Acasa | Familie | Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

 SHARE  

Adaugat in 5 ianuarie 2017

Fii un tată, nu un portofel!

Barbatul din bani

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Spui de fiecare dată că e ultima oară când mai cedezi insistențelor lui. I-ai cumpărat a 15-a mașinuță teleghidată sau a 31-a păpușă aidoma celor de dinainte. Întotdeauna, scenariul se repetă: copilul se joacă 2-3 zile cu noul cadou, după care se plictisește de el și îl aruncă în coșul cu jucării inutile.

Și totuși, de ce continui să cedezi? Cui îi cumperi, de fapt, toate acele nimicuri costisitoare, fără nicio însemnătate emoțională? Celui mic, sau ție, în încercarea de a câștiga câteva minute de liniște sau de a suplini momentele tot mai dese în care lipsești de lângă el? Ei bine, există multe alte moduri de a dobândi tihna. Sunt gratuite și efectul lor durează în timp.

“Toată lumea vrea banii mei!”

Dacă te-ai uitat măcar o dată la genericul serialului “Familia Bundy”, sigur ai reținut cum fiecare membru al familiei, începând cu soția și terminând cu patrupedul din dotare, trecea pe lângă canapeaua pe care stătea așezat “capul familiei” și își cerea porția de bani. Poate că atunci te-a distrat, dar acum, când ai familie la rândul tău, scenariul acesta nu ți se mai pare la fel de amuzant. Ce să faci să nu te transformi din părinte în… portofel? Simplu, să îi lași pe ceilalți membri ai familiei să vadă în tine și altceva decât un sac fără fund. Nu totul se cumpără cu bani.

Sau, dacă tot ai bani de cheltuit, în loc să-i cumperi încă o jucărie ca să te lase în pace, mai bine mergeți să vedeți un film împreună, sau ia-l cu tine pe cel mic la pescuit, data viitoare când plănuiești o astfel de escapadă.

Vrei să afli un secret? De cele mai multe ori, copiii au nevoie de lucruri care să suplinească lipsa fizică sau de atenție a părinților. Dacă tu umpli această absență, ei nu vor mai simți nevoia unui surogat material.

Fiul tău are nevoie de o figură paternă

Oricâte jocuri de strategie îi vei cumpăra, oricâți bani vei da la frizer să-i realizeze cea mai cool tunsoare, fiul tău nu va învăța niciodată să fie un bărbat adevărat dacă nu-i stai prin preajmă. Nu va ști să mânuiască o lamă pentru ras, atunci când, pe la 14-15 ani, se va confrunta prima oară cu problema asta. Nu va putea să-și facă un nod la cravată, să aprindă un foc de tabără, să repare o pană sau să schimbe plăcuțele de frână. Nu va ști să curteze o femeie sau cum să se poarte cu soția lui, pentru că și-a văzut mama mai tot timpul singură.

Fiica ta are nevoie de un model

Dintotdeauna, fiicele au căutat băieți după chipul și asemănarea tatălui lor. Dacă vei continua să o educi exclusiv în spirit materialist, fiica ta va avea o percepție total greșită la adresa bărbaților. Treptat, se va transforma într-o femeie “cuier”, în căutarea acelor parteneri de viață potenți financiar, care să-i satisfacă toate dorințele materiale, mai puțin pe cele sufletești. De fapt, probabil nici nu va ști că într-o relație raportul de forțe trebuie să fie egal, să existe respect reciproc și ambii parteneri să facă tot ce le stă în putință pentru a face “căruța” să meargă. Va considera că soția este un bun pe care soțul l-a dobândit cu bani grei, o investiție pe care trebuie s-o amortizeze în anii de căsnicie, punând-o să aibă în exclusivitate grijă de casă. Nu-ți dorești acest scenariu pentru fiica ta, așa-i? Atunci, fii prezent în viața ei și altfel decât prin intermediul portofelului.

Soția ta nu s-a căsătorit cu un bancomat

Dacă v-ați căsătorit de tineri, aproape sigur ați construit totul de la zero. Poate că la început aveai doar două perechi de pantaloni, o pereche de șlapi și niște bocanci de Doamne-ajută. Și totuși, dacă te uiți în albumul de poze, femeia aceea perfectă care-ți zâmbește din toată inima în fotografie a fost îndrăgostită de tine până peste cap! Nu pentru că aveai costum de mii de euro (pentru că, cel mai probabil nu aveai!), ci pentru că spuneai glume bune și dansai ca nimeni altul. Pentru că o făceai să se simtă cea mai iubită fată din Univers! Iar pentru asta nu-ți trebuia nicio lețcaie. Sigur, mai târziu, te-a apreciat și pentru că munceai din greu să întreții familia. Dar, dacă ai întreba-o acum ce preferă: să te întorci zilnic la 10 seara sau să beți un pahar de vin roșu împreună, depănând amintiri dragi, eu cred că ar alege ultima variantă.

Fii un părinte și un soți bun, nu un portofel. Investește în amintiri frumoase, nu în lucruri trecătoare.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

16884 citiri

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.