Acasa | Good to know | Cine este mai bun la asamblarea mobilierului IKEA, un barbat sau o femeie?

Cine este mai bun la asamblarea mobilierului IKEA, un barbat sau o femeie?

 SHARE  

Adaugat in 8 septembrie 2017

Cine este mai bun la asamblarea mobilierului IKEA, un barbat sau o femeie?

Surub. Foto: pixabay.com

Multi oameni sunt frustrati atunci când asambleaza mobila IKEA. Exista si un stereotip care se referă la faptul că bărbații sunt mai buni la aceasta activitate. Este doar o generalizare sau este de fapt un adevăr?

Această curiozitate a început atunci când Petra Hesser, fosta șefa IKEA Germania, a afirmat că femeile au fost mai eficiente în a construi mobilierul de la IKEA pentru că au avut timp să citească indicațiile, spre deosebire de majoritatea bărbaților, scrie apartmenttherapy.com.

Un grup de psihologi de la UiT The Arctic University of Norway a decis să testeze aceste afirmații pentru un studiu de psihologie cognitivă aplicată. Au recrutat studenți, 40 de bărbați și 40 de femei, si i-au provocat să construiască individual căruciorul de bucătărie UDDEN IKEA cât mai precis posibil. Potrivit Research Digest, jumătate dintre participanți au trebuit să asambleze căruciorul fără instrucțiuni, dar cu o imagine finală a produsului, iar cealaltă jumătate a folosit instrucțiunile care au venit în cutie. Au fost masurate rapiditatea si precizia.

Rezultatul? Bărbații au fost atât mai rapizi cat și mai exacți în construcția lor. În ceea ce privește viteza, bărbații au avut nevoie de 22,48 minute, in medie, cu instrucțiuni și 24,80 minute fără. Femeile au avut un timp mediu de 23,65 minute cu instrucțiuni și 28,44 minute fără. Apoi, în ceea ce privește precizia (evaluată pe o scală de la 1 la 10, în cazul în care 10 reprezintă un cărucior perfect construit), bărbații au obținut un scor mediu de 8,9 în cazul utilizării instrucțiunilor și 7,6 fără. Femeile au primit un scor mediu de 7,5 cu instrucțiuni și 5,7 fără.

Totusi, Research Digest a subliniat că, dacă nu se ia în considerare timpul necesar citirii instrucțiunilor, "performanța femeilor cand au citit instrucțiunile a fost aproape la fel de bună ca performanța bărbaților care nu au citit instrucțiunile". In timp ce femeile acordă mai multă atenție instructiunilor, acest fapt nu le face mai bune la constructia elementului. Dar, este doar un studiu cu un eșantion mic - deci nu putem generaliza și spune că se aplică întregii populații de sex masculin și feminin. Cercetatorii a subliniat faptul că în experiment au existat mai mulți factori care ar fi putut contribui la influențarea rezultatelor. De exemplu, nu s-a cerut participanților să construiască piesa cât mai repede posibil, ci să o construiască sub 30 de minute. Se știe că bărbații sunt înclinați spre competitivitate, astfel încât ei ar fi putut să construiască mai rapid. Mai multe studii ar fi necesare înainte de a da un răspuns definitiv.

Un lucru care este sigur, totuși, este că noi toți construim mai bine atunci când urmăm instrucțiunile - deci asigurați-vă că le urmați data viitoare!Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4636 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.