Acasa | Familie | Divorţul e copleșitor, dar există şi recuperare după trauma lui

Divorţul e copleșitor, dar există şi recuperare după trauma lui

 SHARE  

Adaugat in 31 ianuarie 2017

Divorţul e copleșitor, dar există şi recuperare după trauma lui

Divort. Foto: Morguefile

Dacă ar fi să facem o ierarhie a celor mai dramatice crize existenţiale prin care poate trece o persoană, atunci am aşeza fără nicio umbră de îndoială în clasament divorţul, alături de decesul unei persoane dragi, abuzurile de diferite forme sau chiar pierderea locului de muncă.

Toate sunt situaţii deosebit de traumatizante pentru orice individ, cu efecte negative nu doar de moment, ci şi de durată.

Divorţul le poate lăsa răni adânci nu numai celor care trec efectiv prin el, copilului sau copiilor cuplului, dar chiar şi restului familiei apropiate. În plus, gestionarea perioadei post-divorţ se dovedeşte a fi, de cele mai multe ori, şi mai dificilă decât divorţul în sine. Însă, chiar dacă divorţul este o traumă majoră, există şansa ca fiecare dintre cei implicaţi în proces să poată surmonta acest pas dramatic. În situația în care și tu te afli în perioada de după divorț, află că există câteva metode de recuperare după divorţ. Iată ce poți face!

1. Renunţă să mai trăieşti în trecut

Poate că încă trăieşti cu gândul că nu s-ar fi ajuns aici şi poate că dai mereu timpul înapoi ca să îţi/îi cauţi greşelile şi să creezi situaţii ipotetice ce ar fi avut un final mai bun pentru voi. Dar, chiar dacă poate părea cinic sau nu, ce s-a întâmplat e bun întâmplat şi gata. Ar trebui să nu te mai întorci atât de des în trecut şi să te gândești mult mai intens la ziua de azi. De mare ajutor în acest sens poate fi mindfulness-ul, metodă care îţi spune cum să fii din ce în ce mai ancorat în prezent şi care îţi poate da speranţă, ţel şi multă raţiune.

2. Fii şi mai apropiată de copilul tău

Dacă te simţi abandonată, şi e firesc să fie aşa, acum ai ocazia să îţi întăreşti legătura cu cel mic. Până când lucrurile se vor limpezi, voi doi vă puteţi da unul altuia fix energia de care aveţi nevoie. Dar nu pune pe umerii lui responsabilităţi care nu au legătură cu el şi, oricât ţi-ar fi de greu, nu-l întoarce asupra celuilalt părinte. Acest comportament îl va afecta şi mai tare, îl va face să fie confuz şi nu te va ajuta pe tine să faci niciun pas înainte pentru a scăpa de traumă.

3. Ai grijă de mintea şi corpul tău, ieşi în oraş, fii activă şi fă-ţi prieteni noi

După un divorţ, multă lume pune grija pentru propria persoană pe locurile din coada listei de priorităţi. Dar nu-ţi neglija trupul şi mintea şi încearcă să ai grijă mare de tine, hrănindu-te adecvat, făcând activităţi relaxante şi interesante, întâlnindu-te cu oamenii dragi şi acceptând noi provocări profesionale. Dormi cât trebuie şi fă sport, ba chiar fii deschisă la a-ţi face prieteni noi, pentru că nu ştii niciodată câte lucruri bune poţi învăţa de la ei.

Totuși, când spunem prieteni noi, nu ne referim neapărat la o nouă relaţie sentimentală. Deşi există posibilitatea ca tu să tânjești după afecţiunea pierdută, te poţi arunca cu capul înainte şi ieşi dintr-o relaţie nouă la fel de tristă şi de neîmplinită ca la finele celei anterioare.

4. Ia o pauză şi acceptă-ţi suferinţa şi vulnerabilitatea

Da, este perfect normal şi sănătos să iei o pauză cât de mare îţi doreşti în care să suferi şi să înţelegi că ai voie să fii vulnerabilă. Orice divorţ, indiferent de motivele care au stat la baza lui, este asimilat cu o pierdere uriaşă, în care durerea este copleşitoare. Dacă îţi vei lăsa sentimentele dureroase să iasă la suprafaţă aşa cum sunt ele, te vei simţi mai uşurată, iar acest lucru îţi va permite să mergi mai departe. Iar dacă îţi vei și aşterne gândurile şi stările triste într-un jurnal sau unei prietene apropiate, te vei simţi şi mai împăcată şi te vei accepta pe tine însăţi mai uşor.

5. Caută ajutor ca să depășești divorţul

Ajutorul poate fi atât din partea unui specialist, ce te poate ghida treptat către o viaţă nouă, dar frumoasă şi plină de provocări, cât şi din partea unor grupuri de suport reale şi virtuale. Ceea ce nu te sfătuim, însă, să faci este să te apuci să îl diseci (poate că din nou) la sânge pe fostul partener şi să împărtăşeşti cu lux de amănunte cu toţi membrii grupurilor din care faci parte toate lucrurile dezagreabile pe care le-a făcut şi motivele pentru care aţi ajuns să divorţaţi. O minte și o inimă pline de agresivitate îți vor adânci suferința și nu te vor lăsa deloc să ieși din situația traumatizantă în care te afli.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6251 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.