Acasa | Familie | De ce conceptul modern de "parenting" este profund greșit

De ce conceptul modern de "parenting" este profund greșit

 SHARE  

Adaugat in 30 ianuarie 2017

 De ce conceptul modern de

Parenting modern. Foto: Photoxpress.com

Atunci când ne creștem copiii, vom încerca tot posibilul sa ne ne asiguram ca vor deveni adulti sanatosi si fericiti. Vrem ca ei să fie oameni inteligenți, etici, buni la suflet, pentru că, la urma urmei, viitorul lor reflecta cât de bine i-am educat, nu?

Poate ca nu. Dacă ducem toata această chestiune cu "parentingul" pe o cale greșită?

Este o idee fascinantă explorata într-o carte intitulată "The Gardener și Carpenter," de către Alison Gopnik, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley din California. Southern California Public Radio (SCPR) a realizat un interviu cu Alison Gopnik.

Imaginea dominantă actuală a relațiilor dintre părinți și copii este "modelul dulgher"

Imaginea este ca a fi parinte este un fel de muncă. Deci, ideea este că aveți un fel de obiective, planuri, rezultate. Vrei ca copiii tăi să crească si sa devina adulti fericiti, sănătosi, inteligenti. Și, dacă ai tehnicile care trebuie, dacă ai citit doar cărțile potrivite și faci lucrurile corecte, copiii tai vor deveni exact asa cum iti doresti, în același mod în care un tâmplar devine priceput, ia o grămadă de bucăți de lemn și apoi face un scaun, drept rezultat.

De ce "modelul tâmplar" de părinte este greșit

De fapt, în cazul în care te uiți la știința relațiilor dintre părinți și copii ... nu prea există dovezi că diferențele mici în tehnicile parentale de care părinții ajung obsedati duc la o diferenta mare pe termen lung. Chiar dacă există o mulțime de dovezi că a fi părinte, îngrijirea unui copil, oferirea unui mediu sigur sunt importante pe termen lung. Dar este important in moduri diferite. Astfel încât imaginea care iese din știința este că a fi parinte inseamna asigurarea unui mediu sigur, bogat în care multe tipuri diferite de copii se pot dezvolta și pot face diferite lucruri neașteptate.

"Modelul gradinarului"

Ceea ce doriți să faceți atunci când creați o grădină este sa creati un ecosistem flexibil, variat, dinamic, care poate răspunde la condițiile schimbătoare. Așa că la fel ca e și în cazul in care esti părinte, chiar dacă ai putea modela gradina ta, astfel încât fiecare floare sa arate exact asa cum vrei, nu asta este scopul in a avea o grădină. Cea mai mare satisfactie vine si din imprevizibilitate.

Problema cu parentingul modern este ca se trateaza educatia copiilor ca o formă de muncă, mai degrabă decât ca o formă de iubire, astfel ca părinții sunt condamnați să se simtă nemulțumiți, pentru că este o ocupație obositoare, ingrată, murdara, fără plată.

În cazul în care părinții sunt ca niste grădinari, obiectivul este de a crea un spațiu protejat în care copiii noștri pot deveni ei înșiși,  nu cum incercam noi sa ii modelam.

Ascultati interviul complet
Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

19743 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.