptul că partenerii nu se mai iubesc.

Câteva mituri despre infidelitate

  1. Dacă ai o căsătorie fericită eşti la “adăpost” de infidelitate.

Aceasta este mai degrabă o credinţă. În realitate, 56% dintre bărbaţii care înşală şi 34% dintre femeile infidele au spus că sunt fericiţi în casniciile lor.

2. Se întâmplă frecvent între un bărbat căsătorit şi o femeie singură, cu venituri reduse.

Acest lucru era valabil în trecut. În prezent, infidelitatea se întâleşte între persoane cu statut egal: prieteni, colegi de muncă.

3. Cei care înşală nu primesc suficient în relaţia de cuplu.

În mod paradoxal, se pare că persoanele care înşală primesc în cuplu mai multă afecţiune şi dragoste decât pot ele să ofere, şi tocmai acest lucru le face să fie nemulţumite şi să caute şi o altă relaţie.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5077 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.