Acasa | Relatii | Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

 SHARE  

Adaugat in 21 februarie 2017

Mitul iubirii romantice iti poate distruge sanatatea

Iubire. Foto: Photoxpress

Iubirea romantică în societățile occidentale este adesea descrisa într-un mod stereotip: doua jumatati care se caută reciproc pentru a găsi starea lor completă, originală.

,Puțini găsesc această fericire, deoarece este un mit care datează de la Platon. În mitologia greacă iubitii perfecti sunt un intreg si dragoste este dorința fiecărei părți de a-si găsi partea lipsă, conform theconversation.

Acest mit dainuie în cultura populară, povești de dragoste și comedii romantice. El afectează identitatea noastră socială, care pentru mulți este formata din reprezentări stereotipe ale relatiilor. De multe ori, mai puțin conștient, continuăm sa ne cautam "jumătatea lipsă" - idealul -  in timp ce ratele de divorț atestă de ce acest ideal nu există.

In zilele noastre, mulți oameni evadeaza în lumea virtuală, în căutarea unei relații ideale. Datingul online, mesageria si cochetul"sexting" sunt adesea folosite ca un antidot la singurătate, lipsa de intimitate și experiența dureroasă a pierderii. În spațiul virtual putem fi oricine și orice dorim să fim. Acest lucru ne dă plăcere, dar ne seduce și ne atrage în imaginar.

Este ușor sa devii dependent de această lume virtuală, deoarece iubirea din viața reală nu poate concura cu ea. Pentru unii, o revenire la realitate este dificila sau chiar imposibila. Acest lucru poate duce la diverse probleme emoționale (stres, disperare, furie, durere) și reacții comportamentale (lupte, răzbunare porno, divorț, abuz de droguri). Legătura dintre stres, o inimă ranită, sănătate mintală (depresie, tulburare obsesiv-compulsive, insomnie) și sănătatea fizică (epuizare) este documentata.

Consecințele iubirii

Consecințele pe termen lung sunt mai puțin cunoscute, dar le putem intui. Calitatea relațiilor și a circumstanțelor noastre sociale poate avea influențe profunde asupra creierului nostru.

Descoperirile recente in epigenetica - un set de modificări ale materialului nostru genetic care schimba modurile in care genele noastre sunt activate fără a modifica genele insele - sugereaza o legatura intre experientele sociale, expresia genelor, modificările neurobiologice și variațiile comportamentale. Tot mai multe dovezi explică modul în care mediul social ajunge în mintea noastră prin mecanisme epigenetice și modul în care acestea afectează urmașii noștri. Cu alte cuvinte, efectele fizice ale experiențelor noastre sociale ar putea fi transmise.

Dacă emoțiile, gândurile conștiente și credințele inconștiente sunt într-adevăr o parte din mediul nostru social și influențează genele noastre prin mecanisme epigenetice, care sunt posibilele consecințe pe termen lung ale mitului iubirii romantice? În cazul în care procesele epigenetice joacă un rol important în tulburările psihiatrice și bolile cauzate de iubire pot duce la probleme de sănătate mintală, pot fi ambele legate intre ele? În absența unor studii longitudinale, în care același grup de persoane este observat pe perioade lungi de timp, noi pur și simplu nu avem cum sa știm încă.

Dar știm că noțiunile construite social de dragoste romantică și căsătorie constituie sinele noastru. Incepe în copilărie și continua pe tot parcursul adolescentei si la maturitate. Dezvoltăm așteptări, în mod conștient și inconștient, despre relațiile noastre de dragoste și încercam sa le materializam. Atunci când aceste asteptari nu pot fi atinse, stresul este inevitabil. Iar impactul stresului asupra sistemului imunitar nostru, cardiac și asupra sănătatii mintale este bine documentat.

E timpul sa ne oprim din alergat după dragostea fictiva. Actele de dragoste sunt la fel de diverse precum oamenii care le fac. Ele sunt adesea banale, dar pline de grija. Dacă renuntam la mitul iubirii romantice, putem avea așteptări mai realiste fata de relații și putem duce o viata mai sanatoasa si mai fericita.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6468 citiri

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.