Acasa | Good to know | Cand femeile sprijină sexismul

Cand femeile sprijină sexismul

 SHARE  

Adaugat in 9 august 2017

 Cand femeile sprijină sexismul

Femei care sustin sexismul. Foto: pixabay.com

Femeile care susțin un "sistem social sexist care le dezavantajează" ar putea face acest lucru deoarece consideră că "statutul lor inferior" în ierarhia de gen este "corect", conform unui studiu, citat de BuzzFeed News.

Studiul, publicat în Jurnalul Australian de Psihologie, a implicat mai mult de 6.000 de femei din Noua Zeelandă și Statele Unite și a examinat atitudinile sociale, inclusiv dacă participanții credeau că ierarhia de gen este corectă și dacă au simțit o nevoie personală de protecție față de bărbați .

"Ce ar putea conduce femeile să acționeze în mod evident împotriva interesului grupului lor?" a fost intrebarea centrala a cercetarii, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Fiona Barlow.

Sexismul s-a manifestat în două moduri complementare.

O prejudecată vizibilă adresată femeilor care au roluri non-tradiționale de gen a fost numită sexism "ostil", în timp ce sexismul "binevoitor" era atunci când un participant avea o viziune generală pozitivă asupra femeilor, dar vedea statutul inferior al femeilor în ierarhia de gen ca fiind corect.

"Sexismul ostil vizează femeile care încalcă norme, precum femeile de carieră, în timp ce sexismul binevoitor cuprinde ideea că femeile ar trebui să fie venerate și prețuite pentru că posedă această calitate a purității pe care barbatii nu o au", a spus Barlow.

"Acest tip de sexism pune femeile în anumite roluri de gen stricte și conferă femeilor drepturi speciale, cu condiția să adere la aceste roluri restrictive și sa fie "femei bune", obligând, de asemenea, bărbații să aibă grijă de ele.

"Astfel se explică de ce unele femei pot sprijini sau chiar lupta pentru limitări privind ceea ce femeile au voie să facă".

În general, exista oameni care cred că societatea este corectă atunci când toate grupurile sunt tratate în mod egal si oameni care cred că "lumea s-a ordonat în mod natural în ierarhii și că este corect că unele grupuri sunt mai bune decât alte grupuri".

"Femeile care gândesc ca ierarhiile sunt bune și echitabile tind să accepte statutul inferior al grupului propriu, deoarece toate ierarhiile sunt bune chiar și una în care sunt dezavantajate personal".

Studiul a arătat că există o "asociere scazuta" între vârstă și statutul socio-economic și probabilitatea de manifestare a sexismului.

Barlow a spus că este nevoie de mai multe cercetări în ceea ce privește motivul pentru care există această atitudine.

"Aceste tipuri de credințe pot contribui la discriminarea la locul de muncă și la prevenirea participării femeilor la acțiuni colective pentru o mai mare egalitate de gen".Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5044 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.