Acasa | Good to know | EMA pe intelesul tuturor!

EMA pe intelesul tuturor!

 SHARE  

Adaugat in 8 august 2017

EMA pe intelesul tuturor!

Agentia Europeana a Medicamentului

Cum bine stiti, Romania si-a prezentat candidatura pentru a gazdui EMA, Agentia Europeana a Medicamentului. In clipul oficial, Romania prezinta avantajele pe care le poate oferi prin relocarea agentiei in Romania.

Videoclipul este autentic, acoperind toate aspectele de la traditie la modernitate, de la reusite și pana la ambitiile noastre de viitor. Este jovial, introducerea sa amintind de Eurovision. Numai ca prezentarea merge mai departe si aduce, la lumina, istoria si realizarile Romaniei in domeniul medicamentului. Pe scurt, este un videoclip care ni se potriveste: profund, dar in acelasi timp jovial si modern.
Ce ar putea sa ne spuna noua, Romanilor, acest videoclip? Ar putea sa ne spuna ”iubeste-ti tara”… Deci va recomand sa nu vizionati clipurile celelorlalte tari. Iubiti-l doar pe acesta, asa cum este. Romania are nevoie sa fie iubita…

Ce semnificatie ar putea avea oferta Romaniei pentru ceilalti Europeni? Ar putea sa le spuna: Wow, iata o tara «uitata»... Cine stia ca insulina a fost descoperita de un Roman, ca adevaratul sau «parinte» este Nicolae Paulescu? Sau faptul ca Romania are o industria farmaceutica puternica?

Care este avantajul nostru de a avea EMA la Bucuresti?

EMA nu va impiedica tentativele de coruptie, care, de altfel, exista in toate statele UE (din fericire pentru noi, avem institutii care se bat in fiecare zi impotriva acestui fenomen endemic). Dar ceea ce EMA va putea face este sa-i «oblige» pe politicieni sa fie de doua ori atenti cand este vorba despre promovarea excelentei stiintifice, despre evaluarea si supravegherea medicamentelor in vederea protejarii sanatatii publice si a animalelor. Aceasta include si programul de vaccinare.

EMA nu va opri poluarea si traficul la Bucuresti. Dar va obliga autoritatile sa respecte standardele si sa fie prompti in ceea ce priveste proiectele de infrastructura. Europenii care vor veni la Bucuresti vor avea si ei impact si vor dori cele mai bune standarde. Autoritatile vor fi obligate sa tina pasul pentru a-si asigura o anumita reputatie.

EMA nu se va putea opune speculatiei imobiliare. Dar aceasta exista, din pacate, in toate marile capitale. In schimb, prezenta EMA va obliga guvernul sa-si pregateasca o strategie durabila pe termen lung cu privire la costuri/beneficii, care sa aiba un impact pozitiv pentru cetateni.

EMA nu va putea opri saracia, dar va obliga la multa responsabilitate si va avea un impact pozitiv la nivel local si national.

In mod concret, cum functioneaza EMA si cum ne va garanta toate aceste avantaje?

Iata, mai jos, cateva idei:

1.Monitorizarea implementarii politicii medicamentului:
Agenția EMA monitorizeaza procesul de implementare a politicii europene legate de medicament. Daca se constata o iregularitate cu privire la o autorizatie de punere pe piata, EMA este obligata sa raporteze la Bruxelles, la Comisia europeana, iar aceasta din urma poate sa introduca o actiune in justitie in cazul in care Romania (ca de altfel orice tara UE) nu respecta regulile sau deciziile sale in domeniul sau de activitate. Acest lucru se intampla si in momentul de fata. Dar proximitatea localizarii agentiei obliga si la mai multa vigilenta, control, interes civic si guvernamental.

Calitatea stiintifica a raportelor de evaluare EMA, retelele de contacte /network cu organizatii, pacienti, institutii vor fi criterii de reputatie pentru Agentie, implicit si pentru Romania – care va deveni in mod simbolic – un loc de atractie pentru lumea stiintifica si medicala. Punerea unui medicament pe piata este un risc pe care EMA si-l asuma si il justifica, stiintific vorbind, in mod permanent.
Deci, a avea o EMA acasa, te obliga sa-ti faci «casa» curata… sa fii un exemplu pentru celelalte tari din UE. Deci fereste-te de ce iti doresti! Romania va avea o mare responsabilitate!

2. Programe de informare non-stop, dar si mai multa informatie in limba romana.
In afara procesului de monitorizare pe care o face Agentia si de care v-am vorbit mai sus, Agentia dispune si de un program de informare directa pentru pacienti. Veti avea posibilitatea sa va plangeti «ca acasa» si sa denuntati tot ceea ce nu este clar, in limba romana. Localizarea la Bucuresti va obliga si mai mult Agentia sa se familiarizeze cu limba Romana. Acest lucru ar fi putut sa fie facut de mult, dar bugetul UE este intotdeauna o justificare pentru restrictii in traduceri. Deci a avea Agentia la Bucuresti, as zice eu, inseamna mult pentru pacientii Romani, caci un pacient bine informat este un pacient «salvat».

3 . Multe avantaje in ceea ce priveste accesul la joburile europene. Mai multe avantage pentru tineri.
Iata un video, in engleza, cu privire la stagiarii EMA

Concluzie:

EMA face recomandari independente, bazate pe cea mai avansata cercetare stintifica; EMA sprijina cercetarea si inovarea, asigura standarde de profesionalism si de integritate profesionala, comunica deschis si transparent cu toti partenerii, recomanda standarde cu privire la reziduurile din domeniul veterinar, medicamentele utilizate pentru animalele; contribuie la armonizarea standardelor pentru medicamente la nivel international.
Iata ce spune directorul sau, Guido RASI: EMA este foarte importanta pentru Piata Comuna a medicamentului. Agentia functioneaza foarte bine, reunind cei mai buni experti din intreaga Europa. Recomandarile EMA sunt vitale pentru a proteja sanatatea cetatenilor si accesul la medicamente eficiente, de calitate. Companiile pot dezvolta noi medicamente și pot crea noi de locuri de munca in intreaga UE.

Nu uitati sa semnati petitia aici.

Doar daca va avea un numar semnificativ de semnatari, petitia va putea fi trimisa la Comisie. Va reprezenta forta noastra civica, faptul ca nu este vorba doar despre actiunea guvernului, ci si de implicarea noastra. Comisia nu va putea sa faca abtractie de dorinta noastra exprimata prin aceasta petitie, de a aduce EMA in Romania! In momentul de fata, Comisia pune mult accent pe participarea cetateneasca. Un atu al ofertei Romaniei este faptul ca a declansat un proces de comunicare, de informare si de consultare. Uitati-va la vizualizarile facute de clipul de prezentare pentru EMA la Bucuresti – sunt in jur de 25.000 in mai putin de o saptamana. Daca ar fi tot atat de multe semnaturi pe petitie, poate am reusi sa aducem contributia noastra pentru o decizie pozitiva cu privire la EMA.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Cristina Vanberghen
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

2988 citiri

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.