Acasa | Familie | ”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

 SHARE  

Adaugat in 17 ianuarie 2017

”Ești fată, comportă-te ca atare” și alte expresii pe care să nu le spui fiicei tale

Fata. Foto: Photoxpress

În vocabularul nostru au intrat expresii de impactul cărora nu suntem mereu conștienți. Așa cum nu este recomandat să spunem: ”fii bărbat, bărbații nu plâng niciodată”, la fel și în dialogul cu fetele e bine să evităm câteva remarci care, în timp, creează etichete.

Iată șapte expresii pe care să nu le spui fiicei tale, conform vospitaj.com.

Aceasta e o jucărie pentru băieți

E greu să găsim un argument rațional pentru care o fetiță nu ar trebui să se joace cu mașinuțe. Jucăriile pe care o fetiță le preferă au legătură doar cu dorința ei de a cunoaște lumea, curiozitatea de a înțelege mecanismele după care întreg universul funcționează, nu doar porțiunea care i se atribuie. Eticheta ”joc pentru băieți” poate fi chiar nocivă dacă este folosită în cazul seturilor tip ”micul om de știință”, în timp ce la categoria ”jocuri pentru fetițe” sunt seturi cu prințese. Această împărțire transmite mesajul că băieții trebuie să gândească, iar fetele trebuie să fie frumoase și atât.

Ești fată. Comportă-te ca atare

Folosită în contexte diverse, de la cățăratul în copaci, săritul pe pat sau impolitețe. O formulare mai fericită ar fi că este urât să fii nepoliticos, e periculos să urci în copaci, etc. Prima întrebare care ar trebui să apară în mintea mamei ar fi dacă este cu adevărat necesar să-i interzică fetei anumite lucruri și de ce. Este aceasta doar din cauza stereotipurilor de gen sau există motive mai întemeiate. Adesea, mamele repetă această expresie automat, pentru că și ele au auzit-o în nenumărate rânduri de la părinții lor.

În viață, să fii bărbat e mai ușor

Sunt cu adevărat sfere în care bărbații se descurcă mai ușor, aceasta însă nu înseamnă că o fată nu are ce căuta în acele domenii, sau că din copilărie trebuie să audă despre ”soarta ei nedreaptă”. Va trăi mereu cu senzația că este în inferioritate față de colegii de sex opus. În aceeași categorie de expresii intră și ”e bărbat, i se permite”. Cel mai bine e să-i spui fiicei că succesul ei depinde de dorința ei de a reuși, de efortul depus, de cunoștințele acumulate și nu de faptul că s-a născut fată.

Trebuie să slăbesc/să slăbească/să slăbești

Discuțiile despre slăbit, chiar dacă nu sunt la adresa fetei, îi transmit mesajul greșit că o femeie trebuie mereu ceva să îmbunătățească/ să schimbe/ să lucreze asupra siluetei proprii. Un mesaj mult mai sănătos ar fi că e bine să se alimenteze corect, iar mâncarea să-i aducă și bucurie, nu doar nutrienți. De asemenea, e bine să afle de la mama că sportul creează o stare de bine generală. În plus, în aceste situații cele mai bune nu sunt cuvintele, ci exemplul propriu.

Îmi doream un băiat, dar te-ai născut tu

Chiar dacă apoi vrei să adaugi ”acum sunt foarte fericită că nu te-ai născut băiat”. Copiii au nevoie să știe că au fost doriți de părinți așa cum sunt și nu altfel. Locul copilului în sufletul părintelui este o temă foarte sensibilă care îl poate afecta pe termen lung și îl poate face să se simtă nesigur.

Fii drăguță

Dacă unei fete i se cere adesea să fie ”drăguță/drăgălașă” acesta devine principalul ei scop. Adesea fetele sunt crescute în așa fel încât celor din jur să le fie ușor în preajma lor, când, de fapt, ar trebui învățate să le fie lor bine cu ele însele mai întâi. O fată nu este doar ”drăguță/cuminte/cu bun simț”, ci poate fi și ”creativă/amuzantă/energică”. Așadar încurajează-ți fata să-și spună punctul de vedere, să-l susțină, să nu fie de acord.

Ești atât de frumoasă

În acest caz nu spunem că nu e cazul să remarcăm atributele fizice ale fetei, ci doar că nu trebuie să fie singurele menționate dintre toate calitățile ei. E mai bine să observăm și competențele pe care le are și sunt obținute prin muncă, mai mult decât niște caracteristici cu care s-a născut și pentru care nu are un merit.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8707 citiri

33 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.