Acasa | | Ce să faci atunci când esti blocat la un loc de munca care nu iti mai place

Ce să faci atunci când esti blocat la un loc de munca care nu iti mai place

 SHARE  

Adaugat in 21 iulie 2017

 Ce să faci atunci când esti blocat la un loc de munca care nu iti mai place

Cariera / Foto: Agerpres

Într-o lume ideală, viața noastră profesionala ar fi pe deplin împlinită, semnificativa si motivanta. Dar de ce nu este asa? Ce se întâmplă cand esti blocat într-o carieră pe care poate ai iubit-o odată, dar acum o urasti?

Mai multe persoane decat crezi se potrivesc acestui profil. Conform unui sondaj Gallup din 2017, doar o treime din angajații din S.U.A. se simt motivati la locul de muncă; adică doar unul din trei are inițiativă, angajament, pasiune și productivitate, scrie hbr.org.

Pot exista numeroase motive pentru nemultumire. S-ar putea să vă simțiți blocați pentru ca faceti același lucru la nesfarsit. S-ar putea să va întrebați care e scopul final al muncii pe care o faceți. S-ar putea să simțiți că sefii nu știu sau nu sunt interesati de învățare și creștere. Sau poate că propria creștere și dezvoltare te-a determinat să-ți schimbi pasiunile și prioritățile în viață.

Deși tendința multora în această situație este pur și simplu sa incerce sa supravietuiasca, cercetările științifice actuale sugerează modalități de reimaginare - sau reanalizare - a vietii profesionale.

Evaluați ceea ce doriți de la profesie în acest moment al vieții voastre. Nu toată lumea dorește o carieră extraordinara. De fapt, potrivit cercetării făcute de profesorul de la Yale, Amy Wrzesniewski, oamenii tind să se plaseze într-una din cele trei categorii: Unii văd munca lor ca pe o carieră; alții doar ca pe un loc de muncă; si alții ca pe o chemare. A treia categorie de oameni are performanțe mai bune și o satisfacție crescuta în ceea ce privește locul de muncă. Cheia pentru voi este să vedeti ce vă interesează acum, ce va pasioneaza, ce vă motivează cu adevărat - și sa construiți de la aceste lucruri. Chiar dacă nu o sa va găsiți adevărata chemare, veți crește cel puțin șansele de a găsi o muncă semnificativă.

Incearca sa vezi daca anumite parti ale muncii pot fi optimizate. De exemplu, dacă va place analiza, nu vânzările, puteți să vă ajustați responsabilitățile în această direcție? Dacă vă place să interacționați cu ceilalți, puteți găsi modalități de a vă implica mai mult in proiecte?

Ia în considerare această activitate: fa o schiță  cu "înainte" și "după" pentru responsabilitățile la muncă, "înainte" reprezentând faza actuala de care esti nemultumit si "după" reprezentând posibilități viitoare. Ce schimbari poti face pentru a iti face viata profesionala mai buna? Uneori, chiar și cele mai mici ajustări pot duce la schimbări calitative semnificative în viata profesionala.

Gasiti pasiuni în afara muncii. Ar putea fi un hobby latent pentru care credeti ca nu aveți timp, un proiect personal care nu este legat de locul de muncă sau de cariera, unde puteți experimenta idei inovatoare. Având o pasiune în afara muncii poti contrabalansa monotonia muncii zilnice. Aceste eforturi pot avea chiar și efecte neintenționate, oferindu-vă energie și inspirație pentru munca.

Dacă totul eșuează, faceți o schimbare. Gândiți-vă la schimbarea carierei ca și cum v-ați gândi să vă schimbați casa. Când ați cumpărat inițial casa, aveați anumite cerințe. Dar de atunci, prioritățile s-ar fi putut schimba. Puteți gândi exact la fel în ceea ce privește locul de muncă și cariera. V-ați schimbat prioritățile și nevoile? Îți poți îmbunătăți sau "îți poți renova" slujba? Sau trebuie să mergi mai departe?

Cel mai important lucru este să nu va pierdeți speranța. Puteți găsi modalități de a vă aprinde din nou pasiunea - sau cel puțin să faceți mici modificări, astfel încât să nu vă simțiți atât de lipsiti de speranță. Veți fi probabil surprins de cât de bine va veti descurca, pe măsură ce mergeți pe calea schimbarii carierei.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
carieraprofesiepasiunehobby CITESTE MAI MULTE DESPRE

12112 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.