Acasa | Familie | Creștem copii, nu dresăm câini în lesă! ”Mișcă, mă!”, ”gura!”, ”treci aici!

Creștem copii, nu dresăm câini în lesă! ”Mișcă, mă!”, ”gura!”, ”treci aici!

 SHARE  

Adaugat in 22 iunie 2017

Creștem copii, nu dresăm câini în lesă! ”Mișcă, mă!”, ”gura!”, ”treci aici!

Copil

Ați văzut vreodată cum se dresează un câine? Comenzi scurte, rostite tare, în timp ce patrupedul e ținut strâns în lesă, aproape de stăpân. Chiar dacă nu ați asistat la nicio dresură de animale, cu siguranță scena vă e familiară. Se întâmplă în parc, în restaurante, în magazin, chiar și la locul de joacă. ”Mișcă!”, ”Liniște!”, ”Treci aici!”, comenzi scurte, spuse răstit și însoțite de priviri urâcioase. Vă sună cunoscut? Protagoniștii sunt însă părinți și copii.

În mini- vacanța de 1 Iunie- Rusalii, am fost la munte cu familia și câțiva prieteni. Prima oprire a fost la un restaurant, unde am dat nas în nas cu echipa de dresură mamă- tată. Aveau două fetițe gemene, de 4- 5 ani, cărora, în ora petrecută acolo împreună, nu am auzit să le spună măcar o vorbă frumoasă. Una, cât de mică. Un alint, un pupic, o mângâiere. ”Deschide odată gura aia!”, ”Ce stai ca toanta cu ochii-n tavan?”, ”Mișcă la baie să te speli!” ”Hai, fată, mestecă odată!”. Când unul, când altul, când pe una, când pe alta! Fetele nu ziceau nici pâs. Respirau și atât.

La masa noastră era liniște, frustrare și neputință. Eram șase adulți șocați și rușinați, care nu au avut inspirația, și poate nici puterea, să le spună două vorbe părinților agresori. Am rămas fără glas, așteptând mâncarea, în timp ce copiii noștri săreau veseli în trambulină, mai veneau după o gură de apă, un pupic sau să împărtășească o idee năstrușnică. În timpul acesta, alături, cele două fetițe de vârsta lor, își înghițeau dumicații de mâncare cu priviri absente, sub ploaia de amenințări a celor doi. ”Or fi ale lor?”, a șoptit la un moment dat unul dintre prieteni. Erau, cu siguranță. Semănau foarte bine.

Ceea ce m-a șocat nu a fost neapărat limbajul, cât ura ce răzbătea din vorbele și privirile lor. Cum să te uiți cu ură la propriii copii? Noțiunile acestea două nici nu au ce căuta în aceeași frază.

Înainte de a pleca, mama le-a dus pe fete la baie. ”Marș la baie, că sigur vă apucă în mașină”. A trecut pe lângă noi ținându-le pe fiecare de câte o mână. Ele, absente și plictisite, ea, încruntată. Încruntată, frustrată, deprimată, tristă, bolnavă în trup și în suflet. Ce e cu tine, femeie? Ce te doare atât de tare de frângi aripile celor două suflete născute din tine? Cu ce te-a supărat viața asta? Cine te-a rănit în halul ăsta de te răzbuni pe ce ai mai prețios?

Când a venit mâncarea, cei cinci copii ai noștri au dat năvală. Îmbujorați, guralivi, haioși. Au trăncănit într-una, au spus glume (în șoaptă) pline de ”caca/ pipi” (da, sunt la vârsta umorului de toaletă) și au râs cu gura până la urechi, acoperind avalanșa de reproșuri de la masa vecină. Mă întreb ce au zis oamenii aceia când i-au văzut pe copiii noștri dezinvolți, înconjurați de iubire și vorbe bune. Mă întreb ce-a simțit femeia aceea când băiețelul de 4 ani al prietenilor noștri și-a pupat mama pe ambii obraji și i-a zis că e cea mai frumoasă mamă din lume. Sau când fetița mea i-a răspuns că nu e așa, că mama ei e cea mai frumoasă și mai bună de pe planeta aceasta și chiar și de pe celelalte.

Probabil n-a simțit nimic. Probabil tot ce a remarcat ea a fost că niște țânci obraznici fac glume despre pipi/ caca fără ca părinții lor să le ardă una peste gură.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9774 citiri

31 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.