Acasa | Good to know | Luna plina chiar ne face 'lunatici'?

Luna plina chiar ne face 'lunatici'?

 SHARE  

Adaugat in 17 mai 2017

Luna plina chiar ne face 'lunatici'?

Luna plina. Foto: Pixabay.com

De secole dam vina pe luna plina pentru boli psihice, accidente in trafic, crime, sommnambulism. Dar există vreo dovadă că acest fenomen chiar ne afecteaza?

Filozofii antici așa credeau. Au susținut că forta gravitaționala a lunii (despre care știm că este responsabila pentru valurile din oceane) declanșează, de asemenea, valuri în creierul și corpul nostru. Această teorie, încă crezută de unii, a fost infirmată de știință - suntem într-adevăr făcuți din apă, dar efectul asupra corpului pe corpul nostru este practic zero. Sunt afectate numai corpurile mari de apă deschise, scrie vice.com.

Dar convingerea că luna plină ii face pe oameni nebuni a rămas. Termenul de lunatic inseamna nebun sau somnambul, insa inițial se referea la "nebunia" adusă de fazele lunii.

În ultimii ani, o serie de studii (unele corecte, altele eronate) au încercat să descopere daca exista o legătură între luna plină și comportamentul uman. Cercetătorii au analizat cifrele privind sinuciderile, crizele, nașterile și atacurile de inimă petrecute în timpul fazei de lună plină, si chiar daca s-au înregistrat unele rezultate mixte, știința sugerează că luna plină nu are efect asupra corpului nostru.

Somn

Intr-un studiu foarte mic realizat în 2013 (doar 33 de voluntari) s-a constatat că oamenii au avut nevoie de cinci minute in plus să adoarmă (și au dormit cu 20 de minute mai puțin în general) în seara cu lună plină, dar un studiu mult mai amplu realizat pe copii anul trecut (5.800 din 12 țări diferite) a aratat că subiecții au pierdut doar cinci minute de somn in noaptea cu lună plină, despre care autorii spun că nu sunt semnificative din punct de vedere statistic. Autorul studiului, Jean-Philippe Chaput, un om de știință de la Universitatea din Ottawa, spune că putem închide subiectul pe această temă: "Este posibil ca lumina de la Lună să afecteze somnul, dar studiul nostru a arătat că nu există nicio alta legătură - este un mit." 

Vizite la spital

Mai multe studii au arătat că luna plină nu declanșează mai multe accidente sau episoade psihotice care sa trimita oamenii la camera de garda. (Cei care lucreaza în spital își amintesc mai bine cazurile medicale atunci când coincid cu o lună plină, pentru că e luna plina si e mai ciudat.)

Criminalitate

În 2007, poliția din Marea Britanie a pus mai multi agenti pe străzi in zilele cu luna plina pentru a se ocupa de ceea ce au perceput ca fiind crima și agresiunea induse de lună. În timp ce intr-un studiu realizat în anii 80 s-a descoperit o creștere a criminalității în trei orașe separate într-o perioadă de patru ani, cand era luna plina, un număr de studii mai respectabile realizate de atunci au descoperit că nu există nici o legătură.

Muscaturi de animale

Cercetătorii britanici au analizat ratele de incidență a mușcăturilor de animale pe parcursul a doi ani în anul 2000 și au constatat că numarul mușcaturilor câinilor, pisicilor, cailor și șobolanilor s-a dublat cand era lună plină. Dar, apoi, o lucrare australiană publicată în același an, în același revista, care urmărește aceeasi problema, într-o altă locație, a găsit o corelație zero.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5172 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.