Acasa | Familie | ”Fir-ar mă-ta a dracu!”

”Fir-ar mă-ta a dracu!”

 SHARE  

Adaugat in 13 iunie 2017

”Fir-ar mă-ta a dracu!”

Copii la joaca. Foto: pixabay.com

Am copilărit la țară. Vara mea începea atunci când curtea se umplea de dude. Uram dudele. Și mai mult uram faptul că trebuia să am grijă să nu scape rațele la dude. În perioada în care dudele se făceau covor în curte, trebuia să am grijă să nu las rațele să le mănânce. Nu știu ce li s-ar fi întâmplat, dar mamaia zicea că ”se leșuiesc”.

Am avut mereu grijă să nu le las să se leșuiască, dar tot uram faptul că toată aleea era neagră și trebuia să calc cu grijă ca să nu mi se zdrobească sub picioarele desculțe și să-mi păteze tălpile. Aveam, în curtea bunicilor, un dud imens, care nu făcea altceva decât să producă tone de dude negre, mari, să umple curtea cu ele și cu omizile. Veneau la pachet. N-a fost vară să nu fim plini de omizi. Mi se părea că-mi circulă omizile și prin sânge. Și pe astea le uram!

Când am devenit mamă, la Capitală, am avut nenumărate momente în care m-am întrebat cum ar fi fost copilăria lui Victor dacă ar fi trăit și el acolo. Dudul nu mai există. E numai curtea, acum goală și fără niciun Dumnezeu. Dudul acela chiar cred că era Dumnezeul curții.

Victor nu are nici curte, dar se bucură de grădinița din jurul blocului. Cred că sunt mai fericită eu când se strâng cu toții, din toate scările, și stau în spatele blocului. Bat mingea, fac cazemate, joacă șotron, încă se mai pot bucura de copilărie așa cum ne-am bucurat noi.

Mă rog, se bucură cât se bucură, pentru că există și la noi în bloc genul acela de vecini care le-ar tăia mingea dacă ar da-o peste gard. Aici nu pot da mingea peste gard, dar pot, cu glasurile lor, s-o deranjeze pe ”mamaia de la 1”. Mamaia de la 1 este genul acela de femeie în vârstă care are dublă personalitate: când vorbește cu ei ca și când ar fi toți ai ei și când îi ia la ușuială și-i gonește care încotro. În ultimul timp, predominantă a fost personalitatea asta mai agresivă. I-a tot necăjit. Ba le-a distrus cazemata, ba i-a dat afară din grădinița blocului, ba le-a luat mingea, ba i-a stropit cu apă de la fereastră. ”Numai răutați!”, cum zice Victor.

Acum două săptămâni, am auzit-o și eu cum țipa că se va duce la administrator să facă o ”reclamație la proprietarii de copii”, că nu se mai poate, domle, trăi cu asemenea creaturi pe lângă bloc. Trebuie să menționez aici că ei nici nu sunt afară în timpul orelor de liniște, Ies, de regulă, după ora 17.00. Nu fac gălăgie, vorbesc și ei, că doar n-or fi muți. Râd, vorbesc, mai strigă câte unul, dar nu s-a plâns nimeni de ei. Când mamaia de la 1 amenința cu reclamația, un tătic de la etajul 6 a ieșit imediat pe geam să vadă care e problema. S-a și dus jos să discute cu ea. Am auzit doar atât:

-Ăștia nu mă lasă să dorm!

-Păi ei fac gălăgie aici, în partea asta, dumneata ce faci? Dormi în bucătărie? Dormitorul e pe partea cealaltă.

Am început să râd și mi-am văzut de ale mele. Nici măcar nu puteam să-i zic lu Victor s-o lase mai ușor, pentru că chiar fuseseră pașnici.

Ieri, spre seară, când pregăteam masa și mai aveam un pic până să-l strig, am auzit-o iar pe mamaia de la 1.

-Vă omor! Plecați d-aci că vă rup picioarele! Obraznicilor!

Ce-or fi făcut? Am scos imediat capul pe geam. Nu era nimic, nici nu se prea auziseră, meștereau ceva cu niște bețe.

-Pui io mâna pă voi! Plecați d-aci am zis! Hai! Valea! Nesimțiților! Unde e mă-ta? Unde sunt mamele voastre? Nenorocitele!

Opresc focul la aragaz, mă încalț și mă pregăteam să cobor. Îmi tot ziceam: ”Calmează-te, fată, e femeie bătrână, nu te pune cu ea!”, dar nu era chip să mă liniștesc.

Până să ajung la ușă, deja vedeam negru în fața ochilor, apoi am auzit iar de jos:

-Fir-ar mă-ta a dracu să fie! Te omor! Ia-l p-ăla și plecați d-aci!

Dar imediat și glasul atât de cunoscut mie:

-Hei, mamaie, de ce zici de mamele noastre? Lasă-ne și pe noi să stăm aici, că nu e numai blocul tău, e și al nostru. Și să știi că dacă mai faci așa, mamele noastre o să cheme Poliția. N-ai voie să ne bați și nici să ne omori, că o să faci pușcărie! O să vină Poliția și o să te ia să te ducă la pușcărie! Treaba ta!

Mamaia nu s-a mai auzit. N-am mai coborât, am ieșit iar pe geam și am sondat terenul:

-S-a întâmplat ceva, mamaie? am întrebat.

-Eh, vorbeam și io cu ei. Așa drag mi-e de ei, mânca-le-aș ochii lor de frumoși. Hai, stai liniștită acolo, că am io grijă de ei acilea.

Mânca-i-aș eu gura aia și creierașul lui de copil care se apără singur…

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7069 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.