Acasa | Familie | Rugaminte pentru parinti...

Rugaminte pentru parinti...

 SHARE  

Adaugat in 13 martie 2017

Rugaminte pentru parinti...

Bunic. Foto: pixabay.com

Câţi dintre noi nu ne-am întrebat, în calitate de părinţi, dacă nu cumva ne răsfăţăm prea mult sau prea puţin copiii?

Sau până unde e cazul să mergem cu acest răsfăţ? Unde sunt limitele şi cine le stabileşte? Ce rol are răsfăţul în educaţia copiilor noştri? La ce se reduce el şi ce influenţă va avea asupra copilului?

Sunt întrebări care ne chinuie, ne derutează, dar mai ales la care nu avem de multe ori un răspuns precis. Şi în fond la ce e bun? Ce să facem cu un răspuns, fie el bun, dacă nu acţionăm ca atare?

Am fost un copil răsfăţat şi binecuvântat. Povestea mea e simplă şi fascinantă în acelaşi timp, pentru că e o poveste despre iubire, fără margini, fără restricţii, fără condiţii. E o iubire amestecată cu răsfăţ, cu dăruire, cu înţelepciune. E iubirea pe care mi-au dăruit-o necondiţionat bunicii mei, pe care o simt în suflet şi astăzi, când tocmai am împlinit 42 de ani, pe care o voi purta cu sfinţenie şi mâine şi în tot restul zilelor. Şi sunt convinsă că acum, când sunt mamă, am puterea să o dau mai departe, ca pe cel mai de preţ dar pe care l-am primit cu atât de frumosă nerăbdare.

Nu ştiu nici acum dacă e musai să ne vegheze anii copilăriei mama sau tata, ori amândoi, în varianta mai norocoasă, dar ştiu fără nici un strop de îndoială că cel mai important e cum şi cât ne poate iubi cel care ne este aproape în etapa în care, prin bunăvoinţa celui de Sus ne numim copii.

Am crescut într-un sat izolat, uitat de lume şi de toată civilizaţia sofisticată şi plicticoasă a metropolei. N-am prea purtat pantofi cu fundă sau rochii cu panglici, n-am avut pretenţii de copil de oraş, nici bani, nici jucării prea multe, n-am învăţat la trei ani limba engleză şi nici cunoştinţe de calculator. Aveam doar un televizor alb negru, care mergea, fireşte, când curentul nu era întrerupt de Ceauşescu. Şi mai aveam câmpul, pădurea, cetatea, gârla, uliţa şi lumina lumânării, care ne adunau laolaltă, indiferent de anotimp sau vârstă. Şi plâng şi astăzi pentru fiecare copil care nu le-a cunoscut şi care n-a trăit măcar o zi din această magie a satului şi oamenilor lui.

Uitându-mă peste cei 42 de ani care s-au scurs în grabă, nu-mi aduc aminte să fi fost cânva mai fericită decât în copilărie. Când mergeam cu bunicul meu la cules de viorele, iar el aduna mai multe buchete, le înşira pe o sfoară, apoi îmi făcea o salbă şi mi-o punea în jurul gâtului, întocmai ca pe o medalie, iar eu mă simţeam o învingătoare care cucerise pădurea cu toate minunăţiile ei. Când mă urca în podul casei ca să-mi arate unde ascunsese pistolul de pe vremea regelui, dar apoi, cotrobăind noi printre vechituri, s-a răzgândit brusc, s-a prefăcut că nu-l mai găseşte şi m-a dus să vedem puii de porumbei. Şi cum priveam noi puii abia ieşiţi la lumina zilei, m-a rugat cu cerul şi cu pământul să nu mai povestesc nimănui despre pistol ca să nu ne-aresteze securiştii lu' Ceauşescu. Şi până astăzi, n-am mai povestit. Şi mai ştiu că bunicul meu nu pleca nicăieri fără mine, fie că era vorba despre culesul pepenilor, al viilor sau despre cositul fânului la câmp. Eram cu el pretutindeni şi nimic nu mai conta.

Eram în siguranţă, puternică, eram buricul pământului.Şi tot el, mi-a pus într-o zi sapa în mână şi m-a învăţat să muncesc pământul... şi tot el mi-a sters, pînă în vremea studenţiei, cu neînchipuită grijă şi dragoste încălţările pline de noroi din zilele mocirloase de toamnă târzie...şi tot el, m-a dus în fiecare început de an de mână la şcoală, şi simţeam cum mâinile noduroase, bătătorite de muncă şi de puşca mitralierei din al doilea război mondial îmi strângeau securizant mânuţa mea fragilă...şi mă ruga cu lacrimi în ochi să învăţ carte ca să ajung om mare în viaţă.

El a fost pentru mine, eroul şi universul meu, iar voi, dragi părinţi puteţi fi la fel pentru copiii voştri. Să nu vă fie teamă să îi iubiţi, pentru că aceeaşi teamă o vor avea şi ei când vor deveni părinţi. Să nu vă fie teamă să le vorbiţi întocmai ca unor adulţi, să le spuneţi secretele voastre, temerile, durerile, bucuriile, tristeţile, pentru a putea avea, la rândul lor, încredere în cei pe care-i vor iubi. Iubirea n-are reguli. Iubirea n-are doze de răsfăţ. E doar un har...ce nu se nu se dă la schimb...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Ana M.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

11561 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.