Acasa | Good to know | De ce te mint oamenii?

De ce te mint oamenii?

 SHARE  

Adaugat in 28 iulie 2017

De ce te mint oamenii?

Minciuna. Foto: Morguefile.com

Uneori, există ceva la tine care ii ispitește pe oameni te mintă. Aceasta nu este neapărat o critică; oamenii te pot minti din cauza calităților tale de care ar trebui sa fii mandru, alteori se tem de tine. Insa, este util să știi cum sa nu mai fii un magnet pentru minciunile altor oameni, scrie psychologytoday.com

1. Atitudinea și așteptările mari față de oamenii speciali din viața ta

Toți avem în viața noastră oameni care sunt speciali pentru noi, la care ne gandim mult. Ei știu că ne pasă de ei și așteptăm ce e mai bun de la ei.

Deci, care este problema?

Opinia noastră este atât de valoroasă, încât nu vor să ne dezamăgească. Când fac ceva de care nu sunt mândri (așa cum fac toți oamenii), suntem ultima persoană careia ar dori sa-i spuna. Deci ne mint ca să ne păstrăm o imagine mai buna despre ei.

2. Standardele morale ridicate

Ai standarde morale ridicate? Încerci să faci ceea ce trebuie, chiar și atunci când este dificil? E un lucru bun.

Problema, din nou, este psihologia dezamăgirii. Când ceilalți te văd ca pe cineva cu standarde morale ridicate, ei nu vor să admită propriile lor eșecuri, nici măcar pe cele mici. Pentru că sunteți o persoană atât de bună, alte persoane sunt tentate să vă mintă atunci când nu sunt atât de bune.

3. Atractivitatea - nu doar de natura fizică

Toți avem calități care atrag alți oameni. Acestea ar putea include bunătatea, generozitatea, înțelepciunea sau empatia.

Deci, de ce atractivitatea ar putea să-i ispitească pe alți oameni să te minta? Atunci când alți oameni te admiră, adesea doresc să te impresioneze, astfel încât acestia să pară mai impresionanti decât sunt cu adevărat. Ei te admira și asta îi face să-si dorească ca si tu să-i admiri. Dacă ei nu cred că îi vei admira așa cum sunt, vor fi tentați să te mintă.

4. Statutul sau puterea ta

Ai un statut ridicat sau o poziție de putere? Poate că ești șeful cuiva.

Dacă ai putere asupra altor oameni, dacă ai ceva ce vor, atunci ar putea fi tentați să te mintă. Uneori minciuna ia forma laudelor exagerate. Se comportă ca și cum tu ești cea mai importanta persoană din lume, chiar dacă ei nu cred cu adevărat. Sau încearcă să te impresioneze mintind despre realizările lor si sunt tentați să spună tot ce e nevoie pentru a te impresiona, chiar dacă este o minciună.

5. Esti o persoană înfricoșătoare


Unii oameni sunt înfricoșători. Sunteți unul dintre ei? Unii oameni sunt înfricoșători cu intenție - bătăușii, de exemplu. Dar ceilalți au doar un stil care poate părea intimidant. In aceasta situatie, oamenilor le este teama să spună adevărul pentru ca sunt îngrijorați că nu vă place adevărul.

6. Ai probleme emoționale

Esti o persoană vulnerabilă? Ești ușor de rănit? Ești deprimat? Poate că nu esti de obicei o persoană vulnerabilă, dar în acest moment treci printr-un moment foarte dificil.

Dacă esti vulnerabil și alte persoane știu acest lucru, ele pot fi reticente în a iti spune ceva ce nu doresti să auzi. Dacă ei cred că nu poți face față adevărului pentru că ești prea fragil, vor fi tentați să mintă.

7. Chiar nu vrei sa stii adevarul

Nu doar persoanele vulnerabile nu vor să știe adevărul. Uneori, oamenii foarte încrezători și de succes nu vor să știe adevarul. Directorii puternici, de exemplu,  nu doresc să audă vesti proaste despre compania lor. Când lucrurile încep să meargă greșit, oamenii care le-ar putea spune adevarul se tem să facă acest lucru. În schimb, ei ascund informații vitale sau mint.

8. Arăți prin exemplu personal că anumite adevăruri nu ar trebui să fie niciodată rostite.

Modul în care te comporți poate spune altor persoane dacă vrei să știi adevărul, indiferent dacă-ți dai seama sau nu. Când nu poti spune adevărul despre anumite lucruri, stabilesti un exemplu pentru alții.

Unii părinți fac acest lucru în interacțiunile cu copiii lor, mai ales când se întâmplă ceva cu adevărat teribil. Când un bunic sau o altă rudă sau prieten este grav bolnav sau animalul de companie moare, părinții nu vor să le spună copiilor  vestea groaznică.

Părinții diferă în măsura în care protejează copiii de adevărurile dureroase. Cei care o fac tot timpul - chiar și atunci când ceea ce se ascund, nu este atât de groaznic - reprezintă un exemplu. Ei transmit mesajul: "Nu vorbim despre lucruri dificile in această familie". Când copiii cresc, uneori acționează la fel ca părinții lor. Când se întâmplă ceva dificil sau rău în viața lor, ei nu le spun părinților. Ei ascund acea realitate dureroasă de părinții lor, protejându-i cum i-au protejat părinții.

Tentația de a încerca să protejezi pe cineva de durere - în special pe cineva pe care îl iubești sau pe cineva deosebit de vulnerabil, cum ar fi un copil - este complet de înțeles. Dar ceea ce trebuie să înțelegem este și modul în care chiar și cele mai bune instincte pot, neintenționat, să ne facă ținte pentru minciuna.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5900 citiri

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.