Acasa | Familie | Obsesia unei vieți trăite pentru imagine

Obsesia unei vieți trăite pentru imagine

 SHARE  

Adaugat in 10 mai 2017

Obsesia unei vieți trăite pentru imagine

Batrana. Foto: Photoxpress

Îmi amintesc cum, toată copilăria mea, s-a desfășurat sub jugul obsesiei pentru imagine. Nu puteam face orice am fi avut nevoie sau ce ne-am fi dorit pentru că ne vedea lumea, ne știa lumea, ne făceam de râs la lume. ”Lumea”, așadar, a fost factor decizional de-a lungul întregii mele vieți trăite cu părinții și bunicii. Câte lucruri nu ne-am refuzat doar pentru că ne-ar fi vorbit lumea!

Sunt 15 ani de când am plecat din casa părintească și, când mă duc acolo, trebuie să am grijă la anumite aspecte. Spre exemplu, nu pot merge la cimitir îmbrăcată oricum, adică în niște pantaloni și o geacă! Trebuie să fiu îmbrăcată frumos, dacă se poate în rochie și cu pălărie pe cap. ”Cum să mergi așa? Ne vede și pe noi lumea! Ești și tu de la București!”, îmi zice bunica mereu când nu sunt îmbrăcată corespunzător. Lume care oricum n-ar avea unde să ne vadă, decât în cimitir, pentru că mergem cu mașina până acolo, din același principiu: ”Să ne vadă și pe noi lumea că avem mașină!”. Mă rog, bunica mea nici după ce i-am arătat și i-am explicat în diferite moduri că prin geamurile de la mașina mea nu se vede nimic. Ea stă, de regulă, pe bancheta din spate și face cu mâna cunoscuților din spatele geamurilor fumurii. Se supără că nimeni nu-i răspunde la salut. Eu îi explic că nimeni nu o vede, dar ea e convinsă că e văzută de toți, dar nimeni nu-i răspunde din invidie: ”Iî e năcaz că io mă împlinb cu mașina!”.

Are 80 de ani acum, are probleme cu un ochi, care nu i se mai deschide de vreo 20 de ani și pentru asta poartă acum ochelari cu lentile heliomate ”ca să nu vadă lumea că are un ochi închis”. Mult timp le zicea tuturor că așa vrea ea să-l țină.

I-a trecut viața trăind pentru părerea altora… Așa eram și eu. Așa m-au crescut și pe mine. Au trecut mulți ani și am trecut prin multe ca să înțeleg că trăiesc numai și numai pentru mine și pentru copilul meu. Am înțeles greu că fericirea vine din noi, nu din ceilalți. Am înțeles târziu că părerea altora nu mă ajută la nimic, nu-mi dă de mâncare, nu-mi plătește facturile și nici nu mă face fericită. Am învățat să mă limitez la mine, la ceea ce sunt, ceea ce trăiesc și simt eu.

Mă bucuram că am ajuns la aceste concluzii destul de devreme în viață, pe la 27-28 de ani și că nu am făcut greșeala să trăiesc așa. Eram convinsă că la bătrânețe aș fi ajuns să regret lucrurile pe care nu le-am făcut și pe care mi le-am refuzat doar din dorința de a păstra o anumită imagine în ochii lumii.

Dar mă uit la bunica mea, la cei 80 de ani ai ei recent împliniți, cum vorbește cu mândrie despre viața ei și, mai mult de atât, ne roagă să-i aducem fanfara la înmormântare și să nu-i lăsăm pe muzicanți să facă pauze. ”Să cânte întruna, să să audă în tot satu`, să nu stea să să uite cum am văzut io pâ la alții. Și să nu mă faceț dă râs. Pă mine să mă duceț cu fanfara la cimitir, să-mi faceț pomană ca lumea, cu dă toate și să mă plângeț! Să vă urcaț în mașină, lângă mine să mă plângeț, să vadă lumea că m-aț iubit! Și să nu lăsaț să-mi crească iarba pă mormânt, să aveț grijă dă el!”.

De unde deduc că e foarte greu să scapi de obsesia unei vieți trăite pentru părerea altora…

Degeaba îmi imaginam eu că voi ajunge să regret, că bunica mea nu regretă nimic. Ba e chiar invers –  își duce obsesia cu ea în mormânt.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

17919 citiri

18 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.