Acasa | Good to know | Banii aduc fericirea?

Banii aduc fericirea?

 SHARE  

Adaugat in 23 noiembrie 2017

Banii aduc fericirea?

Bani. Foto: Photoxpress

Pare că banii sunt o cale sigură spre prestigiu și fericire. Mulți dintre indivizii cei mai bine plătiți sunt aratați ca modele de succes, având vieți aparent perfecte și de invidiat. Totuși, unii oameni îmbrățișează ideea opusă: banii nu pot cumpăra fericirea. Deci, care este adevarul?

În studiile recente, oamenii de știință au constatat că legătura dintre bogăție și bunăstare nu este clară. În timp ce unele studii par să lege bogăția de bunăstare, altele arată că, după un anumit punct, un venit mai mare nu va aduce mai multă fericire sau satisfacție de viață.

Două studii noi sugerează că banii nu îndeplinesc nevoi psihologice de bază, cum ar fi apartenența și competența. De aceea, daca ai mai multi bani nu vei fi mai fericit, chiar dacă pui pret pe bani mai mult decat pe orice altceva. De fapt, se poate intampla contrariul, conform greatergood.berkeley.edu.

Ce pot și ce nu pot face banii pentru tine?


Într-un studiu, cercetătorul de la Buffalo, Lora Park și colegii sai, au investigat ce se întâmplă atunci când oamenii leagă stima de sine de succesul financiar, prin "Contingență financiară a auto-valorii" sau FCWS. Cercetătorii au descoperit că  oamenii fac mai multe comparații sociale, sunt mai stresati și anxiosi și se simt mai puțin autonomi decât cei care nu și-au legat propria lor valoare de venituri, indiferent de statutul lor economic real.

"Oamenii din această societate se concentrează adesea pe bani și nu cred că există ceva rău în acest sens", spune Park. "Dar în ceea ce privește bunăstarea psihologică, există tot felul de consecințe negative".

De asemenea, acest lucru ar putea afecta capacitatea de rezolvare a problemelor. Participanții care au obținut un punctaj ridicat în FCSW au folosit mai multe cuvinte negative din punct de vedere emoțional și au raportat mai multe strategii de dezangajare - cum ar fi renunțarea sau evitarea soluțiilor - atunci când scriu despre un stres financiar față de un stres academic decât persoanele care înregistrează scăzut în FCSW. Nici unul dintre rezultate nu a fost afectat de venitul real al studenților.

Persoanele care se confruntă cu o problemă ar trebui, logic, să se concentreze pe găsirea unor modalități de a le rezolva, spune Park. "Dar ceea ce am descoperit este că o contingență financiară ridicată a auto-valorii blochează cumva acest răspuns".

De ce se intampla acest lucru?


Park crede că atunci când oamenii simt că conceptul lor de sine este amenințat, ei vor deveni mai protectivi, astfel încât să nu se confrunte cu o stima de sine scazuta. Deci, dacă stima ta de sine este legată de bani, un stres financiar va provoca mult mai mult stres.

După cum sugerează cercetarea, apare cazul în care oamenii doresc pur și simplu ca banii să facă ceva ce nu pot face. Stima de sine este un produs secundar de satisfacere a nevoilor psihologice - cum ar fi sensul sau scopul, simțul competenței, relațiile apropiate sau simțul autonomiei - și bazându-o pe succesul financiar nu va indepliniti nevoile psihologice.

De ce comunitatea este mai importanta decat banii?

Rezultatele lui Park oglindesc alte descoperiri recente de la Universitatea din San Francisco, care au studiat succesul financiar și bunăstarea în China.

În studiul său, Matthew Monnot notează că, pe măsură ce economia Chinei a crescut, cetățenii săi par să se confrunte cu aceleași probleme cu care se confruntă americanii. Un număr din ce în ce mai mare de oameni echivalează succesul individual cu câștigarea mai multor bani și cu evaluarea banilor - o recompensă extrinsecă - față de alte recompense intrinseci, cum ar fi relațiile sau comunitatea. Pentru a vedea cum această tendință a afectat bunăstarea, a efectuat o serie de studii care au implicat mii de participanți din mai multe orașe din China.

Într-un experiment, Monnot a arătat că satisfacția profesională nu a crescut în tandem cu veniturile. De fapt, ca și în cazul unor studii anterioare, bogăția dincolo de un anumit punct a avut tendința de a face muncitorii chinezi să nu fie mai mulțumiți de locurile lor de muncă sau de veniturile lor, ceea ce sugerează că banii nu au atât de multă putere pentru a ne crește satisfacția vieții.

"Nu toate obiectivele sunt egale în ceea ce privește producerea bunăstării, productivității, satisfacției de muncă sau satisfacției de viață", spune Monnot. "Dacă spui că venitul este ceva important pentru tine, pentru că venitul este o recompensă extrinsecă și nu face parte din nevoile tale intrinseci, nu te va face fericit".

Cu alte cuvinte, priviți în interiorul vostru, nu în portofel, pentru fericire.

"Autonomia, dezvoltarea unei abilități prin care să fii bun in ceea ce faci, să ai un sentiment de legătură cu comunitatea ta - toate acestea sunt tendințe umane înnăscute și evoluate care aduc fericire."

"Dacă puteți să îi atrageți pe oameni să se concentreze asupra îndeplinirii acestor nevoi, ei vor deveni mai fericiți. Cercetarile sunt clar în favoarea acestui lucru," spune Monnot.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9691 citiri

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.