Acasa | Familie | Cel mai greu lucru din lume

Cel mai greu lucru din lume

 SHARE  

Adaugat in 21 septembrie 2017

Cel mai greu lucru din lume

Copil trist. Foto: pixabay.com

Știți care e? Eu credeam că va fi greu să-i schimb școala, că tranziția va fi grea, că mutarea îl poate afecta, dar nu… Nu! Asta n-a fost greu! Telefonul care avea să mă anunțe că bunicul lui tocmai a încetat din viață a fost, cu adevărat, cel mai greu lucru.

Cum să-i spui unui copil de șapte ani, care mai avea un singur bunic în viață și pe care îl iubea incredibil de mult, că a murit? Că nu-l va mai vedea niciodată, că nu se va mai uita niciodată la nori cu el, că nu vor mai vorbi despre geografie, matematică, botanică, cuvinte și galaxii… că nu va mai avea cu cine? Cum să-i spui că unul din reperele lui nu mai e? Că nu mai e aici… Că va fi în cer, acolo unde sunt norii la care ei doi se uitau…

Dormea. Când am închis telefonul, el dormea. Am plâns singură. Am plâns amintindu-mi de moartea tatălui meu, bunicul pe care Victor n-a apucat să-l cunoască. Avea șase luni când a murit, îl știe numai din poze, dar nu a apucat să stea la povești cu el. În schimb, bunicul patern, Tatai, așa cum îi spunea el, a fost unicul lui bunic, pe care l-a plăcut, l-a iubit și l-a respectat enorm. Își iubește și bunicile foarte mult, dar Tatai era omul lui.

Nu i-am putut spune eu… A făcut-o tatăl lui, prin telefon, în timp eu îl țineam în brațe și-l mângâiam pe spate. A primit… bine… vestea:

-A murit Tatai… Oamenii se nasc, trăiesc și mor… Viața se termină și lui Tatai i s-a terminat.

O oră mai târziu, Victor plângea în hohote pentru că nu-l va mai întâlni niciodată pe Tatai. Plângeam și eu…Ce-i poți spune unui copil care își pierde un bunic? Ce cuvinte magice există pentru asta? Am încercat să-i spun cum am reușit eu să trăiesc după ce a murit tata. I-am povestit despre mine…

A mai plâns. A tot plâns. În mașină, în drum spre înmormântare, într-o liniște demult instalată între noi, îl aud pe Victor:

-Mami, știi ceva? Chiar dacă a murit și n-o să-l mai văd niciodată, eu mă bucur că l-am cunoscut. E bine că măcar l-am cunoscut, că pe tati tău n-am apucat să-l cunosc.

Și am zis că e bine așa…

Și a fost…

Greul a început din nou la cimitir. Greu a fost când coșciugul a fost lăsat în pământ. Greu a fost când am aruncat pământul peste… dar cel mai greu și mai greu a fost când toată lumea pleca și groparii se ocupau să astupe totul și să termine mormântul, iar Victor a cerut să stea acolo să se uite. Mai bine de 40 de minute, copilul a așteptat și s-a uitat cum peste Tatai cădea pământul…

-Așa se termină… Așa se întâmplă cu toți oamenii?

-Da…

M-a luat de mână și am plecat. Ne-am mai uitat de multe ori înapoi, spre mormânt și spre mormanul de flori și coroane. Asta se întâmplă cu oamenii după ce mor…

Mă mai întreabă, din când în când, oare ce face Tatai acolo…

-Acum e sus și se uită la tine.

(Ce să-i spun??)

Îl vede în toți norii care, spune el, îi seamănă lui.

-Știu că a fost îngropat, dar e mai frumos să cred că e acolo sus și că mă vede.

Azi dimineață, înainte să intre pe poarta școlii, s-a uitat în sus și a făcut cu mâna. N-am înțeles ce face și l-am întrebat:

-Îi făceam lui Tatai cu mâna…

… și asta se întâmplă cu oamenii care rămân.


Autor: Mama lui Victor

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exotică
Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5280 citiri

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.