Acasa | Familie | Unde plâng mamele?

Unde plâng mamele?

 SHARE  

Adaugat in 27 iulie 2017

Unde plâng mamele?

Lacrimi. Foto: Agerpres

Unde plâng mamele? M-a sunat recent o amică. Are doi copii și locuiesc împreună cu soacră-sa, care e o scorpie. Plângea, sărmana Geanina, în hohote.

-Băi, nu mai poooot, n-o mai supooort, i-a întors pe copii împotriva meaaaa, să vezi ce urât îmi vorbesc puiii mei, hăă, hăă. Îmi vine s-o omor, Dano, să-i trag una.

Am încercat s-o liniștesc, dar n-am reușit. Urla.

-Unde ești?, am întrebat-o, crezând că se va opri.

-În parc. Nu e nimeni. Doar un maidanez care a venit și mă privește curios. Hăăăh, hăăăă! El mă înțelegeee. Uite-l ce mă linge. Hă, hăăă!

Geanina e o mamă bună. E tipul de femeie care muncește mult, la fel ca și soțul ei. Era fericită cu familia ei. Până când le-a venit ideea să-și cumpere o casă pe pământ. Au vândut apartamentul lor, al soacrei și…gata. De restul s-au ocupat alții. Numai că, acum, urmau să locuiască împreună. Și era greu. Foarte greu. Femeia nu voia să plângă de față cu toată lumea. (Așa i-a spus psihologul ei, că are și d-ăsta.)

De fiecare dată când îi vine și n-are unde, se abține ca la pipi. Ore-n șir. Apoi, fuge în parcul de lângă casă și…își dă drumul. Bocește vreo juma` de oră, se liniștește, apoi se întoarce acasă cu ochii cât cepele.

A, și, din când în când, mă sună pe mine.

-Păi unde să plâng, măi, Dănuțo? Unde? În plic, la tribunal? În mâneca de la robă? (e avocată). Să mă vadă colegii? Acasă? Să-mi sufere copiii? Să-i deprim? Să mă observe babornița aia și să se bucure? Neeea! Așa că plec…Plec!

Și când zice ultimul „plec” țipă, își pițigăie glasul ca un pescăruș disperat.

Eu, una, o înțeleg. Îmi mușc obrajii pe dinăuntru, pentru că știu. Știu ce înseamnă să te abții de la plâns. Să spui: stop! Nu acum, mai târziu, ce naiba! Să înghiți nodul ăla din gât, nodul ăla din câlții durerii, ah, ce mai zgârie! și să te oprești ca dintr-o amețeală. Cum să strici veselia unui copil cu lacrimile tale? De ce să-l necăjești tocmai când el vine să-ți arate ce-a desenat sau vrea să-ți spună cum s-a jucat azi cu prietenii?

Și, până la urmă, unde plâng mamele? De față cu toți? În autobuz, când se întorc acasă? În metrou? La coadă la Bricostore? La circa financiară? Pe bicicletă? În trafic, la volan?

Mama mea plângea în bucătărie, când făcea mâncarea. Plângea când tăia roșiile, ardeii, ceapa. Plângea peste aluatul pe care-l frământa ca să ne facă plăcintă dobrogeană. Plângea peste dantela pe care o croșeta zadarnic. Peste goblenurile ei colorate și inutile. Apoi se cocea plăcinta și ne dădea să mâncăm. Plăcintă cu lacrimi de mamă. Era bună. Cea mai bună!

Acum e rândul meu la plâns. Dar eu sunt eu și știu că se poate boci și fără lacrimi. Prin tălpi, prin degete, prin unghii și prin firele de păr. Prin piele și prin sfârcuri poți să plângi în hohote, și nimeni de pe pământul ăsta nu te va auzi vreodată, nimeni nu va ști că suferi. Va fi un secret al tău și al meu poate.

Te doare ceva? Zâmbește, strânge din dinți și plângi îndărăt, în tine, înapoi. Puțini sunt aceia care te vor înțelege cu adevărat, mulți vor râde, se vor bucura, c-așa-i omul nostru, își face cruce când trece prin fața bisericii, dar te scuipă mai încolo, când îi ceri ajutorul. Mai ales atunci…Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5427 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.