Acasa | Relatii | Prima dovadă că datingul online schimbă natura societății

Prima dovadă că datingul online schimbă natura societății

 SHARE  

Adaugat in 18 octombrie 2017

Prima dovadă că datingul online schimbă natura societății

Dating. Foto: pixabay.com

Site-urile de dating au schimbat modul în care cuplurile se întâlnesc si această schimbare influențează nivelurile căsătoriei interrasiale și chiar stabilitatea căsătoriei în sine.

Match.com a apărut în 1995. Un nou val de site-uri de dating, cum ar fi OKCupid, a apărut la începutul anilor 2000 si sosirea Tinder în 2012 a schimbat și mai mult datingul. Astăzi, mai mult de o treime din căsătorii încep online, scrie technologyreview.com.

În mod evident, aceste site-uri au avut un impact imens asupra comportamentului de dating. Dar acum, primele dovezi arată că efectul lor este mult mai profund.

De mai bine de 50 de ani, cercetătorii au studiat natura rețelelor care leagă oamenii unul de celălalt. Aceste rețele sociale se dovedesc a avea o proprietate ciudată.

Un tip evident de rețea leagă fiecare nod cu cei mai apropiați vecini, într-un model ca o tablă de șah. Un alt tip evident de rețele leagă nodurile la întâmplare. Dar rețelele sociale reale nu sunt ca nici una dintre acestea. În schimb, oamenii sunt strâns legați de un grup relativ mic de vecini și sunt conectați slab cu oameni mult mai îndepărtați.

Aceste conexiuni slabe se dovedesc extrem de importante. "Servesc drept punți între grupul nostru de prieteni apropiați și alte grupuri, permițându-ne să ne conectăm la comunitatea globală", spun Josue Ortega de la Universitatea din Essex în Regatul Unit și Philipp Hergovich de la Universitatea din Viena din Austria.

Legăturile slabe au jucat, în mod tradițional, un rol cheie în gasirea partenerilor. În timp ce era puțin probabil ca cineva să aiba o intalnire cu unul dintre cei mai buni prieteni, era foarte probabil să se întâlnească cu persoane care erau legate de grupul lor de prieteni; un prieten al unui prieten, de exemplu. În limbajul teoriei rețelei, partenerii posibili au fost încorporați în rețelele celorlalți.

Într-adevăr, acest lucru s-a reflectat mult în anchetele despre modul în care oamenii își întâlnesc partenerii: prin intermediul prietenilor, în baruri, la locul de muncă, în instituțiile de învățământ, în biserică, prin familiile lor și așa mai departe.

Datingul online a schimbat asta. Astăzi, întâlnirile online reprezintă cea de-a doua modalitate cea mai comună de intalnire pentru cuplurile heterosexuale. Pentru cuplurile homosexuale, este de departe cea mai populara.

Acest lucru are implicații semnificative. "Oamenii care se întâlnesc online tind să fie complet străini ", spune Ortega și Hergovici. Iar atunci când oamenii se întâlnesc în acest fel, se creează legături sociale care nu existau anterior.

Ortega și Hergovici incearca sa inteleaga modul în care datingul online schimbă diversitatea rasială a societății. "Înțelegerea evoluției căsătoriei interrasiale este o problemă importantă, căci căsătoria este considerată o măsură a distanței sociale în societățile noastre", spun ei.

Cercetătorii încep prin simularea a ceea ce se întâmplă atunci când se introduc linkuri/legaturi suplimentare într-o rețea socială. Rețeaua lor este formată din bărbați și femei din diferite rase distribuite aleatoriu. În acest model, toată lumea vrea să se căsătorească cu o persoană de sex opus, dar poate să se căsătorească numai cu cineva cu care există o legătură. Aceasta conduce la o societate cu un nivel relativ scăzut al căsătoriilor interrasiale.

Dar dacă cercetătorii adaugă legături aleatorii între persoane din diferite grupuri etnice, nivelul de căsătorie interrasial se schimbă dramatic. "Modelul nostru prognozează integrarea rasială aproape completă la apariția dating-ului online, chiar dacă numărul partenerilor pe care îi întâlnesc de la legăturile nou formate este mic", spune Ortega și Hergovich.

Și există un alt efect surprinzător. Echipa măsoară puterea căsătoriilor prin măsurarea distanței medii dintre parteneri înainte și după introducerea datingului online. "Modelul nostru, de asemenea, prezice că aceste căsătorii create într-o societate cu dating online tind să fie mai puternice", spun ei.

Au găsit unele dovezi că cuplurile căsătorite care se întâlnesc online au rate mai mici de despărțire decât cele care se întâlnesc în mod tradițional. Acest lucru are potențialul de a aduce beneficii semnificative societății.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

12169 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.