Acasa | Familie | 5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

 SHARE  

Adaugat in 1 august 2017

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

mama copil Foto: Morguefile.com

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?
Ai răbdare când explorează? Îl îndrumi și îi arăți ceea ce aștepți de la el? Deși pare că lucrurile nu se vor îmbunătăți ci că, dimpotrivă, vor merge și mai rău, iată ce poți face pentru ca lucrurile să se schimbe. Schimbarea începe, însă, cu noi, părinții, spune Miruna Jovin.

Folosește mai puține cuvinte

Explică ceea ce dorești să se întâmple cât mai succint, în timp ce folosești cuvinte simple. Arată în timp ce vorbești. Copiii mici au o putere de concentrare mai mică, iar un discurs prelung al părinților despre cum să facă ordine nu îl va ajuta. Luați pur și simplu lucrurile pe care doriți să le puneți la loc și, în cuvinte puține, împreună cu copilul, faceți acest lucru: ”Mașinile stau în cutia roșie.” veți spune în timp ce aranjați toate mașinile în cutia dedicată.

Comunicarea non – violentă se învață

”Atunci când mă lovești, îmi încalci nevoia de siguranță și respect” spus cu o voce blândă, fără alte grimase sau supărări. ”Nu îmi place dezordinea în camera de zi. Îmi încalcă nevoia de ordine. Mă ajuți să facem ordine?” Copiii sub trei ani sunt, de obicei, dornici să se implice activ, alături de părinții lor, în activități casnice. Dați-le această oportunitate.

Vorbește încet

Da, tu, părintele. Tonul ridicat, vocea care tremură din cauza nervilor, sarcasmul, țipetele și amenințările îl fac pe copil să intre în modul ”te ignor”. Deși ți se pare că tonul ridicat rezolvă problema, nu este așa. Copiii te vor ignora când țipi. În timp, se vor obișnui atât de tare cu acest mod de adresare încât nu vor mai reacționa. Șoptește-le ce vrei să îi rogi.

Învață să asculți

De foarte multe ori, părinții sunt indignați că nu sunt ascultați de copil. Când a fost ultima dată când v-ați ascultat voi cu adevărat copilul? Dacă nu vă aduceți aminte, atunci este momentul să începeți prin a-i asculta voi înșiși. Ca să vă fie mai ușor, le puteți pune întrebări ajutătoare. Nu uitați să îi întrebați ce au simțit, la ce s-au gândit și ce decizie au luat în diferite situații.

Te rog și mulțumesc

Îți place să ți se spună ”te rog” și ”mulțumesc”. Și copilului tău îi place. În plus îi place să fie consultat și nu să primească ordine. Dacă, vreodată, pe lista de dorințe ai trecut ”să am un copil care știe să îi respecte pe ceilalți”, atunci e momentul să începi chiar tu prin a-i arată ce înseamnă asta. Și nu te aștepta ca un copil mai mic de trei ani să țină minte din prima ce l-ai rugat. Repetă și ai răbdare. Numai văzând ce înseamnă respectul va putea și el să îl dea mai departe.

Copiii învață în special prin puterea exemplului. Depinde, așadar, de noi, părinții, să le fim modele corecte. Să ținem cont de ei ca persoane, să le vorbim pe un ton calm, adecvat limbajului pe care îl stăpânesc deja. Așteptările noastre trebuie și ele adaptate vârstei. Un copil de doi ani strânge cu plăcere prin casă, dar are în continuare nevoie de ajutor că să îndeplinească corect această sarcină. Este important să îl încurajați și să nu faceți caz de eventualele greșeli. Priviți greșelile ca pe oportunități de învățare. Căutați soluții și nu vinovați.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9995 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.