Acasa | Relatii | Limitele în cuplu sau de ce nu e bine să-i citești SMS-urile

Limitele în cuplu sau de ce nu e bine să-i citești SMS-urile

 SHARE  

Adaugat in 16 martie 2017

Limitele în cuplu sau de ce nu e bine să-i citești SMS-urile

Femeie. foto: pixabay.com

Limita, simplu spus, este linia unde se termină “Eu” şi începe o altă persoană. Ea arată cine suntem şi cine nu suntem, ce ne place şi ce nu ne place.

La nivelul cuplului, limitele reprezintă cadrul fizic, emoţional, sexual şi mental pe care îl stabilim cu celălalt, având rolul de a ne proteja împotriva controlului, manipulării, abuzului sau exploatării de către persoana cu care intrăm în relaţie.

”Numai tu eşti de vină!”

George îi spune soţiei:“M-am enervat destul de tare în urma vizitei părinţilor tăi! Îmi cer scuze pentru că am ţipat la tine!”. Mihai are însă o altă abordare, mai “categorică”, după părerea lui: “Am avut un weekend oribil! Numai tu eşti de vină! Ţi-am spus eu că nu e o idee bună să vină părinţii tăi în vizită!” Îţi sună familiar cele două replici?

Limite sănătoase versus limite nesănătoase în cuplu

Ce e diferit între cele două tipuri de reacţie? Şi ce spun aceste replici despre relaţiile de cuplu? Ambele dau informaţii despre limitele din cadrul cuplurilor. Mai precis despre tipul de limite. În primul caz, partenerii funcţionează după limite sănătoase. În cel de-al doilea, limitele sunt nesănătoase. Ce face diferenţa în “sănătatea” limitelor?

Într-un cuplu cu limite sănătoase, fiecare partener este conşient de felul în care se simte, gândeşte sau reacţionează într-o situaţie dată. Mai mult, este capabil să distingă între propriile emoţii şi opinii şi cele ale partenerului. Atunci când într-un cuplu există stabilite limite sănătoase nici unul dintre parteneri nu permite celuilalt să îi controleze felul în care se simte, acţionează sau gândeşte. Respectarea spaţiului de lucru al ceiluilalt sau a intimităţii mesajelor primite pe telefon sunt alte exemple de limite sănătoase în cuplu.

Dacă unul dintre parteneri îl învinovăţeşte pe celălalt pentru propriile trăiri, atunci este vorba despre limite nesănătoase. Acest tip de limite presupune ambiguitatea şi neclaritatea între cei doi. Folosirea obiectelor partenerului fără permisiunea acestuia este una dintre cele mai frecvente situaţii care arată “nesănătatea” limitelor în cuplu: “Nu înţeleg de ce te superi! I-am dat maşina ta fratelui meu, avea nevoie urgent de ea. Mare lucru că nu ţi-am cerut voie! Oricum astăzi nu pleci nicăieri şi nu ai nevoie de ea!”

Cel mai adesea, limitele nesănătoase duc la abuzuri emoţionale, fizice sau psihice. “Tu m-ai făcut să te lovesc!”, o să îi spună un partener violent soţiei sale.  

Limitele clare sunt un indicator  al sănătăţii relaţiei de cuplu. Ele ne ajută ajută să ne păstrăm identitatea, să ştim unde se termină “eu” şi unde începe “tu”, ne ajută să spunem “nu” şi să acceptăm refuzul celuilalt. De exemplu, fiecare este responsabil de propriul corp, de emoţiile pe care le trăieşte, de cuvintele pe care le spune, de atitudinile pe care le ia, de valorile şi preferinţele sale.

Prezenţa limitelor sănătoase în relaţie contribuie la asumarea propriei responsabilităţi într-o situaţie dată, reduce şi chiar elimină tendinţa de a învinovăţi partenerul. Când îţi asumi responsabilitatea pentru contribuţia ta într-o ceartă, de exemplu, iar partenerul tău şi-o asumă pe a lui, atunci rezolvarea conflictului devine mai uşoară. >

Totodată, limitele sănătoase protejează de eventualele comportamentele abuzive, de frică şi durere, contribuie la starea de bine, cresc stima de sine şi respectul, atât faţă de sine cât şi faţă de partener, şi ajută la o comunicare directă şi sinceră între cei doi.>

Limitele sănătoase elimină jocurile de putere sau de manipulare dintre parteneri, pun capăt atitudinilor de  victimă sau martir, promovează relaţiile mature şi responsabile.

Cum stabileşti şi menţii limite sănătoase în cuplu

Pentru a avea limite sănătoase în relaţia de cuplu este nevoie să ai o bună imagine despre limitele personale şi limitele celorlalţi. Iată câteva strategii prin care poţi promova limitele clare în relaţia ta de cuplu. E important să reţii că toate recomandările se referă la propriul tău comportament:

  • Comunică-i partenerului sincer şi clar ceea ce simţi şi ce gândeşti la un anumit moment.
  • Întreabă-ţi partenerul ce simte, nu încerca sa presupui  şi apoi să acţionezi pe baza presupunerilor tale: “Am crezut că o să te superi dacă ies cu prietenele în seara asta, aşa că am rămas acasă”.
  • Asuma-ţi responsabilitatea pentru alegerile tale. Nu învinovăţi partenerul pentru sentimentele tale sau pentru ceea ce s-a întâmplat, ci încearcă să îţi dai seama cum ai contribuit tu, prin alegerile făcute, la respectiva situaţie.
  • Exprima-ţi sentimentele folosind persoana I singular, nu a doua singural. Astfel, în loc de “Tu mă enervezi atunci când vii târziu” poţi spune “Eu mă enervez atunci când vii târziu”.

.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12609 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.