Acasa | Cariera | Cum să spui "nu" la locul de muncă

Cum să spui "nu" la locul de muncă

 SHARE  

Adaugat in 16 ianuarie 2017

Cum să spui

Cariera / Foto: Photoxpress.com

Ești ocupat la locul de muncă, dar șeful și colegii iti mai dau ceva de facut. Ce faci? Cum sa spui pur și simplu "nu", fără sa fii concediat sau etichetat ca cineva care nu are spirit de echipa?

In primul rand, este important sa te intrebi:

  1. Ai timp, realist vorbind, sa duci la capat noua sarcina primita?
  2. Munca ta va avea de suferit daca preiei si aceasta sarcina?
  3. Poti sa iti organizezi sarcinile curente pentru a face loc unei cerinte noi?
  4. Esti persoana cea mai competenta in a prelua sarcina noua?

Dacă răspunzi cu "nu" la o parte din intrebari, poti invata sa spui "nu" intr-un mod corespunzator, scrie womenonbusiness.com.

Se pare ca femeile au aceasta problema mai des decât bărbații si un studiu din 2014 a arătat că nu tipul de personalitate le face pe femei sa le fie greu sa spuna "nu", ci normele sociale. In mod tradițional femeile sunt percepute ca fiind cele care sar in ajutor si atunci când o femeie spune "nu", această acțiune sfidează așteptările oamenilor

Cele care spun "nu" au rezultate mai slabe cand li se evalueaza performanțele și au mai puține recomandări de promovare, s-a constata in studiu. Pe de altă parte, femeile care spun "da" sunt văzute ca avand spirit de echipa.

Femeile se simt vinovate atunci când spun "nu". In plus, fata de efectul emoțional, acepta sarcini in plus deoarece nu doresc să fie tratate în mod negativ de către șefii și colegii lor.

Mai mulți experți au oferit recomandări pentru a învăța cum să refuzi solicitările fără să te simți vinovat, limitând în același timp repercusiunile negative din partea sefului sau a colegilor.

  •      Fii onest și exprima-te simplu, pentru a evita orice confuzie.
  •      Spune "nu" în persoană, nu prin e-mail.
  •      Cere ajutor in prioritizarea sarcinilor astfel încât să poti include noua cerinta în programul tau (sau confirma că nu o poti realiza și nu ai nici o alegere,  trebuie să spui "nu").
  •      Spune-i solicitantului că nu ești persoana potrivită pentru această sarcina și ajută-l să găsească persoana potrivită.
  •      Spune mulțumesc în timp ce ii explici sefului că apreciezi faptul că el cred că il poti ajuta si spui motivul pentru care trebuie să spui "nu".


Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11757 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.