Acasa | Familie | Răsplată sau pedeapsă: găsirea celei mai bune metode pentru personalitatea copilului tău

Răsplată sau pedeapsă: găsirea celei mai bune metode pentru personalitatea copilului tău

 SHARE  

Adaugat in 11 august 2017

Răsplată sau pedeapsă: găsirea celei mai bune metode pentru personalitatea copilului tău

Pedeapsa. Foto pixabay.com

Una dintre ipotezele cele mai frustrante în combinația de sfaturi moderne privind cresterea copiilor este cea de "tabula rasa", că toți copiii pornesc de la acelasi punct.


Undeva am pierdut aprecierea diferențelor intrinseci ale personalității, ceea ce a dus la o convingere frustrant de comună că o abordare unică pentru a modela comportamentul și disciplina un copil va funcționa întotdeauna, scrie theconversation.com.

Cineva va predica frecvent intervenția X, pe care o încerci și nu funcționează. Care este răspunsul tipic? "Oh, cred ca nu o faci cum trebuie" mai degrabă decât "oh, copilul tău pare sa nu aibă aceleași motivații ca și copilul meu, să incercam sa ne dăm seama ce îl motiveaza".

O abordare nu se potrivește tuturor


Cu toate acestea, cercetarile ne spun că bebelușii diferă în mod natural în temperamentele, încă din burta mamei

Presupunerea este că toți copiii sunt la fel, dar ce se întâmplă dacă nu aveți un bebeluș care este interesat să se faca placut sau să răspundă pozitiv laudelor?

Ce se întâmplă dacă copilul este încântat cand incalca limite și reguli, este agresiv și supărat, morocanos și dificil, chiar antisocial? Toate acestea sunt stiluri de personalitate posibile - deci, cum puteți să gestionați cel mai bine comportamentul problematic în contextul unor astfel de temperamente diferite?

Conceperea răspunsului in functie de fiecare copil


Răspunsul constă în înțelegerea copilului și a ceea ce îi face să raspunda.

O greșeală frecventa este încercarea de a aplica o pedeapsă (un răspuns menit să reducă sau să inlature un comportament), dar făcând acest lucru, furnizând din neatenție o recompensă (care întărește comportamentul).

În cazul în care copilul dumneavoastră vrea atenție, de exemplu, orice formă de atenție (inclusiv strigătul) poate acționa ca recompensă. Time-out-ul, pe de altă parte, mai ales dacă este eliminata audiența, poate fi o pedeapsă foarte eficientă pentru el.

În schimb, imaginați-vă ce se întâmpla când aplicam time-out la o fetita linistita. Ea isi dorește timp singură, deci ceea ce era intenționat ca o formă de pedeapsă, în cazul ei ar fi o răsplată.

De fapt, daca permiti unei persoane care are o dispoziție naturală anxioasa sa se "retraga" sau sa "evite", acest lucru poate să consolideze o strategie ineficienta de a face fata stresului. Este un echilibru complicat.

Copiii diferă și cognitiv. Un copil cu o perioadă de atenție redusă și o memorie limitată de lucru va avea nevoie de o recompensă sau de o pedeapsă imediată, mai degrabă decât întârziate pentru ca acestea să funcționeze.

La alți copii care au aptitudini verbale și de memorie foarte dezvoltate, părinții pot discuta pentru a negocia viitoarele comportamente așteptate.

Copii cu probleme grave de comportament

Exista cazuri cu adevărat complicate, profesorul Mark Dadds din cadrul Universității din Sydney lucrează cu un grup fascinant de aproximativ 0,5% dintre copii care, în ciuda părinților iubitori și a unei bune educații, nu răspund la abordările disciplinare.

În timp ce acești copii sunt puțini, ei evidențiază o posibilitate neplacută - că nici o tehnică disciplinară standard nu va funcționa pentru aceste personaje dificile. Acești copii și părinții lor au nevoie de o pregătire neuro-psihologică specializată pentru a fi indreptati spre abordări mai eficiente.

În dezbaterea argumentelor pro și contra a abordărillor disciplinare disponibile, nu trebuie sa crezi că doar pentru că o intervenție a functionat pentru copilul tau, va funcționa automat pentru toți ceilalți.

De fapt, aceeași tehnică aplicată unui alt copil ar putea chiar exacerba problema. Când vine vorba de o disciplină eficientă, ceea ce funcționează va depinde de copil.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5650 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.