Acasa | Familie | Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

 SHARE  

Adaugat in 13 iulie 2017

Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

Copil

TE URĂSC! Nici un părinte nu vrea să audă asta. Facem atât de mult pentru copiii noştri şi îi iubim necondiţionat. Pentru ei, să ne strige în faţă că ne urăsc, poate fi sfâşietor şi plin de furie. Iar pentru părinţi poate fi dificil, pentru că nu ştiu ce să facă într-o astfel de situaţie.

Jodie Benveniste, psiholog, specialist parental şi creatorul aplicaţiei Parenting Intuitiv consideră că părinţii ar trebui să vadă această situaţie ca pe o oportunitate de a-şi îndruma copiii într-un mod iubitor şi încurajator.

Cum îndrăzneşti!?

Mintea noastră sau mentalitatea noastră de părinţi pot să împiedice efectiv această situaţie. Dacă rămânem blocaţi la nivelul de: „cum îndrăzneşte!” sau „cât de crud!” sau „câtă lipsă de respect!”, putem ajunge prin a fi cuprinşi de sentimente de furie, tristeţe sau supărare, ceea ce poate înrăutăţi situaţia şi mai mult.

În schimb, dacă recunoaştem că băiatul sau fetiţa noastră are o izbucnire emoţională, deoarece încă învaţă să-şi exprime emoţiile, atunci putem vedea acest incident ca pe o oportunitate de învăţare. Există, de fapt, două oportunităţi cheie de învăţare aici.

Cum te simţi?

Dacă renunţăm pentru un moment la raţiune şi la sentimentele din inimile noastre, putem vedea situaţia într-o lumină mai iubitoare şi în plus putem folosi ocazia pentru a-l învăţa pe cel mic despre emoţii.

Izbucniri emoţionale pot apărea, deoarece copiii încă învaţă cum să-şi gestioneze şi să-şi exprime emoţiile în mod eficient. Îţi poţi ajuta copilul să-şi analizeze sentimentele şi poţi începe chiar prin a-l ruga să-ţi mărturisească despre experienţa sa.

Ai putea spune: „Văd că eşti furios” – asta ca să-şi recunoască sentimentele. Odată ce s-a liniştit, puteţi explora mai mult sentimentul. Ai putea întreba: „Cum te simţi?”

Poţi să-i spui cum te simţi tu când eşti furioasă şi puteţi vorbi despre alte modalităţi prin care copilul tău ar putea să-şi exprime acea furie, fără să-ţi arunce în faţă „Te urăsc”.

Chiar dacă cel mic nu poate exprima clar ceea ce se simte, a recunoscut cum se simte şi aţi deschis noi căi pentru o înţelegere mai bună.

De aceea nu spunem TE URĂSC

Intuiţia ta de părinte poate vedea această situaţie ca pe o oportunitate de a vă consolida valorile familiei. Iată ce ai de făcut: respiră adânc, coboară la nivelul copilului tău şi spune-i pe un ton calm, dar plin de iubire: „Înţeleg că eşti supărat, dar a-i spune cuiva „te urăsc” este dureros şi există şi alte modalităţi de a-ţi exprima modul în care te simţi acum”.

De asemenea, este un moment bun să vă consolidaţi valorile familiei sau ceea ce este important în familia dvs. De exemplu: „noi preţuim respectul, dragostea şi bunătatea în familia noastră, aşa că nu spunem „te urăsc”. Predarea valorilor copiilor le oferă un barometru pentru înţelegerea propriului comportament.

Situaţii de acest gen te pot şoca şi răni. Dar dacă nu o iei personal şi, în schimb, rămâi liniştită şi stăpână pe situaţie, poţi folosi această ocazie ca să-ţi înveţi copilul despre propriile emoţii şi despre valorile familiei.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7692 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.