Acasa | Familie | Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

 SHARE  

Adaugat in 13 iulie 2017

Ce să faci când copilul îţi spune TE URĂSC

Copil

TE URĂSC! Nici un părinte nu vrea să audă asta. Facem atât de mult pentru copiii noştri şi îi iubim necondiţionat. Pentru ei, să ne strige în faţă că ne urăsc, poate fi sfâşietor şi plin de furie. Iar pentru părinţi poate fi dificil, pentru că nu ştiu ce să facă într-o astfel de situaţie.

Jodie Benveniste, psiholog, specialist parental şi creatorul aplicaţiei Parenting Intuitiv consideră că părinţii ar trebui să vadă această situaţie ca pe o oportunitate de a-şi îndruma copiii într-un mod iubitor şi încurajator.

Cum îndrăzneşti!?

Mintea noastră sau mentalitatea noastră de părinţi pot să împiedice efectiv această situaţie. Dacă rămânem blocaţi la nivelul de: „cum îndrăzneşte!” sau „cât de crud!” sau „câtă lipsă de respect!”, putem ajunge prin a fi cuprinşi de sentimente de furie, tristeţe sau supărare, ceea ce poate înrăutăţi situaţia şi mai mult.

În schimb, dacă recunoaştem că băiatul sau fetiţa noastră are o izbucnire emoţională, deoarece încă învaţă să-şi exprime emoţiile, atunci putem vedea acest incident ca pe o oportunitate de învăţare. Există, de fapt, două oportunităţi cheie de învăţare aici.

Cum te simţi?

Dacă renunţăm pentru un moment la raţiune şi la sentimentele din inimile noastre, putem vedea situaţia într-o lumină mai iubitoare şi în plus putem folosi ocazia pentru a-l învăţa pe cel mic despre emoţii.

Izbucniri emoţionale pot apărea, deoarece copiii încă învaţă cum să-şi gestioneze şi să-şi exprime emoţiile în mod eficient. Îţi poţi ajuta copilul să-şi analizeze sentimentele şi poţi începe chiar prin a-l ruga să-ţi mărturisească despre experienţa sa.

Ai putea spune: „Văd că eşti furios” – asta ca să-şi recunoască sentimentele. Odată ce s-a liniştit, puteţi explora mai mult sentimentul. Ai putea întreba: „Cum te simţi?”

Poţi să-i spui cum te simţi tu când eşti furioasă şi puteţi vorbi despre alte modalităţi prin care copilul tău ar putea să-şi exprime acea furie, fără să-ţi arunce în faţă „Te urăsc”.

Chiar dacă cel mic nu poate exprima clar ceea ce se simte, a recunoscut cum se simte şi aţi deschis noi căi pentru o înţelegere mai bună.

De aceea nu spunem TE URĂSC

Intuiţia ta de părinte poate vedea această situaţie ca pe o oportunitate de a vă consolida valorile familiei. Iată ce ai de făcut: respiră adânc, coboară la nivelul copilului tău şi spune-i pe un ton calm, dar plin de iubire: „Înţeleg că eşti supărat, dar a-i spune cuiva „te urăsc” este dureros şi există şi alte modalităţi de a-ţi exprima modul în care te simţi acum”.

De asemenea, este un moment bun să vă consolidaţi valorile familiei sau ceea ce este important în familia dvs. De exemplu: „noi preţuim respectul, dragostea şi bunătatea în familia noastră, aşa că nu spunem „te urăsc”. Predarea valorilor copiilor le oferă un barometru pentru înţelegerea propriului comportament.

Situaţii de acest gen te pot şoca şi răni. Dar dacă nu o iei personal şi, în schimb, rămâi liniştită şi stăpână pe situaţie, poţi folosi această ocazie ca să-ţi înveţi copilul despre propriile emoţii şi despre valorile familiei.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6774 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.