Acasa | Familie | Sărbătorile de iarnă - Magie sau Urgie?

Sărbătorile de iarnă - Magie sau Urgie?

 SHARE  

Adaugat in 29 decembrie 2016

Sărbătorile de iarnă - Magie sau Urgie?

Suparare. Foto: Photoxpress

Mai sunt câteva zile până la Anul Nou! Abia aștepți? Sau abia aștepți să treacă? Sărbătorile de iarnă sunt menite să ne apropie, să ne insufle spiritul Crăciunului, al empatiei, altruismului, și să ne readucă mai aproape de familie. Totuși, cum se face că pentru unii sunt magie și pentru alții urgie?

Cum se face că sunt ani în care abia vă mai vorbiți după revelion? Cum ajungem să ne agățăm reproșuri de gât, în loc de globuri în brad? Cum de ajunge Crăciunul o corvoadă?

Să studiem împreună principalele posibile cauze ale nefericirii aduse în cuplu de ”urgia” sărbătorilor.

Faceți planuri prea ambițioase, sau vă luați după alții.

Popeștii merg în fiecare an la schi în Elveția, și în fiecare an vă invită sau vă povestesc cât de bine s-au distrat. Fără voi. Așa că anul ăsta ați decis – puneți ipoteca în cui, amânați ratele, nu mai luați cauciucuri de iarnă că poate nu ninge prea rău, cumpărați șosete cadou pentru toată lumea și mergeți și voi!

Dar uneori, planurile altora pot fi prea ambițioase pentru realitatea voastră financiară, sau pur și simplu nepotrivite. Popeștii știu să schieze, dar voi? Poate era mai comod să învățați pe la Bâlea Lac mai întâi? Se înțeleg cele două familii, sau doar câte un membru? Ce folos că d-l Popescu și d-l Ionescu sunt amici la cataramă la serviciu, dacă nevestele nu-și vorbesc, iar copiii se bat ca chiorii între ei? Veți avea parte de sărbători botoase și îmbufnate, și de amare reproșuri post-concediu: ”Te-ai dus cu Popescu pe pârtie și m-ai lăsat cu ciumăfaia aia de nevastă-sa! Mi-a făcut capul calendar cu cât de supradotat e fiu-său! Cinci ore am ascultat-o vorbind despre Montessori și Mensa!!”

Un caz aparte este al cuplurilor care refuză cu îndârjire să-și accepte trecerea în categoria părinților. Când vine vorba de distracție, în afara cazului în care aveți cu cine lăsa copiii, vă distrați mai potolit, mai rar și mai scurt decât cuplurile fără copii. E o constatare care, odată acceptată ca firească (așa cum vine o vreme când constați că ești ridicolă în minijupă, să zicem), poate aduce calm și relaxare în cuplu. Puteți să vă faceți în continuare planuri cu tot cu cel mic, dar unele pertinente și adaptate realității voastre. Pe de altă parte, dacă musai vreți să mergeți cu copil de 2 luni în creierii munților la revelion, să dansați până la 6 dimineața și să mai rămâneți și vii a doua zi, ce să zic, mult noroc!

Exagerați cu cadourile

Luna decembrie încearcă greu buzunarele oricui. De la consort și consoartă până la puzderia de moși de la grădiniță, birou -dacă faceți Secret Santa – acasă, mătușa de la Brașov, soacra din Mangalia și bunicul din Ploiești, toți își găsesc izvorul micilor bucurii materiale în buzunarele tale. Și când insiști să dai pe spate sau să epatezi pe absolut fiecare de pe listă, te poți trezi aruncat în neagra prăpastie a depresiei. După euforia cumpărăturilor (să fim darnici, să fim buni!) multe cupluri se angrenează în amare certuri și reproșuri.

Nu te simți dator să îmbogățești lumea de Crăciun cu cadouri. Dacă ți s-a sugerat deja un cadou și simți că nu îți permiți să-l cumperi, fii onest și propune o alternativă, sau oferă-te să contribui la el. Mama soacră a bătut apropouri tot anul că își dorește un Logan pe benzină? Excelent, fă-i cadou prima rată la el sau un pachet cu soluții pentru întreținerea sa. Nu-i nimic romantic să te trezești falit de sărbători, mai ales când cei cărora le cumperi cadouri peste puterea ta de cumpărare îți răspund cu șosete sau mănuși.

Nu îndrăznești să spui ce vrei

Simți că urmează al cincilea parfum primit cadou, și tot ce vrei e un fular și o carte bună? Te ia cu leșin când te gândești că iar ajungi la socri și anul ăsta? Vă pregătiți de zor de plecat la cabană, când tot ce-ai vrea este să-ți împodobești, mamă, bradul în tihna casei tale?
SPUNE-I. Spune-i frumos, fără sarcasm, fără ciudă, dar spune-i odată. De unde să știe, el sau ea, dacă niciodată nu i-ai spus? Fă-ți un plan alternativ, periază-l frumos, ca pe o propunere de business, și oferă-l la schimb. Dacă nu-i spui cu anii, pe de o parte neștiind va continua să ofere acel cadou nepotrivit, sau să propună aceeași destinație. Pe de altă parte, vei continua să aduni resentimente care pot răbufni.

Perfecționismul ne omoară

Bradul e frumos, dar nu-i perfect aranjat, și casa e curată dar geamurile tot mergeau șterse mai bine. Cadoul primit e drăguț, dar tu ai fi vrut parcă altceva (vezi mai sus – SPUNE-I, în afara cazului în care te-ai măritat cu nepotul Mafaldei ), localul de revelion a fost fain dar chelnerul era cam împiedicat. Prețurile au fost bune, dar vinul cam slab, mâncarea a fost ok dar porțiile cam pe sponci. Bunicii sunt înduioșători, dar trăncănesc cam mult, copiii sunt sănătoși dar îți fac capul calendar. Te recunoști? Ești doamna ”Dar”, căsătorită cu domnul ”Totuși”? Nu te poți abține să nu observi cu voce tare fiecare chițibuș? Oprește-te. Firește că există pete și în soare, și firește că oriunde e loc de mai bine. Dar fă în așa fel încât de sărbătorile din anul acesta, binele să pornească din tine.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8610 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.