Acasa | Good to know | De ce te mint oamenii?

De ce te mint oamenii?

 SHARE  

Adaugat in 28 iulie 2017

De ce te mint oamenii?

Minciuna. Foto: Morguefile.com

Uneori, există ceva la tine care ii ispitește pe oameni te mintă. Aceasta nu este neapărat o critică; oamenii te pot minti din cauza calităților tale de care ar trebui sa fii mandru, alteori se tem de tine. Insa, este util să știi cum sa nu mai fii un magnet pentru minciunile altor oameni, scrie psychologytoday.com

1. Atitudinea și așteptările mari față de oamenii speciali din viața ta

Toți avem în viața noastră oameni care sunt speciali pentru noi, la care ne gandim mult. Ei știu că ne pasă de ei și așteptăm ce e mai bun de la ei.

Deci, care este problema?

Opinia noastră este atât de valoroasă, încât nu vor să ne dezamăgească. Când fac ceva de care nu sunt mândri (așa cum fac toți oamenii), suntem ultima persoană careia ar dori sa-i spuna. Deci ne mint ca să ne păstrăm o imagine mai buna despre ei.

2. Standardele morale ridicate

Ai standarde morale ridicate? Încerci să faci ceea ce trebuie, chiar și atunci când este dificil? E un lucru bun.

Problema, din nou, este psihologia dezamăgirii. Când ceilalți te văd ca pe cineva cu standarde morale ridicate, ei nu vor să admită propriile lor eșecuri, nici măcar pe cele mici. Pentru că sunteți o persoană atât de bună, alte persoane sunt tentate să vă mintă atunci când nu sunt atât de bune.

3. Atractivitatea - nu doar de natura fizică

Toți avem calități care atrag alți oameni. Acestea ar putea include bunătatea, generozitatea, înțelepciunea sau empatia.

Deci, de ce atractivitatea ar putea să-i ispitească pe alți oameni să te minta? Atunci când alți oameni te admiră, adesea doresc să te impresioneze, astfel încât acestia să pară mai impresionanti decât sunt cu adevărat. Ei te admira și asta îi face să-si dorească ca si tu să-i admiri. Dacă ei nu cred că îi vei admira așa cum sunt, vor fi tentați să te mintă.

4. Statutul sau puterea ta

Ai un statut ridicat sau o poziție de putere? Poate că ești șeful cuiva.

Dacă ai putere asupra altor oameni, dacă ai ceva ce vor, atunci ar putea fi tentați să te mintă. Uneori minciuna ia forma laudelor exagerate. Se comportă ca și cum tu ești cea mai importanta persoană din lume, chiar dacă ei nu cred cu adevărat. Sau încearcă să te impresioneze mintind despre realizările lor si sunt tentați să spună tot ce e nevoie pentru a te impresiona, chiar dacă este o minciună.

5. Esti o persoană înfricoșătoare


Unii oameni sunt înfricoșători. Sunteți unul dintre ei? Unii oameni sunt înfricoșători cu intenție - bătăușii, de exemplu. Dar ceilalți au doar un stil care poate părea intimidant. In aceasta situatie, oamenilor le este teama să spună adevărul pentru ca sunt îngrijorați că nu vă place adevărul.

6. Ai probleme emoționale

Esti o persoană vulnerabilă? Ești ușor de rănit? Ești deprimat? Poate că nu esti de obicei o persoană vulnerabilă, dar în acest moment treci printr-un moment foarte dificil.

Dacă esti vulnerabil și alte persoane știu acest lucru, ele pot fi reticente în a iti spune ceva ce nu doresti să auzi. Dacă ei cred că nu poți face față adevărului pentru că ești prea fragil, vor fi tentați să mintă.

7. Chiar nu vrei sa stii adevarul

Nu doar persoanele vulnerabile nu vor să știe adevărul. Uneori, oamenii foarte încrezători și de succes nu vor să știe adevarul. Directorii puternici, de exemplu,  nu doresc să audă vesti proaste despre compania lor. Când lucrurile încep să meargă greșit, oamenii care le-ar putea spune adevarul se tem să facă acest lucru. În schimb, ei ascund informații vitale sau mint.

8. Arăți prin exemplu personal că anumite adevăruri nu ar trebui să fie niciodată rostite.

Modul în care te comporți poate spune altor persoane dacă vrei să știi adevărul, indiferent dacă-ți dai seama sau nu. Când nu poti spune adevărul despre anumite lucruri, stabilesti un exemplu pentru alții.

Unii părinți fac acest lucru în interacțiunile cu copiii lor, mai ales când se întâmplă ceva cu adevărat teribil. Când un bunic sau o altă rudă sau prieten este grav bolnav sau animalul de companie moare, părinții nu vor să le spună copiilor  vestea groaznică.

Părinții diferă în măsura în care protejează copiii de adevărurile dureroase. Cei care o fac tot timpul - chiar și atunci când ceea ce se ascund, nu este atât de groaznic - reprezintă un exemplu. Ei transmit mesajul: "Nu vorbim despre lucruri dificile in această familie". Când copiii cresc, uneori acționează la fel ca părinții lor. Când se întâmplă ceva dificil sau rău în viața lor, ei nu le spun părinților. Ei ascund acea realitate dureroasă de părinții lor, protejându-i cum i-au protejat părinții.

Tentația de a încerca să protejezi pe cineva de durere - în special pe cineva pe care îl iubești sau pe cineva deosebit de vulnerabil, cum ar fi un copil - este complet de înțeles. Dar ceea ce trebuie să înțelegem este și modul în care chiar și cele mai bune instincte pot, neintenționat, să ne facă ținte pentru minciuna.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4995 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.