Acasa | Familie | Unde plâng mamele?

Unde plâng mamele?

 SHARE  

Adaugat in 27 iulie 2017

Unde plâng mamele?

Lacrimi. Foto: Agerpres

Unde plâng mamele? M-a sunat recent o amică. Are doi copii și locuiesc împreună cu soacră-sa, care e o scorpie. Plângea, sărmana Geanina, în hohote.

-Băi, nu mai poooot, n-o mai supooort, i-a întors pe copii împotriva meaaaa, să vezi ce urât îmi vorbesc puiii mei, hăă, hăă. Îmi vine s-o omor, Dano, să-i trag una.

Am încercat s-o liniștesc, dar n-am reușit. Urla.

-Unde ești?, am întrebat-o, crezând că se va opri.

-În parc. Nu e nimeni. Doar un maidanez care a venit și mă privește curios. Hăăăh, hăăăă! El mă înțelegeee. Uite-l ce mă linge. Hă, hăăă!

Geanina e o mamă bună. E tipul de femeie care muncește mult, la fel ca și soțul ei. Era fericită cu familia ei. Până când le-a venit ideea să-și cumpere o casă pe pământ. Au vândut apartamentul lor, al soacrei și…gata. De restul s-au ocupat alții. Numai că, acum, urmau să locuiască împreună. Și era greu. Foarte greu. Femeia nu voia să plângă de față cu toată lumea. (Așa i-a spus psihologul ei, că are și d-ăsta.)

De fiecare dată când îi vine și n-are unde, se abține ca la pipi. Ore-n șir. Apoi, fuge în parcul de lângă casă și…își dă drumul. Bocește vreo juma` de oră, se liniștește, apoi se întoarce acasă cu ochii cât cepele.

A, și, din când în când, mă sună pe mine.

-Păi unde să plâng, măi, Dănuțo? Unde? În plic, la tribunal? În mâneca de la robă? (e avocată). Să mă vadă colegii? Acasă? Să-mi sufere copiii? Să-i deprim? Să mă observe babornița aia și să se bucure? Neeea! Așa că plec…Plec!

Și când zice ultimul „plec” țipă, își pițigăie glasul ca un pescăruș disperat.

Eu, una, o înțeleg. Îmi mușc obrajii pe dinăuntru, pentru că știu. Știu ce înseamnă să te abții de la plâns. Să spui: stop! Nu acum, mai târziu, ce naiba! Să înghiți nodul ăla din gât, nodul ăla din câlții durerii, ah, ce mai zgârie! și să te oprești ca dintr-o amețeală. Cum să strici veselia unui copil cu lacrimile tale? De ce să-l necăjești tocmai când el vine să-ți arate ce-a desenat sau vrea să-ți spună cum s-a jucat azi cu prietenii?

Și, până la urmă, unde plâng mamele? De față cu toți? În autobuz, când se întorc acasă? În metrou? La coadă la Bricostore? La circa financiară? Pe bicicletă? În trafic, la volan?

Mama mea plângea în bucătărie, când făcea mâncarea. Plângea când tăia roșiile, ardeii, ceapa. Plângea peste aluatul pe care-l frământa ca să ne facă plăcintă dobrogeană. Plângea peste dantela pe care o croșeta zadarnic. Peste goblenurile ei colorate și inutile. Apoi se cocea plăcinta și ne dădea să mâncăm. Plăcintă cu lacrimi de mamă. Era bună. Cea mai bună!

Acum e rândul meu la plâns. Dar eu sunt eu și știu că se poate boci și fără lacrimi. Prin tălpi, prin degete, prin unghii și prin firele de păr. Prin piele și prin sfârcuri poți să plângi în hohote, și nimeni de pe pământul ăsta nu te va auzi vreodată, nimeni nu va ști că suferi. Va fi un secret al tău și al meu poate.

Te doare ceva? Zâmbește, strânge din dinți și plângi îndărăt, în tine, înapoi. Puțini sunt aceia care te vor înțelege cu adevărat, mulți vor râde, se vor bucura, c-așa-i omul nostru, își face cruce când trece prin fața bisericii, dar te scuipă mai încolo, când îi ceri ajutorul. Mai ales atunci…Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4501 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.