Acasa | Familie | Nu e vina anului!

Nu e vina anului!

 SHARE  

Adaugat in 3 ianuarie 2017

Nu e vina anului!

Revelion. Foto: Dida

Văd, de când a început să se apropie 2017, o ură de nedescris îndreptată spre anul ce tocmai se încheie. Vai, 2016 ne-a luat oameni valoroși! Vai, 2016 ne-a adus atentate, oameni morți, a ieșit PSD-ul, a bătut vântul, au fost accidente rutiere. Toată lumea urăște acest an.

Număr de degetele de la o jumătate de mână oamenii care sunt recunoscători și care apreciază ultimele 12 luni.

N-am nicio trăire la cumpăna dintre ani. Poate asta mi se trage din copilărie. În anii 80-90, singurul lucru care ne mișca inimile era programul TV. O noapte cu glumele greilor generației de aur ni se părea tuturor cel mai frumos lucru din lume. Familia extinsă se aduna prin vreo sufragerie, în fața televizorului, cu salata boeuf, sarmalele și friptura în față. Se mânca, se bea și se urmărea cu atenție televizorul alb-negru, ”pe lămpi”. În `91, când au cumpărat părinții mei televizorul color, a fost mare eveniment în familie și chiar și în sat. L-au luat chiar în pragul sărbătorilor și au lansat tuturor invitația: ”Veniți să facem Revelionu` la color!”. Și au venit. Iar tata, ca să vadă lumea că avem televizor color, a avut el grijă să-l seteze atât de color, încât a doua zi toată lumea a zăcut cu dureri de cap și nu de la băutură, ci de la imaginea cu saturație maximă. Îmi amintesc că erau momente în care închideam ochii și ascultam doar. Îi deschideam doar dacă părea să se întâmple ceva.

După ce am mai crescut și programul TV a început să nu mă mai prea atragă, noaptea dintre ani a devenit comună. Nu simt trecerea dintr-un an în altul ca pe un prag. Nu am niciodată așteptări de la un an viitor. <

Nu aștept de la timp, nu aștept de la ani, de la cer, de la nori… Nu-mi pun speranțele nicicum în altceva decât în mine. Dacă 2016 a fost un an prost, nu e vina lui. E vina strict a mea, a faptelor și alegerilor mele.

Dacă 2016 a fost un an greu, din nou, nu am de ce să-l invinovățesc.

Îmi amintesc Revelionul acela, în urma căruia am decis să plec singură pe acest drum. De fiecare dată, pe 30 și 31 decembrie, de atunci, îmi amintesc momentul acela: al sarmalelor și al sondajului despre fericire pe care îl ascultam la radio.

Îmi fac și eu, la rândul meu, an de an, un sondaj al fericirii mele.

Nu analizez niciodată pe ani. Analizez întregul și mulțumesc anilor care au trecut. Mulțumesc lucrurilor bune care mi-au adus ușor fericirea și mulțumesc cel mai mult lucrurilor rele din care am avut cel mai mult de învățat și care m-au ajutat să apreciez ceea ce am și să văd fericirea și mulțumirea dincolo de rău.

Anii nu ne aduc rău sau bine. Anii ne aduc încercări. Depinde numai de noi cum primim binele sau răul și ce învățăm din ele.

Dacă e ceva ce am învățat din ultimii ani ai acestui drum pe care merg singură cu Victor, atunci am învățat să nu mă las orbită de părțile rele. Caut mereu binele.

2016 a fost un an bun.

Autor: Mama lui VictorAutor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4856 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.