Acasa | Familie | Părinții mei or fi simțit vreodată că le explodează inima de atâta iubire?

Părinții mei or fi simțit vreodată că le explodează inima de atâta iubire?

 SHARE  

Adaugat in 27 iunie 2017

Părinții mei or fi simțit vreodată că le explodează inima de atâta iubire?

Iubirea de mama

Mi se întâmplă tot mai des să aud/ citesc mărturii ale unor mămici care se declară fascinate de copiii lor. ”E minunat/ E generos/ E un copil bun/ E bun de pus pe rană/ E deosebit…” Și chiar așa este. Copiii crescuți cu blândețe și iubire sunt copii fascinanți.

Suntem, în esență, ființe bune. Ne naștem perfecți, cu mintea deschisă și sufletele curate. Pe parcurs, acumulăm ură, durere, dezamăgire, frustrare, deznădejde. Copiii crescuți în medii toxice, adună, începând din prima zi de viață, puțin câte puțin din negrul acestei lumi.

Însă, cei crescuți cu dragoste și înțelegere înfloresc zi de zi. Sunt frumoși, sunt buni, sunt generoși, au inimile și mințile deschise….sunt buni de pus pe rană.

”Am fost o proastă!”

Am o prietenă, mamă a trei copii. Cel mare are 20 de ani, cel mic, 4. ”Știi cum este cel mic? Ca o floare care se deschide. Zi de zi se tot deschide și eu mă tot minunez de el. Îmi pare rău că pe ceilalți doi nu i-am putut crește la fel. Eram tânără, necoaptă, copleșită de grijile zilnice. I-am crescut după gura lumii: cu disciplină, ca să nu mi se urce în cap, ascultători cu orice preț și cu puține dovezi de afecțiune, ca să nu se răsfețe. Am fost o proastă”, mi-a zis.

Noi, majoritatea mamelor de acum, am fost crescute cam la fel.
De părinți prea tineri poate pentru a se bucura cu tot sufletul de noi, a căror grijă principală era să ne poată pune ceva pe masă (cu prețul orelor petrecute zilnic la cozi), preocupați să nu le ieșim din cuvânt, să nu-i facem de rușine, obsedați că vom apuca drumuri greșite odată cu adolescența. Ne-au crescut cum au știut și cum au putut mai bine, însă vremurile nu prea i-au încurajat să fie atenți la sufletele noastre. Am luat bătaie, am fost umilite, am fost puse la colț pe coji de nucă, obligate să ne ștergem lacrimile și mucii la comandă, să ne înghițim suspinele, să plângem pe nevăzute noaptea, în pernă. Am adunat frustrări și dureri pe care nu ne-a ajutat nimeni să le numim și să le înțelegem, dar pe care am fost forțate să le uităm ca să putem merge mai departe.

Dar copiii noștri….

Mă uit la copiii mei și mă întreb dacă și părinții mei s-au uitat vreodată exact așa la mine. Cu infinită și necondiționată iubire, cu mirarea că poate exista ceva atât de frumos pe pământ, cu o mândrie uriașă, ce crește zilnic, odată cu iubirea. Oare i-o fi durut vreodată sufletul de drag uitându-se la mine? Or fi simțit oare că le explodează inima de atâta iubire? Și mă întreb asta pentru că, de arătat, mi-au arătat rar cât de tare mă prețuiesc, iar de spus direct, nu cred să o fi făcut vreodată.

Cu copiii mei, eu fac pe dos. Nu e seară în care să pun capul pe pernă înainte de a-i asigura de toată dragostea și prețuirea din lume. Mă îngrijesc de sufletele și de mințile lor cu grija cu care un bijutier șlefuiește diamante. Iar ei, în fiecare zi, se mai deschid puțin, ca o floare fascinantă, ale cărei petale devin tot mai frumoase, mai calde, mai bune, mai strălucitoare.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6944 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.