Acasa | Articolul tau | De ce nu ne insala barbatii sau arhetipurile fidelității masculine...

De ce nu ne insala barbatii sau arhetipurile fidelității masculine...

 SHARE  

Adaugat in 6 noiembrie 2017

De ce nu ne insala barbatii sau arhetipurile fidelității masculine...

Infidelitate. Foto: pixabay.com

De ce ne înșală bărbații e o întrebare retorică care a făcut să curgă multă cerneală în literaratură și mulți biți pe canalele informației moderne. De la Stepan Arkadîci, fratele Annei Karenina și până la Nae Girimea, literatura abundă de exemple de adultere cu sfârșit mai mult sau mai puțin comic sau cu învățăminte, uneori tragic (vezi Ion al Glanetașului). Dacă ne mutăm pe scena politică sau în showbiz lucrurile explodează cu cine mai înșeală pe cine și de ce...

De ce NU ne înșală bărbații, ăsta chiar e un subiect asupra căruia merită să ne aplecăm atenția. În toate acțiunile bărbaților căutăm mereu motivația, ei sunt sexul tare și inteligent, nu-i așa? ca și cum acțiunile lor ar trebui să aibă mereu o motivație, nefiind niciodată mânați de împrejurări sau capriciu; până și ne-nțelesul lor are o dimensiune poetico-filozofală... În rândurile de mai jos am încercat să identific arhetipurile fidelității masculine și motivațiile absconse ale deciziiilor lor sau mai degrabă ale non-deciziilor lor cu privire la statornicia conjugală:

Ipohondrii se tem de boli, în general, și parcurg frecvent pe Internet informații cu privire la boli ajungând în final la o cultură medical impresionantă, deși nesistematizată și supusă tuturor dezavantajelor realității virtuale (superficialitate, folclor, teoria conspirației etc.)

Ei au inclus în lista pericolelor potențiale bolile cu transmitere sexuală. Gândul că s-ar putea infecta cu ceva îi umple de groază și nu au încredere în nici o modalitate de protecție. Dacă li se întâmplă să înșele vreodată, orice zgaibă sau indispoziție ulterioară e pentru ei o formă de manifestare obscură a cine știe cărei maladii contractată cu prilejul episodului respectiv și se lecuiesc pe vecie de orice fel de aventură.


Zgârciții ei știu că agoniseala actuală se face într-o viață de om și se gândesc serios dacă vine vorba să înlocuiască (în eventualitatea unui partaj), dormitorul conjugal de treizeci de metri pătrați pentru o garsonieră de aventuri cu aceeași suprafață (totală!). Ei oftează și se retrag în dormitorul sus-menționat și în fața televizorului care e oricum prea mare pentru o garsonieră și fac un mic calcul din care mereu reiese că relația actuală e profitabilă...

Comozii sunt rude cu zgârciții de la punctul anterior. Pentru ei un dormitor cald cu un televizor turtit, o plapumă sau pilotă în culori pastel, cafeaua de dimineață, bucătăria utilată, mașinile din curte, casa și terenul de sub și din jurul ei, sunt repere de viață. Ei fac un calcul, la fel ca și zgârciții și conchid de fiecare dată că ceea ce au acum e mai bun decât orice turbulență amoroasă într-un decor nou, în condiții noi, cu altă femeie.

Îndrăgostiții sunt cei mai drăguți. Îi știți, sunt cei care la petrecere sau în vizită, stau lipiți de iubite/consoarte, se țin de mână sau își țin mâinile pe ele, vorbesc într-una despre ele: nevastă-mea a făcut, a dres etc. Ei sunt de regulă într-o relație de durată, tineri sau mai puțin tineri. Pentru îndrăgostiți, nu există pe lume femeie mai grozavă decât a lor așa că gândul de a le înșela nu le trece niciodată prin cap. Ei sunt rude cu categoria următoare, copiii.

Copiii. E lucru știut că orice bărbat e într-o căutare perpetuă de mămică. Unii dintre ei le identifică în partenera de viață. Multe dintre noi ne luăm acest rol în serios, prea în serios și îi creștem, oftând, dimpreună cu copiii ceilalți, cei făcuți cu ei, sperând că într-o bună zi o să se transforme în final în ceea ce așteptăm de la ei, în bărbați adevărați, nu copilul cel mai mare și adesea cel mai mofturos/năbădăios...

Non-afemeiații. Oricât ar părea de ciudat, sunt bărbați pentru care femeile nu sunt lucrul cel mai important în viață. Suma viciilor fiind constantă ei ar putea fi băutori sau mâncăcioși sau jucători de cărți sau iubitori de bani, mai rar de putere pură (ca în politică), sau o combinație de două din cele de mai sus (arareori mai mult de două - bărbații sunt ființe simple, nu-i așa?). Ei caută o parteneră la începutul tinereții, atunci când viața e tumultuoasă și pare că și sufletul e agitat și în căutări. Odată găsită, rămân într-o relație de durată fără să le treacă prin cap să le înșele, fiindcă ei au alte scopuri, cele care le satisfac dorințele de mai sus. Non-afemeiații nu sunt musai bețivi sau mâncăcioși sau politicieni, pur și simplu le lipsește instinctul acela al câinilor care alergă după mașini, nici ei nu știu prea bine de ce...

Asumații știu că adulterul e un lucru rău, că o familie e celula societății, că dacă celula e bolnavă se îmbolnăvește și organismul, că familia e mediul cel mai bun pentru dezvoltarea integră a copiilor, viitori membri ai societății, că partenera actuală, deși nesuferită, are multe calități (uneori mamă vocațională, alteori bucătăreasă talentată sau manager familial iscusit). Ei oftează și merg mai departe, asumându-și rolul în care i-a plasat societatea, cu sau fără voia lor, cu multă speranță. Dacă își pierd speranța, asumații se transformă în categoria anterioară, non-afemeiați și se cantonează în celelalte slăbiciuni: băutură, putere, bani. Ei devin adesea depresivi, cârcotași și văicăriți.

Rezonabilii știu toate cele de mai sus și le combină în algoritmuri sofisticate din care reiese că e mai bine cu partenera actuală, în dormitorul actual, la adăpost de orice turbulențe. Bărbații fac adesea calcule emoționale, în puternic contrast cu felul lor nesăbuit de a-și pierde capul în noi relații. Ambivalența asta e uluitoare.

Vizionarii au o mare capacitate de a se plia după împrejurări și posedă și pe cea de a colora o relație. Tema cea mai dificilă pentru un bărbat nu e să cucerească o nouă parteneră, ci mai degrabă să reușească să transforme o nevastă obosită și îmbufnată într-o vampă fițoasă ahtiată după sex. Vizionarii reușesc să combine tipurile de mai sus și să le transceadă. O dimensiune a personalității lor este androgină, în final ei înțeleg, ca și noi, că sexul înseamnă intimitate dar intimitatea înseamnă sex și încă multe alte chestii iar o relație de durată coase împreună bărbatul și femeia într-un fel care nu poate fi desfăcut din exterior...

Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica "Articolul tau".

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata, trebuie doar sa ne specifici cum vrei sa te semnam. Materialele pot fi trimise si prin intermediul formularului de pe site (din colt sus dreapta), alaturi de fotografii.

Materialele de la rubrica "Articolul tau" reflecta opinia autorului, nu neaparat si pe cea a redactiei.Autor: P.R.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7094 citiri

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.