Acasa | Familie | Rugaminte pentru parinti...

Rugaminte pentru parinti...

 SHARE  

Adaugat in 13 martie 2017

Rugaminte pentru parinti...

Bunic. Foto: pixabay.com

Câţi dintre noi nu ne-am întrebat, în calitate de părinţi, dacă nu cumva ne răsfăţăm prea mult sau prea puţin copiii?

Sau până unde e cazul să mergem cu acest răsfăţ? Unde sunt limitele şi cine le stabileşte? Ce rol are răsfăţul în educaţia copiilor noştri? La ce se reduce el şi ce influenţă va avea asupra copilului?

Sunt întrebări care ne chinuie, ne derutează, dar mai ales la care nu avem de multe ori un răspuns precis. Şi în fond la ce e bun? Ce să facem cu un răspuns, fie el bun, dacă nu acţionăm ca atare?

Am fost un copil răsfăţat şi binecuvântat. Povestea mea e simplă şi fascinantă în acelaşi timp, pentru că e o poveste despre iubire, fără margini, fără restricţii, fără condiţii. E o iubire amestecată cu răsfăţ, cu dăruire, cu înţelepciune. E iubirea pe care mi-au dăruit-o necondiţionat bunicii mei, pe care o simt în suflet şi astăzi, când tocmai am împlinit 42 de ani, pe care o voi purta cu sfinţenie şi mâine şi în tot restul zilelor. Şi sunt convinsă că acum, când sunt mamă, am puterea să o dau mai departe, ca pe cel mai de preţ dar pe care l-am primit cu atât de frumosă nerăbdare.

Nu ştiu nici acum dacă e musai să ne vegheze anii copilăriei mama sau tata, ori amândoi, în varianta mai norocoasă, dar ştiu fără nici un strop de îndoială că cel mai important e cum şi cât ne poate iubi cel care ne este aproape în etapa în care, prin bunăvoinţa celui de Sus ne numim copii.

Am crescut într-un sat izolat, uitat de lume şi de toată civilizaţia sofisticată şi plicticoasă a metropolei. N-am prea purtat pantofi cu fundă sau rochii cu panglici, n-am avut pretenţii de copil de oraş, nici bani, nici jucării prea multe, n-am învăţat la trei ani limba engleză şi nici cunoştinţe de calculator. Aveam doar un televizor alb negru, care mergea, fireşte, când curentul nu era întrerupt de Ceauşescu. Şi mai aveam câmpul, pădurea, cetatea, gârla, uliţa şi lumina lumânării, care ne adunau laolaltă, indiferent de anotimp sau vârstă. Şi plâng şi astăzi pentru fiecare copil care nu le-a cunoscut şi care n-a trăit măcar o zi din această magie a satului şi oamenilor lui.

Uitându-mă peste cei 42 de ani care s-au scurs în grabă, nu-mi aduc aminte să fi fost cânva mai fericită decât în copilărie. Când mergeam cu bunicul meu la cules de viorele, iar el aduna mai multe buchete, le înşira pe o sfoară, apoi îmi făcea o salbă şi mi-o punea în jurul gâtului, întocmai ca pe o medalie, iar eu mă simţeam o învingătoare care cucerise pădurea cu toate minunăţiile ei. Când mă urca în podul casei ca să-mi arate unde ascunsese pistolul de pe vremea regelui, dar apoi, cotrobăind noi printre vechituri, s-a răzgândit brusc, s-a prefăcut că nu-l mai găseşte şi m-a dus să vedem puii de porumbei. Şi cum priveam noi puii abia ieşiţi la lumina zilei, m-a rugat cu cerul şi cu pământul să nu mai povestesc nimănui despre pistol ca să nu ne-aresteze securiştii lu' Ceauşescu. Şi până astăzi, n-am mai povestit. Şi mai ştiu că bunicul meu nu pleca nicăieri fără mine, fie că era vorba despre culesul pepenilor, al viilor sau despre cositul fânului la câmp. Eram cu el pretutindeni şi nimic nu mai conta.

Eram în siguranţă, puternică, eram buricul pământului.Şi tot el, mi-a pus într-o zi sapa în mână şi m-a învăţat să muncesc pământul... şi tot el mi-a sters, pînă în vremea studenţiei, cu neînchipuită grijă şi dragoste încălţările pline de noroi din zilele mocirloase de toamnă târzie...şi tot el, m-a dus în fiecare început de an de mână la şcoală, şi simţeam cum mâinile noduroase, bătătorite de muncă şi de puşca mitralierei din al doilea război mondial îmi strângeau securizant mânuţa mea fragilă...şi mă ruga cu lacrimi în ochi să învăţ carte ca să ajung om mare în viaţă.

El a fost pentru mine, eroul şi universul meu, iar voi, dragi părinţi puteţi fi la fel pentru copiii voştri. Să nu vă fie teamă să îi iubiţi, pentru că aceeaşi teamă o vor avea şi ei când vor deveni părinţi. Să nu vă fie teamă să le vorbiţi întocmai ca unor adulţi, să le spuneţi secretele voastre, temerile, durerile, bucuriile, tristeţile, pentru a putea avea, la rândul lor, încredere în cei pe care-i vor iubi. Iubirea n-are reguli. Iubirea n-are doze de răsfăţ. E doar un har...ce nu se nu se dă la schimb...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ana M.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11259 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.