Acasa | Articolul tau | Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

 SHARE  

Adaugat in 21 august 2017

Hai Simona!!!

Simona Halep. Foto: wsopen.com

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Și totuși, duminică, mai așa pe la amiază, Simona făcea agenda multora dintre noi. Prindeam frânturi de fraze spuse la mobil: ”Nu știu ce să spun, ailaltă e mare și servește ca din tun, dar să sperăm”, ” n-are nici o șansă”, ”bate sigur, e în mare formă” ... pe la ora 19, am aflat că Simona a ieșit să facă un antrenament ușor, părea să fie meciul secolului deși nu era nici măcar finala unui turneu de mare șlem.

Am mai aflat că 3000 de oameni stăteau la coadă să-și ia un bilet la meciul Stelei cu o echipă din Portugalia, nu vei mai putea să arunci un ac pe Arena Națională, după ani și ani stadionul va fi din nou plin. După ani și ani.

Probabil că nici Steaua nu va câștiga, sau dacă va câștiga ne va dezamăgi în următorul meci, dar ce mai contează! Contează că după ani și ani, românul speră din nou. Vrea să fie mândru ca-i român.

Oamenii au nevoie de modele, de eroi. De câte ori am auzit asta ... și voi la fel, nu-i așa? Un stereotip, un loc comun, un truism, o altă vorbă-n vânt. În mod sigur asta cred și cei care ne conduc astăzi pentru că nu dau doi bani pe acest adevăr și nu fac nimic, dar absolut nimic, să umple această nevoie, această setea a poporului lor.

Eu în schimb am avut o revelație, ziua de duminică a fost ziua în care am realizat câtă nevoie e de aceste modele și cât de puține avem acum. M-a lovit ca un ciocan în stern, între țâțișoare. Nu mai avem vedete. Le-a luat dracul, au dispărut. Așa ca prin farmec poporul asta a devenit mai puțin, sau deloc talentat. Dacă prin anii ’90 erau cel puțin 20 de fotbaliști ce jucau prin campionate puternice, vedete la echipele lor, an de an s-au împuținat și odată cu Mutu, au amuțit complet. La ora asta, mă asigură amicii mei microbiști, nu mai e nici un fotbalist român de marcă, nici unul.

Actori?? Ce actor tânăr știți voi, mă rog măcar de 40 de ani să fie? Din timp în timp moare de bătrâneți și încărcat de glorie câte-un ”monstru sacru” și nici un” monstruleț” nu-i ia locul. Scriitori? Pictori? Sculptori? E vreunul care să nu înoate în mediocritate? Nu-mi spuneți de Cărtărescu, s-a născut în ’56 și oricum nu-i mare lucru de capul lui. Aș putea să amintesc și de muzică dar nu mă ajută deloc să-mi susțin pledoaria, aici răsar zilnic vedete și vedetuțe ca ciupercile după ploaie.

Cine are grădină știe că dacă vrei să ai vara roșii trebuie să ari, să uzi, să pui bălegar și altele asemenea. Dacă nu faci asta nu cresc roșiile, nu vor ele așa singure și de capul lor. Și totuși ... odată vizitând un amic aflat pe patul de spital, am văzut cu mirare pe fereastra salonului un copăcel crescut din zidul crăpat al spitalului. Era pe la etajul doi și creștea din cărămidă și ciment, ajunsese destul de mare ca să facă mere dacă ar fi fost măr, sau micșunele de-ar fi fost plop, ori răchită. Cam așa a răsărit și crescut Simona Halep, dintr-un pământ părăsit și plin de bălării, o minune Dumnezeiască sau o ciudățenie, depinde de unde vrei să privești.

Dragele mele, poporul e un organism, se hrănește cu simboluri, și are nevoie de eroi deoarece trebuie mereu să-și reafirme identitatea, altfel devine o populație. Pentru că ce este eroul decât acel ce se sacrifică pentru binele celor mulți. Cineva trebuie să se ocupe cu aratul și semănatul, cu desțelenitul și udatul ogorului unde să crească ”eroii” noști. Cineva dintre cei pe care îi alegem, unul, doi, zece, o sută. Dacă eu știu că avem nevoie de modele, și dacă tu știi la fel de bine ca mine, nu-i de-a dreptul idiot că nici unul dintre cei aleși DE NOI nu pare să fie conștient de asta? La ultima olimpiadă am fost foarte aproape de un eșec colosal, știți să se fi întâmplat ceva între timp? Nici eu. Vă asigur că următoarea olimpiadă va fi una în care nu vom mai lua nici o medalie. Îmi amintesc de celebra zicere a lui El Băse: ”Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii!” Exact. Se potrivește perfect.

Până nu demult credeam că hoția e cel mai mare păcat al acestui neam, dar acum îmi par mult mai periculoase lipsa de perspectivă și instabilitatea legislativă. Nici un plan de țară, pe nici un domeniu, și neîncetata schimbare a legislației. Practic, nu știm unde vrem să ajungem și mai rău decât atât e că nici nu ne interesează. Cum e posibil, de exemplu, să fii președintele României și să nu-ți pui aceste întrebări? Adică, mă întreb eu și ei nu?

În concluzie: Hai Simona! Bună, rea, e singura. Nu e posibil ca prea curând să mai avem una ca ea. Nu e posibil din cauza unei științe care se numește statistică și care spune că un copac crește la etajul doi, din zidul unui spital din provincie, doar odată la o sută de ani.

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: Maria Mirabela
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

14837 citiri

21 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.