Acasa | Good to know | Argumente sociale și juridice pentru a permite femeilor să meargă topless în public

Argumente sociale și juridice pentru a permite femeilor să meargă topless în public

 SHARE  

Adaugat in 4 septembrie 2017

Argumente sociale și juridice pentru a permite femeilor să meargă topless în public

Femeie. Foto: morguefile.com

De ce ar trebui să li se interzică femeilor să meargă topless cand bărbaților nu le este interzis?

Este o intrebare care trece de la dezbaterile care analizeaza legalitatatea la subtilitatea modului in care barbatii si femeile sunt tratati de lege si de societate, scrie theatlantic.

Femeile sunt de cele mai multe ori arestate daca fac topless în state ale căror legi permit topless ul feminin. In 2013, 34.000 de ofițeri NYPD au primit un memento că nu pot aresta pe nimeni, bărbat sau femeie, pentru că pur și simplu merg cu pieptul gol, practica care a fost legala de la mijlocul anilor '90.

Ideea că topless-ul de sex feminin este într-un fel diferit de cel masculin este în mod clar adânc încorporata în psihicul nostru social colectiv.

Acest argument vine, de fapt, din 1986, când nouă femei au fost arestate în Rochester, New York, pentru că erau topless într-un parc izolat, într-un moment în care statul avea o lege care interzicea topless-ul feminin.

Judecătorul Herman Walz, unul dintre primii care au ascultat cazul, care a durat șase ani înainte de a fi soluționat definitiv de Curtea de Apel din New York, a scris în decizia sa că "obiectivul statutului este de a proteja publicul de invazii ale sensibilităților sale si reflectă doar standardele actuale ale comunității cu privire la ceea ce constituie nuditate. Obiectivul în sine nu se bazează pe noțiuni stereotipizate, prin urmare nu este ilegitim. Standardele comunității nu consideră o ofensa expunerea sânilor barbatilor, prin urmare, statul nu are nici un interes să prevină acest lucru“

Cu alte cuvinte, "obiectivul" guvernului nu a avut drept scop direct promovarea unui stereotip, deși a alcatuit o legislație care să se alinieze la stereotipurile publice.

Acesta a fost un raționament respins în cele din urmă de Curtea de Apel, care a considerat că statul, a cărui lege era contestată, nu a demonstrat că "există un interes guvernamental important și că clasificarea pe sexe este substanțial legată de Interes ". Vito J. Titone a mers mai departe, respingând în mod explicit ideea că "sensibilitatea publică "ar putea fi invocată în apărarea acestui tip de lege. Conceptul de "sensibilitate publică", atunci când este folosit în aceste contexte, poate fi doar o reflectare a preconcepțiilor și a prejudecăților obișnuite. Unul dintre scopurile cele mai importante pe care trebuie să le îndeplinească clauza de protecție egală este de a se asigura că "sensibilitățile publice" bazate pe prejudecăți și stereotipuri nu sunt consacrate ca parte a politicii oficiale de guvernare ".

Problema, așa cum a scris Reena Glazer în Duke Law Journal în 1993, este că astfel de legi cum e cea din 1986 sunt  "scrise doar pentru a ține seama de potențialii spectatori. Se pune accentul pe răspunsul bărbaților la vederea femeilor. Nu există nici o preocupare pentru actorul de sex feminin. Implicația este că ''ceea ce ar putea excita bărbații nu poate fi afișat decât atunci când bărbații vor să fie excitati". Prin contrast, bărbații sunt liberi să-și expună pieptul, fără a se lua în considerare impactul asupra posibililor spectatori".

Deși este puțin probabil ca mulți bărbați, dacă sunt brusc forțați să-și pună o cămașă în timp ce alearga, să zicem, sa simta ca lumea lor este profund afectata, tratamentul diferit pare să ofere validarea legală că viziunea unui bărbat asupra corpului unei femei este singura care contează. Mesajul care stă la baza este că corpul femeilor este în mod inerent sexual și, prin urmare, este inadecvat sa fie văzut în public.

Întrebarea devine apoi mult mai importantă decât dacă este permis toplessul sau nu. Problema devine modul în care femeile exista și sunt văzute doar ca creaturi sexuale. Ideea pe care se bazeaza legile împotriva topless-ului femeii susține atitudinea că femeile se află într-o stare perpetuă de angajament sexual, în timp ce bărbații pot avea o întreagă gamă de stări corporale, unele destul de benigne pentru a permite expunerea pieptului, fara sa fie considerate în mod automat indecente. Susținătorii pro topless afirmă că legile perpetuează în mod eficient o normă culturală degradantă față de sexualizarea corpului femeilor fără consimțământul lor. Preocuparea este că legile, în mod accidental, susțin o obiectificarea femeilor.

Una dintre curiozitățile dezbaterii este că ambele părți susțin că luptă împotriva obiectificarii femeilor. Cei care se opun spun că este expunerea sanilor va sexualiza femeile. Întrebarea, în cele din urmă, are mult de-a face cu modul în care crezi că legile ar trebui să se refere la societate: este recomandat să se folosească legi pentru a proteja femeile (și publicul) într-o societate care le consideră deja corpul sexual? Sau ar trebui ca legile să provoace preconcepții și să favorizeze o evoluție în percepția corpurilor feminine? Având în vedere că în SUA există anual peste 200 000 de cazuri de agresiune sexuală, în timp ce 9 din 10 victime sunt femei, ambele părți consideră că sexualizarea corpului feminin este o problemă cu mize mari.

Sustinatorii miscarii Go Topless ar argumenta în favoarea celei de-a doua abordări: folosirea legilor ca instrument al schimbarii. Ei susțin că dacă guvernele ar facilita normalizarea corpurilor de sex feminin, oamenii vor începe să vadă femeile mai puțin ca obiecte sexuale, o schimbare mentală care ar putea afecta, printre alte probleme, si violenta asupra femeilor si pretind că promovează legi egale într-un efort nu numai de a avea corectitudine juridică, ci de a schimba viziunea generală asupra femeilor în societatea americană. Gândirea juridică în S.U.A. pare să se schimbe, încet, în favoarea lor. Doar timpul va spune dacă previziunile lor sociale vor fi confirmate.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10087 citiri

38 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.