Acasa | Familie | Este timpul să trăim pentru ochii altora mai puțin!

Este timpul să trăim pentru ochii altora mai puțin!

 SHARE  

Adaugat in 12 decembrie 2017

Este timpul să trăim pentru ochii altora mai puțin!

Mama activa. pixabay.com

”Ce viață palpitantă duci”, mi-a zis recent o mamă cu doi copii mici. ”Mereu te văd pe la evenimente”. O ascultam și nu îmi venea să cred că cineva poate descrie drept ”palpitantă” viața mea.

Eu, care abia recent am ieșit din lungul șir de vroze cu copilul, eu, care lucrez de acasă, eu, care rareori am ocazie să ies ”în lume”? Mai curând sunt convinsă că alte mame sunt mai active. Ce ne face să credem că viața noastră e mai plicitisitoare în comparație cu cea a altor prieteni? Răspunsul e simplu: rețelele sociale.

De ce ne comparăm?

– Cât ai luat la teză? întreabă mama.
– Șapte, răspunde copilul cu capul plecat, apoi adaugă, da, dar Ioana a luat șase.
– Și Vasile? – iscodește mama în continuare.
– Oooopt, spune copilul.
– Vezi, de ce Vasile poate lua opt și tu nu ești în stare?
Vă sună cunoscut acest dialog? Ce învață copiii din asemenea discuții? Să se evalueze prin comparație, dar nu pur și simplu prin comparație, ci numai și numai în raport cu cel care se descurcă mai bine. Noi suntem copiii crescuți astfel, iar acum, cu schema aceasta bine întipărintă în cap, am intrat în epoca rețelelor sociale. Aici toți o duc mai bine decât noi. Ies mai des, merg în mai multe vacanțe, în locuri mai exotice, au mai mulți prieteni, au mai mult fler în a-și exprima gândurile, merg mai des la sală, au descoperit mai lesne sensul vieții. Au copii care încep să meargă, să vorbească să… orice mai devreme decât al nostru, au soți mai implicați și, desigur, ele, alte mame, sunt mai dormite, arată mai bine, au mai mult timp pentru ele și pasiunile lor și, în general, nici nu par a avea copii. Evident că se declanșează întrebarea mamei: ea, ei, ele, toți ceilalți de ce pot și eu nu sunt în stare?

E o selecție, nu e viață reală

Ce uităm, și rețelele sociale ne ajută mult în acest sens, este că acolo vedem cadre dintr-o viață, nu viața reală. Cateva cadre de la un prieten, altele de la alt prieten și, în ansamblu, se creează imaginea că la toți vecinii gazonul e mai verde decât în curtea noastră. Cele mai reușite ipostaze, cele mai frumoase zâmbete ale copiilor, cele mai bune unghiuri, cele mai intens trăite momente sunt ale altora, nu ale noastre.
Dacă se întâmplă să le vedem după o noapte albă din cauza unei nenorocite de viroze a copilului, sau când tocmai a făcut cel mic un tantrum, când o necunoscută a considerat că este justificată să-ți bată obrazul despre modul în care îți educi sau nu-ți educi copilul, când o domnișoară s-a uitat lung și speriat la tine și la copilul tău în tren, în timp ce piticul a făcut fel de fel de crize de oboseală și plicitseală, atunci, DA, viața altora, chiar și banală, ți se va părea paradis, în comparație cu a ta. Ce vezi pare autentic, dar nu are cum să fie. Și dacă am fi expuși la viața cuiva ca în ”Truman Show” pas cu pas, zi de zi, am schimba rapid canalul, ne e suficientă propria viață pe care o considerăm plicticoasă, ca să ne ocupăm timpul și cu a altora.
De fapt, cu cât ne uităm mai de la distanță la viața cuiva, cu atât aceasta pare mai bună. La apropiere se văd fisurile, ridurile, conflictele.

Ce e de făcut?

Un fotograf spunea că nu a tras niciodată cele mai reușite cadre, pentru că a ales să le admire cu ochiul liber, nu prin obiectiv. Așadar, poate este timpul să alegem să ne trăim viața și în afara camerei de fotografiat și de filmat, în afara like-urilor, comentariilor și share-urilor, dar în familia noastră, cu prietenii noștri, cu copiii noștri. Nu vor fi imortalizate poate în cadre populare pe rețelele sociale, însă vor rămâne neatinse în memoria noastră și a celor cărora ne dedicăm timpul fără a fi preocupați dacă dăm bine la cameră. Altfel spus poate e timpul să trăim pentru noi mai mult și pentru ochii altora mai puțin.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

7803 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Calatorii

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Ce fac bulgarii mai bine decât românii?

Turism. Asta fac mai bine decât noi. M-am întors după șase zile de Bulgaria, într-un sătuc de lângă graniță, pe care toată lumea-l știe, dar e mare secret să nu se strice cumva ca Vama Veche și 2 Mai, visele de aur ale vacanțelor românești de litoral.

Articolul tau

Hai Simona!!!

Hai Simona!!!

Da, știu că tocmai a pierdut un meci și înfrângerea a fost rușinoasă. Suntem cu toții dezamăgiți, dezumflați, reveniți cu picioarele pe pământ. Ne reamintim că e mică, n-are forță, nu știe să pună o scurtă sau un lob și mai ales că-i labilă psihic.

Good to know

 Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

Mituri și fapte despre vaccinurile pentru copii

De-a lungul anilor, vaccinurile care ajută la protejarea copiilor împotriva bolilor infecțioase precum rujeola și oreionul au salvat sute de mii de vieți în S.U.A. și au împiedicat milioane de spitalizări, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conform consumerreports.org .

Familie

”Ești prost! De ce ești prost?”

”Ești prost! De ce ești prost?”

Vă rog să-mi promiteți doar atât: că dacă vreodată, în orice fel de circumstanță, voi ajunge să-mi jignesc copilul, să mi-l iau în ”caterincă”, să-l ridiculizez, să-l reduc la zero și să-mi bat, efectiv, joc de el și de viața lui, să mă luați și să mă bateți cu pietre în piața publică. la Obor!

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Familie

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

De ce creierul copilului tău este dependent de videoclipurile de pe YouTube

Videoclipurile pentru copii sunt printre cele mai vizionate conținuturi din istoria YouTube, astfel ca oamenii de știință, producătorii de filme video și comercianții se străduiesc să descopere ce îi face pe tinerii spectatori atât de obsedați de ele.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.