Acasa | Good to know | Cand femeile sprijină sexismul

Cand femeile sprijină sexismul

 SHARE  

Adaugat in 9 august 2017

 Cand femeile sprijină sexismul

Femei care sustin sexismul. Foto: pixabay.com

Femeile care susțin un "sistem social sexist care le dezavantajează" ar putea face acest lucru deoarece consideră că "statutul lor inferior" în ierarhia de gen este "corect", conform unui studiu, citat de BuzzFeed News.

Studiul, publicat în Jurnalul Australian de Psihologie, a implicat mai mult de 6.000 de femei din Noua Zeelandă și Statele Unite și a examinat atitudinile sociale, inclusiv dacă participanții credeau că ierarhia de gen este corectă și dacă au simțit o nevoie personală de protecție față de bărbați .

"Ce ar putea conduce femeile să acționeze în mod evident împotriva interesului grupului lor?" a fost intrebarea centrala a cercetarii, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Fiona Barlow.

Sexismul s-a manifestat în două moduri complementare.

O prejudecată vizibilă adresată femeilor care au roluri non-tradiționale de gen a fost numită sexism "ostil", în timp ce sexismul "binevoitor" era atunci când un participant avea o viziune generală pozitivă asupra femeilor, dar vedea statutul inferior al femeilor în ierarhia de gen ca fiind corect.

"Sexismul ostil vizează femeile care încalcă norme, precum femeile de carieră, în timp ce sexismul binevoitor cuprinde ideea că femeile ar trebui să fie venerate și prețuite pentru că posedă această calitate a purității pe care barbatii nu o au", a spus Barlow.

"Acest tip de sexism pune femeile în anumite roluri de gen stricte și conferă femeilor drepturi speciale, cu condiția să adere la aceste roluri restrictive și sa fie "femei bune", obligând, de asemenea, bărbații să aibă grijă de ele.

"Astfel se explică de ce unele femei pot sprijini sau chiar lupta pentru limitări privind ceea ce femeile au voie să facă".

În general, exista oameni care cred că societatea este corectă atunci când toate grupurile sunt tratate în mod egal si oameni care cred că "lumea s-a ordonat în mod natural în ierarhii și că este corect că unele grupuri sunt mai bune decât alte grupuri".

"Femeile care gândesc ca ierarhiile sunt bune și echitabile tind să accepte statutul inferior al grupului propriu, deoarece toate ierarhiile sunt bune chiar și una în care sunt dezavantajate personal".

Studiul a arătat că există o "asociere scazuta" între vârstă și statutul socio-economic și probabilitatea de manifestare a sexismului.

Barlow a spus că este nevoie de mai multe cercetări în ceea ce privește motivul pentru care există această atitudine.

"Aceste tipuri de credințe pot contribui la discriminarea la locul de muncă și la prevenirea participării femeilor la acțiuni colective pentru o mai mare egalitate de gen".Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3873 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.