Acasa | Relatii | Cum decizi sa ramai intr-o relatie sau sa te desparti

Cum decizi sa ramai intr-o relatie sau sa te desparti

 SHARE  

Adaugat in 21 august 2017

Cum decizi sa ramai intr-o relatie sau sa te desparti

Cuplu. Foto: pixabay.com

Sa stii cand să rămâi intr-o relatie sau cand sa pleci este adesea o experiență agonizantă și că ambivalența poate avea consecințe negative asupra sănătății.

Un nou studiu oferă informații despre ce anume gandesc oamenii si ce le face decizia atât de dificilă, care ar putea ajuta terapeuții să lucreze cu cuplurile și în procesul de luare a deciziilor, scrie sciencedaily.com.

Studiul, condus de profesorul de psihologie Samantha Joel, a fost publicat în Social Psychology and Personality Science. Co-autori au fost Geoff MacDonald și Elizabeth Page-Gould de la Universitatea din Toronto.

"Cea mai mare parte a cercetărilor despre despărțiri a fost predictivă, încercând să prezică dacă un cuplu rămâne împreună sau nu, dar nu știm prea multe despre procesul de luare a deciziilor," a spus Joel.

În prima fază a studiului, cercetătorii au recrutat trei eșantioane de oameni - inclusiv cei care incercau sa decida dacă să se despartă sau nu de partener - să participe la un sondaj anonim.

Participanților li s-au adresat întrebări deschise cu privire la motivele lor specifice, pentru care doresc să rămână intr-o relatie sau sa se desparta.

A rezultat o listă cu 27 de motive diferite pentru care doresc să rămână într-o relație și 23 motive pentru care doresc să plece.

Motivele au fost apoi transformate într-un chestionar care a fost dat unui alt grup de oameni care încercau să decidă dacă să pună capăt unei relații sau unei căsnicii.

În ambele studii, factorii generali considerați ca indivizi au deliberat ce să facă erau asemănători.

În topul listei cu motive pentru a ramane in relatie: intimitate emoțională, faptul ca au investit in relatie și un sentiment de obligație. Întopul listei cu motive pentru depsartire : probleme cu personalitatea partenerei, înselarea încrederii și retragerea partenerului.

Persoanele casatorite si cele care in relatii neformalizate au dat motive similare pentru a dori să părăsească o relație.

Dar cercetătorii au descoperit diferențe semnificative intre cele două grupuri in ceea ce priveste motivele pentru care raman in relatie.

Participanții care se aflau într-o relație fara sa fie casatoriti au declarat că intenționează să ramana pe baza unor motive pozitive, cum ar fi aspectele legate de personalitatea partenerului lor, intimitatea emoțională și bucuria relației. Cei care s-au căsătorit au dat mai multe motive asociate cu o constrângere, cum ar fi investițiile în relație, responsabilități familiale, teama de incertitudine.

Aproximativ jumătate dintre participanți au spus că au motive să rămână, dar si să plece, indicând ambivalența legată de relațiile lor.

"Ceea ce mi sa părut cel mai interesant a fost cât de ambivalent au simțit relațiile lor, s-au simțit cu adevărat sfâșiati", a spus Joel. "Despartirea poate fi o decizie foarte dificilă. Puteți să vă uitați la o relație din afară și să spuneți că sunt probleme de nedepasit, trebuie să vă despărțiți ", dar din interior este un lucru foarte dificil de făcut și cu cât ati fost mai mult timp într-o relație, cu atât mai greu pare să fie sa decizi sa te departi. "

Cei mai mulți oameni au standarde cu privire la tipul de persoană cu care doresc sa se căsătorează, dar aceștia renunta imediat la ele atunci când întâlnesc pe cineva.

"Oamenii se îndrăgostesc dintr-un motiv", a spus Joel. "Din perspectiva evoluționistă, pentru strămoșii noștri găsirea unui partener ar fi putut fi mai importanta decât găsirea partenerului potrivit. Poate fi mai ușor să intrați în relații decât să iesiti din ele".Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6727 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.