Acasa | Articolul tau | Romania, incotro

Romania, incotro

 SHARE  

Adaugat in 9 decembrie 2016

Romania, incotro

Steag tricolor. Foto: HotNews DP

Fără nici o legătură cu proveniența politică a marelui Ion I. C. Brătianu, care iată cum se adresa parlamentarilor, în decembrie 1919: „Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi.”

Aceste cuvinte au aproape 100 de ani. Ce am făcut în acești ani de atunci? Am căutat să ne apărăm țara cât am putut: am căutat să o apărăm de alții, dar și de unii dintre noi care au dorit să o distrugă imaginându-și că o salvează. Și am fugit pe unde am văzut cu ochii părăsind țara să ne fie nouă mai bine. Ce am făcut noi în România în acest răstimp în politică: am construit valori, personalități, modele? Puține și prea vechi modele, puține valori, dar uneori mari personalități. Acum nu mai avem aproape nimic, am ajuns să ne fie atâta silă încât nici nu vrem să mergem la vot. Dar chiar avem o datorie față de țara asta, o datorie de care vorbea acum aproape 100 de ani Ion I.C Brătianu, care înainte de toate era un român care își iubea țara.

Știu, toți suntem dezamăgiți de arivismul clasei politice, nu vedem decât promisiuni și puține soluții concrete pe care se bazează aceste promisiuni, nu vedem demnitate, nu vedem decât o clasă politică care se mișcă între aroganță și bâlbâieli, nu vedem maturitate politică, în aproape nici o tabără. Toți fac o politică bazată pe marile și micile greșeli ale celorlalți. Foarte rar mai există oameni care au demnitate și curaj. Puțini, dar mai sunt. Ceea ce nu putem permite este ca țara asta să fie din nou condusă de oameni care au comis fapte penale. Cei care vor alege politicieni care au probleme cu legea penală sunt și ei aidoma lor, le seamănă leit, îi înțeleg perfect, sunt asemănători lor până la identificare și vorba lui Smiley, pot să-și schimbe buletinul între ei, că nu e nici o diferență.

Ceea ce sper este faptul că românul va fi curajos și va merge la vot pentru că el știe că nu mai poate fi câștigat cu bălării de genul celor care stau în fițuicile scrise pe fugă de manipulanții politici sau înșelați cu pixuri și calendare. Sper că românul are deja el însuși maturitate mai multă decât omul politic, fiindcă el știe ce are nevoie și știe că voi, dacă îl mințiți, îi furați demnitatea, îi sfidați inteligența, îi sfidați credința în ceea ce a mai rămas din țara asta. Dar trebuie însă să aibă curajul de a spune ce dorește. Pasivitatea nu este o soluție. Este doar cartea de joc pe care vor câștiga tocmai cei pentru care absenteiștii nu se duc la vot. Și până la urmă dacă stăm acasă și comentăm nu suntem oare ca un arbitru care comentează de pe marginea terenului spargând semnințe, făcând el pe deșteptul?

Și până la urmă nu am sperat noi toți, de la Revoluție încoace, să vină noua generație să ne salveze. Iată, acum puteți să le dați o șansă. Dacă nici ei nu vor reuși, chiar nu știu ce soartă mai are țara asta.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6476 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.