Acasa | Good to know | De ce bărbații hărțuiesc femeile? Un studiu nou expune motivațiile

De ce bărbații hărțuiesc femeile? Un studiu nou expune motivațiile

 SHARE  

Adaugat in 21 iunie 2017

De ce bărbații hărțuiesc femeile? Un studiu nou expune motivațiile

Femeie pe strada

Un studiu din luna mai de la Promundo, un grup internațional de cercetare, și U.N. Women prezinta noi date privind motivația bărbaților de a hărțui femei pe strada în patru zone din Orientul Mijlociu: Egipt, Liban, Maroc și teritoriile palestiniene.

"Știm destul de multe despre femei și fete, dar relativ puține despre bărbați și băieți, când vine vorba de hărțuire ", spune Shereen El Feki, coautor al raportului pentru npr.org.

Dintre cei 4830 de bărbați chestionați, până la 31% din Liban si până la 64% în Egipt au recunoscut că au hărțuit sexual femei și fete în public, ajungandu-se chiar la viol.

Desigur, hărțuirea pe stradă este un fenomen global. Studiile au arătat că marea majoritate a femeilor din orașele din Brazilia, India, Thailanda și Regatul Unit au fost supuse hărțuirii sau violenței în public. In SUA 65% din 2000 de femei chestionate au spus că au fost hărțuite pe stradă, potrivit unui studiu efectuat în 2014 de firma de cercetare GfK.

Dar există câteva lucruri care se evidențiază în legătură cu hărțuirea pe stradă în zonele din Orientul Mijlociu, potrivit raportului Promundo. În teritoriile palestiniene, Maroc și Egipt, e mai probabil ca tinerii cu studii superioare să hărțuiască sexual femeile decât colegii lor mai în vârstă, mai puțin educați.

Cercetătorii au fost surprinși de constatări. În general, bărbații care au terminat liceul sau colegiul au o atitudine mai deschisa față de femei decât cei care nu au terminat o școală primară sau nici o școală, spune Barker.

Barker și El Feki susțin că factorii care contribuie la acest comportament includ ratele ridicate ale șomajului din regiune, instabilitatea politică și presiunea de a satisface nevoile zilnice ale familiei. Aproximativ jumătate dintre bărbații chestionați, de exemplu, au declarat că s-au simțit stresați, deprimați sau rușinați să se confrunte cu familiile lor. Poate că hărțuirea femeilor este o modalitate de a-și afirma puterea, sugerează Barker.

Acești tineri "au aspirații înalte pentru ei înșiși și nu sunt în stare să le realizeze", spune el. "Ei hărțuiesc pe femei să le pună in locul lor, simt ca lumea le datorează ceva".

Când bărbații din sondaj au fost întrebați de ce au hărțuit sexual femeile în public, marea majoritate, până la 90%, a spus că a făcut-o pentru distracție și emoție.
Pentru femei insa nu este deloc distractiv. "Este un coșmar'', spune Saleh

In 2010, U.N. a lansat "Orașe sigure și spații publice sigure", un program global de prevenire a hărțuirii stradale în mai mult de 20 de orașe din întreaga lume prin educație și intervenție.

"Din păcate, nu știm ce funcționează pe termen lung", spune Kearl. "Este greu să vedem care eforturi functioneaza la nivel global". Ea sugerează că școlile trebuie să vorbească despre hărțuire. Poate că băieții și bărbații ar putea înțelege atunci că "distracția" lor are consecințe.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5264 citiri

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.