Acasa | Familie | Cum să eviți sentimentele de vină când perfecțiunea e peste tot

Cum să eviți sentimentele de vină când perfecțiunea e peste tot

 SHARE  

Adaugat in 4 iulie 2017

Cum să eviți sentimentele de vină când perfecțiunea e peste tot

Mama copil. Foto: sxc.hu

Lumea virtuală este lumea perfectă, chiar și atunci când ne referim la mămicie. Așa că, într-un sfert de oră de navigat online, te poți trezi că în suflet începe să își încolțească un sentiment de vină că nu ai fi o mamă la fel de bună precum par a fi cele cu care interacționezi virtual.

Andrea Rhoades scrie pe thenatural parenting magazine.com că e atât de simplu să te simți vinovată atunci când toate „defectele” apar în mediul online în fiecare zi. În fiecare oră. În fiecare minut.

Cele mai frumoase fotografii pe Instagram sunt cu familii care mănâncă un prânz sănătos, iar pe Facebook vezi mămici care țin în brațe bebeluși nou-născuți și par odihnite și fericite. Ca să nu mai vorbim de articolele trimise de prietene în care sunt subliniate calitățile părintelui perfect.

Perfecțiunea e peste tot

Totul culminează cu imaginea super-mamei care te copleșește, motiv pentru care încercăm să facem totul ca la carte pentru că așa fac super-mamele. Nu-i așa? Societatea pune presiune pe umerii mamelor și nu-i de mirare că multe dintre ele se simt, uneori, copleșite. Suntem tentate să imităm personaje fictive, pe baza unor frânturi de adevăr.

S-a pus problema ca ar fi bine ca, în spațiul public, să apară mai multe mămici obișnuite și mai puțin cele perfecte. Da, poate că ar fi bine ca pe Instagram sau Facebook să fie postate și imaginile reale ale maternității. Andrea Rhoades crede că asta ar fi minunat, pentru că e normal să vedem realitatea.

”Necazul e că asta nu ar rezolva adevărata problemă. Vrem ca mamele să se simtă mai puțin vinovate, mai puțin copleșite și să fie aibă mai multă încredere în sine, dar eliminarea „mamelor perfecte” nu va rezolva totul, pentru că mamele simt nevoia să-și sărbătorească reușitele. Uneori, sunt foarte puține și în perioade îndepărtate de timp, încât simt nevoia să le sublinieze doar pe acestea”, considera Andrea.

Cum să eviți sentimentele de vină

Poate că mama care are un bebeluș care doarme toată noaptea are și și un copilaș de 2-3 ani după care aleargă toată ziua cu castronelul cu mâncare. În această situație, faptul că se laudă cu bebelușul care doarme toată noaptea o ajută să meargă mai departe.

Sau poate că mămica aceea care a pregătit un prânz sănătos a avut o problemă cu greutatea și încearcă să-și revină la talia de dinainte de sarcină. Faptul că publică pozele o ajută să uite de lupta pe care o duce și o motivează să fie optimistă.

În loc să comentăm cu răutate pe marginea postărilor, mai bine am lua aminte la conținutul lor și la modul în care ne afectează. Trebuie să demitizăm termenul de super-mamă și să o arătam așa cum e: cu mici victorii de care orice mamă e mândră. Dacă te gândești la aceste clipe ca bucățele de fericire din viața unui om, îți dai seama că nu e așa mult și că nu ai de ce să fii invidioasă și nu ai de ce să faci comparații.

Știm cu toate cum arată în realitate ziua unei mame, așa că de ce căutăm validare în mediul virtual? Trăim maternitatea în fiecare zi și, la urma urmelor, singura validare de care avem nevoie e a noastră.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4198 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.