Acasa | Relatii | Ce ne spune ştiinţa despre relaţiile fericite şi de lungă durată

Ce ne spune ştiinţa despre relaţiile fericite şi de lungă durată

 SHARE  

Adaugat in 24 ianuarie 2017

Ce ne spune ştiinţa despre relaţiile fericite şi de lungă durată

Cuplu/ Foto: Photoxpress.com

Dragostea romantică și relațiile fericite sunt asociate cu perioada de început a unei relaţii. Ne aşteptăm ca, pe măsură ce timpul trece, pasiunea dintre cei doi să se stingă.

Unii cercetători sunt de părere că romantismul şi pasiunea nu sunt caracteristice căsătoriei. Alţii apreciază că, în timp, dragostea dintre cei doi parteneri evoluează de la atracţie şi dorinţă sexuală către un alt tip de dragoste, mai temperată, bazată pe prietenie. Mai nou, a apărut o altă teorie. Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite persoane reuşesc să menţină viu romantismul în cuplu şi după trecerea anilor, iar acest lucru le creşte vitalitatea fizică şi mentală.

Este cu putinţă să existe relaţii fericite şi de lungă durată?

O cercetare efectuată în 2012 în Statele Unite a arătat că 40% dintre participanţii care erau căsătoriţi de peste zece ani s-au declarat foarte îndrăgostiţi de partenerii lor. Cum se explică menţinerea pasiunii în cuplu pe termen lung? Helen Fisher, antropolog şi cercetător în domeniul relaţiilor de cuplu, este de părere că dragostea pasională poate fi trezită oricând în cuplu. Explicaţia este destul de simplă: ea se bazează pe ataşamentul dintre parteneri, iar sentimentele de ataşament profund se menţin în timp, deoarece se bazează pe circuite neuronale bine formate.

Ce se întamplă în creierelor celor care rămân îndrăgostiţi 20 de ani?

Vrând să înţeleagă cum e cu putinţă ca dragostea pasională să se menţină în cuplu şi după o relaţie de 20 de ani, un grup de cercetători împreună cu Helen Ficher au scanat creierele mai multor femei şi bărbaţi. Aceştia aveau între 50 şi 60 de ani, erau căsătoriţi de peste 20 de ani şi s-au declarat nebuneşte îndrăgostiţi de partenerii lor de o viaţă.

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcţională, oamenii de ştiinţă au observat că, atunci când a venit vorba de relaţia de cuplu, la nivelul creierului fiecărui subiect s-au activat regiunile asociate cu recompensa şi motivaţia. S-a remarcat o activitate cerebrală intensă şi în zona responsabilă cu empatia şi s-au activat circuitele neuronale care sunt responsabile de formarea ataşamentului cu mama. Cu alte cuvinte, atracţia dintre cei doi pe termen lung se explică prin profunzimea ataşamentului între cei doi, ataşament care este similiar celui primar, avut de fiecare cu propria sa mamă.

O altă cercetare realizată în China a evidenţiat faptul că pentru persoanele îndragostite de partener pe termen lung se activează acele zone care sunt asociate cu abilitatea de a renunţa la aprecierile critice şi cu abilitatea de a supra-aprecia partenerul. Adică aceste persoane nu se centrează pe ceva ce nu le place la soţ/ soţie, ci pe ceea ce admiră la tovarăşul de viaţă.

Cum influenţează dragostea starea de bine

Potrivit multor studii, căsătoria în sine contribuie la creşerea stării de bine a indivizilor. Iar menţinerea dragostei între cei doi este un indicator important pentru nivelul de fericire şi pentru nivelul de satisfacţie a vieţii. Legătura puternică dintre soţi ajută la menţinerea stării de sănătate fizică şi mentală, este un bun amortizor pentru evenimentele stresante la care sunt supuşi cei doi şi contribuie la creşterea satisfacţiei vieţii. Din contră, inexistenţa conexiunii între cei doi sau o conexiune superficială duc la depresie şi la destrămarea cuplului.

5 la 1: raportul magic pentru o relaţie fericită de lungă durată

Cercetătorul John Gottman (psiholog şi matematician în acelaşi timp) a pus la punct o tehnică prin care poate spune dacă un cuplu rămâne sau nu împreună pe termen lung. În laboratorul lui, el urmăreşte interacţiunea unui cuplu timp de câteva minute. Le analizează apoi celor doi parteneri micro-expresiile faciale, iar ulterior poate indica cu o acurateţe de 91% dacă respectivii vor rămâne împreună în următorii 15 ani. Dar Gottman nu numai că a descoperit formula prin care poate „prezice” viitorul unui cuplu, ci a descoperit şi cum poate fi menţinută fericirea într-un cuplu pe termen lung.

Pentru ca o relaţie de cuplu să reziste în timp şi partenerii să fie fericiţi împreună, este necesar să existe o balanţă între sentimentele şi acţiunile pozitive pe de o parte, şi cele negative pe de altă parte. Mai precis, pentru fiecare interacţiune negativă trebuie să existe cinci interacţiuni pozitive. De exemplu, pentru a reuşi să ştegi din mintea partenerului efectul negativ al unei critici (“Nu ai spălat bine vasele!”) sunt necesare cinci momente în care să îl lauzi!Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7862 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.