Acasa | Familie | Răsplată sau pedeapsă: găsirea celei mai bune metode pentru personalitatea copilului tău

Răsplată sau pedeapsă: găsirea celei mai bune metode pentru personalitatea copilului tău

 SHARE  

Adaugat in 11 august 2017

Răsplată sau pedeapsă: găsirea celei mai bune metode pentru personalitatea copilului tău

Pedeapsa. Foto pixabay.com

Una dintre ipotezele cele mai frustrante în combinația de sfaturi moderne privind cresterea copiilor este cea de "tabula rasa", că toți copiii pornesc de la acelasi punct.


Undeva am pierdut aprecierea diferențelor intrinseci ale personalității, ceea ce a dus la o convingere frustrant de comună că o abordare unică pentru a modela comportamentul și disciplina un copil va funcționa întotdeauna, scrie theconversation.com.

Cineva va predica frecvent intervenția X, pe care o încerci și nu funcționează. Care este răspunsul tipic? "Oh, cred ca nu o faci cum trebuie" mai degrabă decât "oh, copilul tău pare sa nu aibă aceleași motivații ca și copilul meu, să incercam sa ne dăm seama ce îl motiveaza".

O abordare nu se potrivește tuturor


Cu toate acestea, cercetarile ne spun că bebelușii diferă în mod natural în temperamentele, încă din burta mamei

Presupunerea este că toți copiii sunt la fel, dar ce se întâmplă dacă nu aveți un bebeluș care este interesat să se faca placut sau să răspundă pozitiv laudelor?

Ce se întâmplă dacă copilul este încântat cand incalca limite și reguli, este agresiv și supărat, morocanos și dificil, chiar antisocial? Toate acestea sunt stiluri de personalitate posibile - deci, cum puteți să gestionați cel mai bine comportamentul problematic în contextul unor astfel de temperamente diferite?

Conceperea răspunsului in functie de fiecare copil


Răspunsul constă în înțelegerea copilului și a ceea ce îi face să raspunda.

O greșeală frecventa este încercarea de a aplica o pedeapsă (un răspuns menit să reducă sau să inlature un comportament), dar făcând acest lucru, furnizând din neatenție o recompensă (care întărește comportamentul).

În cazul în care copilul dumneavoastră vrea atenție, de exemplu, orice formă de atenție (inclusiv strigătul) poate acționa ca recompensă. Time-out-ul, pe de altă parte, mai ales dacă este eliminata audiența, poate fi o pedeapsă foarte eficientă pentru el.

În schimb, imaginați-vă ce se întâmpla când aplicam time-out la o fetita linistita. Ea isi dorește timp singură, deci ceea ce era intenționat ca o formă de pedeapsă, în cazul ei ar fi o răsplată.

De fapt, daca permiti unei persoane care are o dispoziție naturală anxioasa sa se "retraga" sau sa "evite", acest lucru poate să consolideze o strategie ineficienta de a face fata stresului. Este un echilibru complicat.

Copiii diferă și cognitiv. Un copil cu o perioadă de atenție redusă și o memorie limitată de lucru va avea nevoie de o recompensă sau de o pedeapsă imediată, mai degrabă decât întârziate pentru ca acestea să funcționeze.

La alți copii care au aptitudini verbale și de memorie foarte dezvoltate, părinții pot discuta pentru a negocia viitoarele comportamente așteptate.

Copii cu probleme grave de comportament

Exista cazuri cu adevărat complicate, profesorul Mark Dadds din cadrul Universității din Sydney lucrează cu un grup fascinant de aproximativ 0,5% dintre copii care, în ciuda părinților iubitori și a unei bune educații, nu răspund la abordările disciplinare.

În timp ce acești copii sunt puțini, ei evidențiază o posibilitate neplacută - că nici o tehnică disciplinară standard nu va funcționa pentru aceste personaje dificile. Acești copii și părinții lor au nevoie de o pregătire neuro-psihologică specializată pentru a fi indreptati spre abordări mai eficiente.

În dezbaterea argumentelor pro și contra a abordărillor disciplinare disponibile, nu trebuie sa crezi că doar pentru că o intervenție a functionat pentru copilul tau, va funcționa automat pentru toți ceilalți.

De fapt, aceeași tehnică aplicată unui alt copil ar putea chiar exacerba problema. Când vine vorba de o disciplină eficientă, ceea ce funcționează va depinde de copil.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3028 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Ou sont les neiges d'antan?

Ou sont les neiges d'antan?

A nins mult in cartier, am stat mult in casa si am ascultat radioul. Cu ochii pe geam, mi-am adus aminte de niste dupa-amiezi de iarna din copilaria mea mica la Magura, cand stateam in bluza si strampi si sosete de lana in pat la bunica in camera.

Carte si Film

7 filme de animatie asteptate in 2017

7 filme de animatie asteptate in 2017

Despicable me 3 - Steve Carell si Kristen Wiig isi reiau rolurile in cea de-a treia parte a filmului, în regia lui Pierre Coffin și Kyle Balda și co-regizat de Eric Guillon, in care Balthazar Bratt, un copil celebru din 1980, nascoceste un sistem de dominație mondială.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.

Familie

Fii un tată, nu un portofel!

Fii un tată, nu un portofel!

Ce copil nu se bucură atunci când tata cheltuie bani în neștire pentru dorințele lui? Dar oare are nevoie copilul de toate acele daruri? Psihologii spun: fii un părinte, nu un portofel.

Calatorii

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Călătorește mai mult în 2017. Cum să-ți planifici vacanța la care visezi

Pe lista ta de New Years Resolutions sigur se află sa călătorești mai mult. Gândul la destinații exotive ți-a rămas întipărit în minte încă de vara aceasta, când nu ai putut să rămâi rece la avalanșa de poze din destinații exotice de pe Facebook și Instagram.

Articolul tau

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Zece minciuni despre sex din filme (sau nouă minciuni și un mare adevăr)

Filmele, minunatele filme, fără de care n-am putea trăi, ne plac cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de realitate, dar și cu cât mai mult se îndepărtează de ea.

Articolul tau

O altfel de despărțire

O altfel de despărțire

Gata, a venit momentul. Casa e goală, hainele și cărțile ei nu mai sunt la locul lor. Dezordinea, cândva exasperantă, a lucrurilor acum este înlocuită cu rafturi goale.

Articolul tau

Ma intorc acasa

Ma intorc acasa

Au trecut anii, multi petrecuti in multe tari, care mai de care mai dezvoltate si mai mandre. Intr-o zi insa am simtit ca s-a facut vremea sa ma intorc acasa.

Opinii

Of, Parentingul

Of, Parentingul

Tot aud de câteva primăveri despre modern parenting . Adică cum vine asta? E vorba de părinții moderni?

Articolul tau

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

Mi-am pierdut încrederea în superba mea soție

M-am trezit devreme în acea dimineață rece de ianuarie. Trebuia să ajung la înmormântarea mătușii mele.