Acasa | Familie | 5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

 SHARE  

Adaugat in 1 august 2017

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

mama copil Foto: Morguefile.com

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?
Ai răbdare când explorează? Îl îndrumi și îi arăți ceea ce aștepți de la el? Deși pare că lucrurile nu se vor îmbunătăți ci că, dimpotrivă, vor merge și mai rău, iată ce poți face pentru ca lucrurile să se schimbe. Schimbarea începe, însă, cu noi, părinții, spune Miruna Jovin.

Folosește mai puține cuvinte

Explică ceea ce dorești să se întâmple cât mai succint, în timp ce folosești cuvinte simple. Arată în timp ce vorbești. Copiii mici au o putere de concentrare mai mică, iar un discurs prelung al părinților despre cum să facă ordine nu îl va ajuta. Luați pur și simplu lucrurile pe care doriți să le puneți la loc și, în cuvinte puține, împreună cu copilul, faceți acest lucru: ”Mașinile stau în cutia roșie.” veți spune în timp ce aranjați toate mașinile în cutia dedicată.

Comunicarea non – violentă se învață

”Atunci când mă lovești, îmi încalci nevoia de siguranță și respect” spus cu o voce blândă, fără alte grimase sau supărări. ”Nu îmi place dezordinea în camera de zi. Îmi încalcă nevoia de ordine. Mă ajuți să facem ordine?” Copiii sub trei ani sunt, de obicei, dornici să se implice activ, alături de părinții lor, în activități casnice. Dați-le această oportunitate.

Vorbește încet

Da, tu, părintele. Tonul ridicat, vocea care tremură din cauza nervilor, sarcasmul, țipetele și amenințările îl fac pe copil să intre în modul ”te ignor”. Deși ți se pare că tonul ridicat rezolvă problema, nu este așa. Copiii te vor ignora când țipi. În timp, se vor obișnui atât de tare cu acest mod de adresare încât nu vor mai reacționa. Șoptește-le ce vrei să îi rogi.

Învață să asculți

De foarte multe ori, părinții sunt indignați că nu sunt ascultați de copil. Când a fost ultima dată când v-ați ascultat voi cu adevărat copilul? Dacă nu vă aduceți aminte, atunci este momentul să începeți prin a-i asculta voi înșiși. Ca să vă fie mai ușor, le puteți pune întrebări ajutătoare. Nu uitați să îi întrebați ce au simțit, la ce s-au gândit și ce decizie au luat în diferite situații.

Te rog și mulțumesc

Îți place să ți se spună ”te rog” și ”mulțumesc”. Și copilului tău îi place. În plus îi place să fie consultat și nu să primească ordine. Dacă, vreodată, pe lista de dorințe ai trecut ”să am un copil care știe să îi respecte pe ceilalți”, atunci e momentul să începi chiar tu prin a-i arată ce înseamnă asta. Și nu te aștepta ca un copil mai mic de trei ani să țină minte din prima ce l-ai rugat. Repetă și ai răbdare. Numai văzând ce înseamnă respectul va putea și el să îl dea mai departe.

Copiii învață în special prin puterea exemplului. Depinde, așadar, de noi, părinții, să le fim modele corecte. Să ținem cont de ei ca persoane, să le vorbim pe un ton calm, adecvat limbajului pe care îl stăpânesc deja. Așteptările noastre trebuie și ele adaptate vârstei. Un copil de doi ani strânge cu plăcere prin casă, dar are în continuare nevoie de ajutor că să îndeplinească corect această sarcină. Este important să îl încurajați și să nu faceți caz de eventualele greșeli. Priviți greșelile ca pe oportunități de învățare. Căutați soluții și nu vinovați.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9652 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.