Acasa | Good to know | Cum s-a schimbat atitudinea fata de sex din anii '80 pana in prezent, potrivit unui sexolog

Cum s-a schimbat atitudinea fata de sex din anii '80 pana in prezent, potrivit unui sexolog

 SHARE  

Adaugat in 8 ianuarie 2018

Cum s-a schimbat atitudinea fata de sex din anii '80 pana in prezent, potrivit unui sexolog

Consimtamant. Foto: pixabay.com

Din anii '80 pana acum au aparut unele schimbari in modul in care privim sexul. Cercetatoarea Carol Queen de la Institute for Advanced Study of Human Sexuality prezinta cateva dintre ele.

1. Pozitivitatea sexuală devine mai intersecțională

Mai multe grupuri marginalizate sunt luate în considerare în cercurile sexuale pozitive, spune Queen. Avem discuții, de exemplu, despre modul în care persoanele cu dizabilități pot avea o viață sexuală uimitoare și cum persoanele trans pot fi sprijinte de partenerii lor.

2. În sfârșit, feminismul începe să accepte lucrătorii sexuali

Carol Queen a petrecut primele decenii ale carierei sale în lupta cu feministele care au egalat sexul heterosexual cu dominația masculină, pornografia cu degradarea și munca sexuală cu lipsa de putere. Există încă o mulțime de stigmatizări asociate muncii sexuale, însă feminismul mainstream este acum preocupat de drepturile lucrătorilor sexuali. Și mai degrabă decât să demonizam toate pornirile sau munca sexuală, dezvoltăm o înțelegere mai nuanțată a ceea ce constituie opresiunea.

3. Femeile se preocupa mai mult de propria lor plăcere


În 1998, Sex and the City a venit să ne arate că este bine ca femeile să aibă dorințe sexuale. Șaisprezece ani mai târziu, Broad City ne-a învățat că este in regula ca femeile să-și prioritizeze dorințe fata de dorintele partenerilor lor - și chiar să nu-și dorească un partener.

4. Oamenii încă nu inteleg suficient consimțământul


Chiar daca din ce în ce mai multe femei vorbesc despre atacurile sexuale, Carol Queen este preocupată de faptul că ne concentrăm asupra aspectelor greșite ale recentelor scandaluri, criticând mai degrabă aparențele făptuitorilor și preferințele sexuale decât acuzațiile. Accentul este pus pe inducerea unui sentiment de culpabilitate in loc de presupusul abuz

Cercetatoare se întreabă dacă  nu cumva regresăm la negativitatea sexuală, criticând actele sexuale pentru alt motiv decât pentru lipsa consensului. "Îmi fac griji că este vorba despre rușinea sexului în ansamblu, spre deosebire de actele non-consensuale", spune ea. "Sexul nu este la fel ca sexismul."

5. Sexul este pretutindeni acum, dar educatia sexuala încă lipsește

Pe internet gasesti orice legat de sex în câteva secunde. Dar asta nu înseamnă că știm mai multe despre sex. Încă aflăm că femeile pot avea orgasm numai prin relații sexuale, că plăcerea bărbaților este cea mai importanta și o mulțime de alte mituri dăunătoare.

Tehnologia ar trebui folosită pentru a ne oferi informații exacte despre sex.

"Asta este următorul pas, pe lângă condamnarea violului și a abuzului: comunicarea și înțelegerea funcționării corpurilor într-o situație sexuală".Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8836 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.