Acasa | Relatii | Nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată…

Nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată…

 SHARE  

Adaugat in 7 martie 2017

Nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată…

Relatie. pixabay.com

Ne dorim relații de lungă durată, dar… Când ne-am hotărât că vrem să ramânem în relația noastră actuală și am început să facem planuri de viitor, nu ne-am pus prea mult problema cum va fi aceasta peste 15-20 de ani.

Vom trăi și vom vedea

Când ești într-o relație fericită, pleci cu încredere și speranță la drum lung împreună, simți că ai suficiente date să crezi că relația va merge bine, dacă amândoi vom avea grijă de ea. Cât despre aspectul sexual al relației după ce vom fi petrecut ani și ani împreună, cred că, cel mult, m-am gândit că vom trăi si vom vedea.

Între timp, pentru că am ajuns deja în acel viitor prea vag conturat pe atunci, am descoperit, evident, că relația nu mai merge de la sine ca atunci când ești îndragostit, în primii ani, ci că este de muncit la ea. Cât despre dorința sexuală, așa omniprezent cum pare sexul în jurul nostru, este paradoxal un subiect pentru care trebuie să depunem efort să îl înțelegem și să acționăm spre binele nostru comun. Și asta pentru că, dacă stăm să reflectăm, nimeni nu ne învață cum să trăim în relații de lungă durată, cum să păstrăm comunicarea, intimitatea emoțională și sexuală, astfel încât să ne simțim fericiți într-un asemenea parteneriat.

”Cea mai mare bucurie a vieții”, apariția copilului

Când faci planuri de viitor, nu prevezi cât vă veți schimba fiecare sub influența stresului zilnic, de exemplu. Sau cum se va remodela dinamica cuplului care trece prin supranumita “cea mai mare bucurie a vieții”, apariția copilului. Grijile, oboseala și acomodarea cu un program nou ajung să dea peste cap toate obiceiurile de când eram doar noi doi. Să nu mai vorbim de propriile nevoi, la care te gândești abia când ești într-un moment de criză în care ajungi, evident, pentru că le-ai neglijat prea multă vreme. Sau comunicarea cu celălalt, care se poate reduce pe nesimțite doar la subiecte practice sau exprimat frustrări.

Dar chiar și fără copii sau după ce aceștia au crescut, puțini pot să țină piept rutinei sau a timpului liber împreună din ce în ce mai redus, mai ales când și ofertele pentru petrecerea acestuia sunt și foarte puține pentru adulții de vârsta a doua sau a treia. Și nu am pomenit nimic de diferențele dintre parteneri și nevoile lor individuale, care par din ce în ce mai divergente cu trecerea timpului.

Cum să păstrezi dorința sexuală în asemenea condiții?

Ei bine, în ciuda faptului că, aproximativ jumătate din cupluri divorțează, există destul de multe, cam jumătate dintre cele care rezistă în timp (dacă e să ne luăm după un studiu american din 2016) în care partenerii declară ca au o satisfacție mare a relației și, mai ales, o satisfacție mare sexuală.

Pentru cei aflați într-o relație de lungă durată, cel mai probabil, era de așteptat sa știe că  acestea două sunt în relație reciprocă sau că satisfacția în relație e cu atât mai mare cu cât comunicarea între parteneri e mai bună sau nivelul încrederii e ridicat. Sau că felul în care ajungi la compromisuri, modul în care rezolvi conflictele contează mult în fericirea cuplului.

Poate părea o surpriză, dar ceea ce influențează în mod pozitiv satisfacția sexuală în cuplu este capacitatea de a-ți exprima nevoile sexuale și de a nu te pune pe locul doi. Ca femeie, eu încerc să-mi amintesc când a fost acest lucru un subiect în educația noastră, chiar și privit mai general, în legătură cu exprimarea nevoilor noastre, ca femei, în cadrul relației. Concluzia nu cred că e prea încurajatoare pentru generația noastră.

Câteva teme de reflecție

Când apare în cuplu insatisfacția sexuală, sunt șanse ca acesta să se redreseze căutând ajutor și plecând de la câteva teme de reflecție: cât este de important sexul pentru fiecare din parteneri? Cât de confortabil ne simțim în sinea noastră față de sex și cât de anxioși suntem în fața a ceea ce înseamnă intimitate și vulnerablitate în relație? Cât de capabili suntem să vedem semnele anxietății sau ale altor afecțiuni care erodează o relație (cum ar fi depresia)? Cât de resentimentari suntem în relația noastră și cât îl pedepsim pe celălalt prin refuzul intimității sexuale? Și poate, cel mai important, cât suntem de dispuși (noi sau partenerul nostru) să venim  în întâmpinarea nevoilor sexuale ale celuilalt (s-a constatat că cei care sunt motivați să răspundă la fanteziile celuilalt au cea mai înaltă satisfacție sexuală)?

Retrospectiv, mi-ar fi plăcut să fi știut mai devreme că voi ajunge să reflectez la toate lucrurile de mai sus. Cred, însă, că rămân mereu actuale într-o relație de lungă durată și că nu sunt singura care se confruntă cu ele. Nu-i așa?

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7643 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.