Acasa | Articolul tau | Romania, incotro

Romania, incotro

 SHARE  

Adaugat in 9 decembrie 2016

Romania, incotro

Steag tricolor. Foto: HotNews DP

Fără nici o legătură cu proveniența politică a marelui Ion I. C. Brătianu, care iată cum se adresa parlamentarilor, în decembrie 1919: „Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi.”

Aceste cuvinte au aproape 100 de ani. Ce am făcut în acești ani de atunci? Am căutat să ne apărăm țara cât am putut: am căutat să o apărăm de alții, dar și de unii dintre noi care au dorit să o distrugă imaginându-și că o salvează. Și am fugit pe unde am văzut cu ochii părăsind țara să ne fie nouă mai bine. Ce am făcut noi în România în acest răstimp în politică: am construit valori, personalități, modele? Puține și prea vechi modele, puține valori, dar uneori mari personalități. Acum nu mai avem aproape nimic, am ajuns să ne fie atâta silă încât nici nu vrem să mergem la vot. Dar chiar avem o datorie față de țara asta, o datorie de care vorbea acum aproape 100 de ani Ion I.C Brătianu, care înainte de toate era un român care își iubea țara.

Știu, toți suntem dezamăgiți de arivismul clasei politice, nu vedem decât promisiuni și puține soluții concrete pe care se bazează aceste promisiuni, nu vedem demnitate, nu vedem decât o clasă politică care se mișcă între aroganță și bâlbâieli, nu vedem maturitate politică, în aproape nici o tabără. Toți fac o politică bazată pe marile și micile greșeli ale celorlalți. Foarte rar mai există oameni care au demnitate și curaj. Puțini, dar mai sunt. Ceea ce nu putem permite este ca țara asta să fie din nou condusă de oameni care au comis fapte penale. Cei care vor alege politicieni care au probleme cu legea penală sunt și ei aidoma lor, le seamănă leit, îi înțeleg perfect, sunt asemănători lor până la identificare și vorba lui Smiley, pot să-și schimbe buletinul între ei, că nu e nici o diferență.

Ceea ce sper este faptul că românul va fi curajos și va merge la vot pentru că el știe că nu mai poate fi câștigat cu bălării de genul celor care stau în fițuicile scrise pe fugă de manipulanții politici sau înșelați cu pixuri și calendare. Sper că românul are deja el însuși maturitate mai multă decât omul politic, fiindcă el știe ce are nevoie și știe că voi, dacă îl mințiți, îi furați demnitatea, îi sfidați inteligența, îi sfidați credința în ceea ce a mai rămas din țara asta. Dar trebuie însă să aibă curajul de a spune ce dorește. Pasivitatea nu este o soluție. Este doar cartea de joc pe care vor câștiga tocmai cei pentru care absenteiștii nu se duc la vot. Și până la urmă dacă stăm acasă și comentăm nu suntem oare ca un arbitru care comentează de pe marginea terenului spargând semnințe, făcând el pe deșteptul?

Și până la urmă nu am sperat noi toți, de la Revoluție încoace, să vină noua generație să ne salveze. Iată, acum puteți să le dați o șansă. Dacă nici ei nu vor reuși, chiar nu știu ce soartă mai are țara asta.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Al.C.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6396 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.