Acasa | Opinii | Fără manuale, fără auxiliare, fără reformă adevărată și fără nicio perspectivă de mai bine

Fără manuale, fără auxiliare, fără reformă adevărată și fără nicio perspectivă de mai bine

 SHARE  

Adaugat in 28 septembrie 2017

Fără manuale, fără auxiliare, fără reformă adevărată și fără nicio perspectivă de mai bine

pixabay

Anul școlar a început sub auspiciile haosului și continuă în același fel. După ce ani de zile atât profesorii, cât și elevii au lucrat cu auxiliare, brusc, ele au fost scoase în afara legii, iar profesorii s-au văzut puși în situația de a se adapta unui nou stil de lucru.

Copiii, la fel. Fără culegeri, fără cărți, fără caiete speciale, fără fișe. Doar cu manualul și caietul. Iar la clasa a V-a, fără manual, pentru că procedura licitație- contestație- tipărire nu s-a încheiat încă deși suntem aproape în luna octombrie.

Profesorii se revoltă, se descurcă sau se resemnează. Unii s-au apucat să printeze fișe cu banii lor, alții, mai curajoși, au decis să sfideze joaca de-a șoarecele și pisica și să le recomande părinților să cumpere auxiliare, ilegale cum sunt, și să lucreze din ele la clasă. Mai există și categoria celor care le folosesc indirect: le trimit copiilor pe mail și whatsapp poze cu exerciții și probleme din auxiliare, copiii le rezolvă și a doua zi profesorul corectează. Dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns.

Situația este mai complicată în cazul elevilor care se pregătesc de examene și care nu au timp și nici energie să joace ”uite auxiliarul, nu-i auxiliarul”. Pentru ei, ceea ce se întâmplă este bătaie de joc.

Ceea ce este cel mai trist în această poveste este lipsa unei perspective optimiste. Lipsa unei speranțe care să arate că, dacă nu acum, poate cândva, politicile în educație vor fi dictate de interesul suprem al elevului. Ceea ce s-a întâmplat în acest an și în mulți alții înainte, arată exact contrariul. În educație, măsurile nu se iau cu gândul la elevi. Dacă ar fi fost așa, problema auxiliarelor s-ar fi rezolvat în cele trei luni de vacanță, nu în prima săptămână de școală. Nevoia ca aceste materiale să fie reevaluate și reautorizate există de câțiva ani, iar procedura putea să aibă loc foarte bine în vară sau treptat, în așa fel încât elevul să nu fie implicat în harababură.

Dacă elevul ar fi contat, clasa a V-a avea manualele tipărite încă de la sfârșitul verii. Procedura licitație- contestație- tipărire este în așa fel gândită încât să se întindă până târziu în toamnă, cu riscul ca elevii să înceapă școala fără cărți pe bănci. Nu este primul an în care se întâmplă asta și, probabil, nici ultimul. Dar nimeni, absolut nimeni, nu mișcă un deget pentru a opri această aberație.

În școala românească, elevul nu e regele, e un simplu pion. Și le încasează una după alta. Nu există măsuri coerente, nu există strategii relevante și care să fie duse la capăt, nu există dorință de reformă, nu există perspectivă. Măsurile, în educație, se iau pe genunchi. Sau, dacă vreți, pe ”genunche”. În fruntea sistemului ajung, frecvent, oameni fără viziune, fără know how, fără pregătire. Vin, dau două- trei tunuri și pleacă. Ce rămâne în urma lor nu mai contează. Domnul Pop este pentru a doua oară ministru al Educației. În primul mandat, exact la început, a avut ca prioritate să-l scape pe Victor Ponta, șeful lui de partid de atunci, de suspiciunea de plagiat. A schimbat comisii, a schimbat legi, a ciuntit instituții din subordinea Ministerului Educației, totul cu un zel demn de cauze nobile. Aceasta i-a fost prioritatea, acesta i-a fost interesul.

Acum, de cum s-a instalat, a oprit auxiliarele, de parcă din cauza lor și numai a lor educația noastră este la pământ. De parcă asta rezolvă problema analfabetismului funcțional, a locului codaș obținut mereu la testările PISA, a programelor proaste, a sistemului învechit, a profesorilor slab pregătiți, a abandonului școlar aflat la cote alarmante. De la începutul anului școlar și până acum interesul public în privința educației a fost dus de domnul Pop într-o zonă a absurdului și a grotescului. Acolo se dau marile bătălii, acolo se canalizează energiile. Adevăratele probleme, însă, sunt în altă parte. Undeva unde nu e nevoie de circ, ci de viziune, concentrare, strategie. Fără acestea, sistemul nostru educațional se învârte în cerc, iar noi, părinții, stăm pe margine, ne ambalăm, ne intrigăm, apoi ne resemnăm și o luăm de la capăt. Copiii ne cresc și cu trecerea fiecărui an școlar realizăm că am mai pierdut o luptă cu sistemul. Că nici în anul care a trecut școala nu a fost mai bună, și nici în cel ce vine nu vom vedea schimbări în mai bine. Încet, încet, vom pierde toată bătălia.

-----------

Citeste Totuldespremame.ro - Vei vedea că nu doar puștii tăi îți întind nervii la maximum, că nu doar pe tine te ceartă lumea pe stradă când nu-i pui bebelușului fular pe gură și că nu doar copiii tăi fac varicelă cu o seară înainte de a pleca în concediu într-o țară exoticăAutor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4323 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.