Acasa | Good to know | De ce iubim ritualurile si traditiile de sarbatori - explicatia unui antropolog

De ce iubim ritualurile si traditiile de sarbatori - explicatia unui antropolog

 SHARE  

Adaugat in 29 decembrie 2017

De ce iubim ritualurile si traditiile de sarbatori -  explicatia unui antropolog

Prajitura de Craciun. Foto: pixabay.com

Simplul gand la tradițiile de sarbatori aduce zâmbete și provoacă senzații de anticipare și nostalgie. Aproape putem să mirosim lumânările, să gustăm din meniurile speciale, să auzim colindele familiare.

Ritualurile marchează unele dintre momentele cele mai importante din viața noastră, de la repere personale, cum ar fi zilele de naștere și nunți la festivitățile de sezon, precum sărbătorile religioase, cum ar fi Crăciunul. Și cu cât este mai important momentul, cu atât mai mare este ritualul, conform theconversation.

Există multe motive pentru a prețui ritualurile familiei. Cercetările arată că pot aduce diverse beneficii psihologice, ajutându-ne să ne bucurăm de noi, să ne conectăm cu cei dragi și să ne oferim un răgaz de la stresul zilnic.

Un tampon pentru anxietate


Viața de zi cu zi este stresantă și plină de incertitudini. Având un moment special al anului când știm exact ce să facem, ne asigură un sentiment confortabil de structură, de control și de stabilitate.

Experimentele de laborator și studiile de teren arată că acțiunile structurate și repetitive implicate în astfel de ritualuri pot acționa ca un tampon împotriva anxietății, făcând lumea noastră un loc mai previzibil.

Multe din aceste ritualuri pot fi realizate și cu alte ocazii pe tot parcursul anului. Dar în timpul sezonului de vacanță, acestea devin mai semnificative.

Mâncăruri plăcute


Nici o tradiție de vacanță nu ar fi completă fără o masă festivă. De când primii oameni s-au adunat în jurul focului pentru a-și frige vânatul, gătitul a fost una dintre caracteristicile definitorii ale speciei noastre.

Durata lungă petrecută în bucătărie și în sala de mese în timpul pregătirii și consumului meselor de vacanță au aceleași funcții sociale ca și vatra strămoșilor noștri. Masa ceremonială simbolizează comunitatea, aduce întreaga familie în jurul mesei și netezește calea pentru conversație și conexiune.

Toate culturile au ritualuri care se concentreaza pe pregatirea alimentelor și mâncare. Tradiția evreiască impune ca toate alimentele să fie alese și pregătite conform unor reguli specifice (Kosher). În unele părți ale Orientului Mijlociu și India, numai mâna dreaptă trebuie să fie folosită pentru a mânca. In multe țări europene, este important să închideți ochii în timp ce faceți un toast pentru a evita șapte ani de sex prost.

Desigur, ocazii speciale necesită mese speciale. Cercetările arată că realizarea unui ritual înainte de masă îmbunătățește experiența culinara și face ca mâncarea (chiar și morcovii simpli!) să pară mai gustoasă. Alte studii au constatat că, atunci când copiii participă la pregătirea produselor alimentare, se bucură mai mult de mâncare și cu cât petrecem mai mult timp pentru pregătirea unei mese, cu atât mai mult ajungem să o apreciem.

A darui


Schimbul de cadouri este des intalnit în timpul acestor perioade. Din perspectivă rațională, acest lucru ar putea părea inutil, pentru ca irosesti resurse. Dar nu subestimati importanta acestor schimburi. Antropologii au remarcat că, printre multe societăți, daruirea ritualizată a cadourilor joacă un rol crucial în menținerea legăturilor sociale prin crearea unor rețele de relații reciproce.

Astăzi, multe familii își dau reciproc liste de cadouri dorite pentru sărbători. Partea buna a acestui sistem constă tocmai în faptul că majoritatea oamenilor ajung să obțină ceea ce ar cumpăra oricum - banii vor fi reciclați, dar toată lumea se bucură de satisfacția de a da și primi cadouri.

Importanta familiei

Cea mai importantă funcție a ritualurilor este menținerea și întărirea legăturilor de familie. De fapt, pentru rudele care locuiesc departe, ritualurile pot fi lipiciul care ține familia împreună.

Ritualul este un marker puternic al identității și al apartenenței la grupuri. Unele dintre studiile de teren au constatat că participarea la ritualurile colective creează sentimente de apartenență și generozitate sporită față de ceilalți membri ai grupului.

Tradițiile sunt deosebit de importante pentru copii. Cercetările arată că copiii care participă la ritualuri de grup devin mai puternic conectati cu colegii lor. În plus, mai multe amintiri pozitive despre ritualurile familiei par să fie asociate cu interacțiuni pozitive cu copiii proprii.

Ritualurile sunt rețeta perfectă pentru armonie în familie. Sigur că uneori trebuie sa faceti un drum lung pentru a ajunge acolo și veti intra in discutii politice poate conflictuale cu unii membri ai familiei, altii beau sau mananca prea mult. Dar, potrivit laureatului Nobel, Daniel Kahneman, este puțin probabil ca aceste lucruri sa influenteze experiența globală.

Cercetările lui Kahneman arată că atunci când evaluăm experiențele trecute, avem tendința să ne amintim cele mai bune momente și ultimele momente, acordând puțină atenție tuturor celorlalte.

Cu alte cuvinte, amintirea noastră despre vacanța de familie va consta mai ales în toate ritualurile, mâncarea bună, darurile și apoi îmbrățișarea tuturor de la sfârșitul petrecerii si când te vei întoarce acasă, vei avea ce sa astepti anul viitor.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

3522 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.