Acasa | Good to know | Argumente sociale și juridice pentru a permite femeilor să meargă topless în public

Argumente sociale și juridice pentru a permite femeilor să meargă topless în public

 SHARE  

Adaugat in 4 septembrie 2017

Argumente sociale și juridice pentru a permite femeilor să meargă topless în public

Femeie. Foto: morguefile.com

De ce ar trebui să li se interzică femeilor să meargă topless cand bărbaților nu le este interzis?

Este o intrebare care trece de la dezbaterile care analizeaza legalitatatea la subtilitatea modului in care barbatii si femeile sunt tratati de lege si de societate, scrie theatlantic.

Femeile sunt de cele mai multe ori arestate daca fac topless în state ale căror legi permit topless ul feminin. In 2013, 34.000 de ofițeri NYPD au primit un memento că nu pot aresta pe nimeni, bărbat sau femeie, pentru că pur și simplu merg cu pieptul gol, practica care a fost legala de la mijlocul anilor '90.

Ideea că topless-ul de sex feminin este într-un fel diferit de cel masculin este în mod clar adânc încorporata în psihicul nostru social colectiv.

Acest argument vine, de fapt, din 1986, când nouă femei au fost arestate în Rochester, New York, pentru că erau topless într-un parc izolat, într-un moment în care statul avea o lege care interzicea topless-ul feminin.

Judecătorul Herman Walz, unul dintre primii care au ascultat cazul, care a durat șase ani înainte de a fi soluționat definitiv de Curtea de Apel din New York, a scris în decizia sa că "obiectivul statutului este de a proteja publicul de invazii ale sensibilităților sale si reflectă doar standardele actuale ale comunității cu privire la ceea ce constituie nuditate. Obiectivul în sine nu se bazează pe noțiuni stereotipizate, prin urmare nu este ilegitim. Standardele comunității nu consideră o ofensa expunerea sânilor barbatilor, prin urmare, statul nu are nici un interes să prevină acest lucru“

Cu alte cuvinte, "obiectivul" guvernului nu a avut drept scop direct promovarea unui stereotip, deși a alcatuit o legislație care să se alinieze la stereotipurile publice.

Acesta a fost un raționament respins în cele din urmă de Curtea de Apel, care a considerat că statul, a cărui lege era contestată, nu a demonstrat că "există un interes guvernamental important și că clasificarea pe sexe este substanțial legată de Interes ". Vito J. Titone a mers mai departe, respingând în mod explicit ideea că "sensibilitatea publică "ar putea fi invocată în apărarea acestui tip de lege. Conceptul de "sensibilitate publică", atunci când este folosit în aceste contexte, poate fi doar o reflectare a preconcepțiilor și a prejudecăților obișnuite. Unul dintre scopurile cele mai importante pe care trebuie să le îndeplinească clauza de protecție egală este de a se asigura că "sensibilitățile publice" bazate pe prejudecăți și stereotipuri nu sunt consacrate ca parte a politicii oficiale de guvernare ".

Problema, așa cum a scris Reena Glazer în Duke Law Journal în 1993, este că astfel de legi cum e cea din 1986 sunt  "scrise doar pentru a ține seama de potențialii spectatori. Se pune accentul pe răspunsul bărbaților la vederea femeilor. Nu există nici o preocupare pentru actorul de sex feminin. Implicația este că ''ceea ce ar putea excita bărbații nu poate fi afișat decât atunci când bărbații vor să fie excitati". Prin contrast, bărbații sunt liberi să-și expună pieptul, fără a se lua în considerare impactul asupra posibililor spectatori".

Deși este puțin probabil ca mulți bărbați, dacă sunt brusc forțați să-și pună o cămașă în timp ce alearga, să zicem, sa simta ca lumea lor este profund afectata, tratamentul diferit pare să ofere validarea legală că viziunea unui bărbat asupra corpului unei femei este singura care contează. Mesajul care stă la baza este că corpul femeilor este în mod inerent sexual și, prin urmare, este inadecvat sa fie văzut în public.

Întrebarea devine apoi mult mai importantă decât dacă este permis toplessul sau nu. Problema devine modul în care femeile exista și sunt văzute doar ca creaturi sexuale. Ideea pe care se bazeaza legile împotriva topless-ului femeii susține atitudinea că femeile se află într-o stare perpetuă de angajament sexual, în timp ce bărbații pot avea o întreagă gamă de stări corporale, unele destul de benigne pentru a permite expunerea pieptului, fara sa fie considerate în mod automat indecente. Susținătorii pro topless afirmă că legile perpetuează în mod eficient o normă culturală degradantă față de sexualizarea corpului femeilor fără consimțământul lor. Preocuparea este că legile, în mod accidental, susțin o obiectificarea femeilor.

Una dintre curiozitățile dezbaterii este că ambele părți susțin că luptă împotriva obiectificarii femeilor. Cei care se opun spun că este expunerea sanilor va sexualiza femeile. Întrebarea, în cele din urmă, are mult de-a face cu modul în care crezi că legile ar trebui să se refere la societate: este recomandat să se folosească legi pentru a proteja femeile (și publicul) într-o societate care le consideră deja corpul sexual? Sau ar trebui ca legile să provoace preconcepții și să favorizeze o evoluție în percepția corpurilor feminine? Având în vedere că în SUA există anual peste 200 000 de cazuri de agresiune sexuală, în timp ce 9 din 10 victime sunt femei, ambele părți consideră că sexualizarea corpului feminin este o problemă cu mize mari.

Sustinatorii miscarii Go Topless ar argumenta în favoarea celei de-a doua abordări: folosirea legilor ca instrument al schimbarii. Ei susțin că dacă guvernele ar facilita normalizarea corpurilor de sex feminin, oamenii vor începe să vadă femeile mai puțin ca obiecte sexuale, o schimbare mentală care ar putea afecta, printre alte probleme, si violenta asupra femeilor si pretind că promovează legi egale într-un efort nu numai de a avea corectitudine juridică, ci de a schimba viziunea generală asupra femeilor în societatea americană. Gândirea juridică în S.U.A. pare să se schimbe, încet, în favoarea lor. Doar timpul va spune dacă previziunile lor sociale vor fi confirmate.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8806 citiri

38 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.