Acasa | Good to know | De ce nu trebuie sa cauti scuze pentru abuzul verbal?

De ce nu trebuie sa cauti scuze pentru abuzul verbal?

 SHARE  

Adaugat in 28 august 2017

De ce nu trebuie sa cauti scuze pentru abuzul verbal?

Copil

Mulți oameni încă mai cred că "sunt doar cuvinte" si permit astfel altor persoane să raneasca, deoarece se consideră că este destul de benign. Nu este. In acelasi timp, multe persoane au dificultăți în a face diferenta dintre limbajul emotiv și abuzul verbal.

Răspunsul scurt este intenția. Abuzurile verbale intenționează să marginalizeze și să manipuleze, să rănească și să intimideze, să rușineze. Voi deveniți parte a problemei dacă auziți pe cineva care raneste pe altcineva și ii gasiti scuze pentru comportamentul său, conform psychologytoday.com.

Cinci motive pentru care trebuie să renunți la a gasi scuze pentru abuz


1. Știința este categorică


Abuzul verbal dăunează creierului în curs de dezvoltare al unui copil, cauzând modificări in structura sa. Copiii internalizează mesajele transmise sub forma unei auto-critici; ei nu au maturitatea psihologică sau nu au dezvoltat mecanisme de apărare pentru a înțelege că ceea ce se spune despre ei nu este neapărat adevărat. Dacă persoana care vă spune aceste lucruri este un părinte sau altcineva în poziție de autoritate, impactul lor este enorm. În ceea ce privește adulții: circuitele neuronale pentru durerea emoțională și fizică sunt aceleași.

2. Normalizați suferinta (și comportamentul abuziv)

Oamenii normalizează comportamentul abuziv din mai multe motive. Copiii ale căror nevoi emoționale nu sunt îndeplinite în copilărie și care au fost victime ale abuzurilor verbale în familia lor adesea ajung să fie adulți care, dacă rănesc și sunt răniți, rămân pasivi și accepta orice. Uneori, pentru că încă mai doresc dragostea și afecțiunea părintelui abuziv, aceștia neagă și scuză ceea ce se spune, minimizând în mod activ impactul. Realizeaza foarte greu ca dragostea nu include batjocură sau umilință.

Deoarece abuzul verbal este, de obicei, scuzat de abuzator - explicat ca "disciplină" sau "corecție necesară", mai ales când a fost vizitat un copil sau a fost spus ca o "glumă" pe care destinatarul adult nu a inteles-o, oamenii se simt ezitanti și nesiguri când vine vorba de a eticheta comportamentul ca fiind abuziv. Plasarea vinei catre persoana abuzata de catre abuzator spunând că destinatarul este prea sensibil - este de asemenea o metoda des intalnita.

Ceea ce cineva poate numi "sinceritate dezarmanta" poate fi doar o scuză pentru ca cineva să biciuiască verbal. Onestitatea nu mutilează. Nu vă lăsați păcălit de aparente si de incercarea de a intoarce totul in favoare persoanei care abuzeaza.

3. Abuzul nu necesită întotdeauna cuvinte

Da, așa e. Refuzul de a răspunde la o întrebare sau tăcerea în mijlocul unei discuții importante sunt o forță abuzivă de putere, la fel ca și răspunsurile fizice deranjante sau batjocoritoare, cum ar fi datul ochilor peste cap sau sa razi de cineva. Sunt tactici ale unui manipulator, menite să facă pe cineva să se simtă mic.

4. Marginalizați durerea și experiențele oamenilor

Deoarece mulți oameni cred că numai abuzul fizic produce daune reale, ei pot considera ca, prin comparație abuzul emoțional și verbal nu sunt mare lucru. Uneori, ei cred că comentariile lor vor fi de ajutor, spunând lucruri precum "Cel puțin nu ai fost lovit de el/ea" sau "Nu a fost așa de rău pentru că te-ai descurcat minunat". Chiar dacă credeți asta, nu spuneți persoanei că "ceea ce nu vă ucide vă face să deveniți mai puternici". Persoanele supuse abuzului verbal, în special ca copii, suferă în moduri nenumărate și complicate: stima de sine scazuta, dificultati in a avea incredere in ceilalti, in a-si gestiona emoțiile și multe altele. Recuperarea necesită timp.

5. E mai ușor să-ți scuzi propriul comportament

Nu toți suntem în mod intenționat abuzivi sau manipulativi, dar, din când în când, fiecare dintre putem spune ceva necorespunzător, înspăimântător, deranjant sau rău. Oamenii sunt, din păcate, o mulțime imperfectă. Studiile arată că lipsă de politeţe este contagioasă - da, fiind în jurul altora care ne maltratează, avem mai multe riscuri să ne comportăm rău - deci este important să ne gandim onest la modul în care folosim limbajul atunci când suntem stresați și furioși, atât pentru noi, cat și pentru familia si comunitățile noastre.

Abuzul verbal nu este niciodată în regulă.
Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5284 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.