Acasa | Familie | De ce o casatorie toxica e mai rea pentru un copil decat divortul

De ce o casatorie toxica e mai rea pentru un copil decat divortul

 SHARE  

Adaugat in 19 ianuarie 2018

De ce o casatorie toxica e mai rea pentru un copil decat divortul

Divortul si copiii. Pixabay.com

Dacă divorțul doare sau ii ajută pe copii depinde de modul în care se poarta părinți, dar un lucru este sigur: o căsătorie toxică le face mai mult rau decat bine copiilor.

Copiii forțați să îndure căsătoriile fără dragoste ale parintilor si să tolereze tensiunea emoțională zilnica poartă pe umeri greutatea relației disfuncționale a părinților lor, conform psychologytoday.com. Ei intuitiv simt nefericirea părinților, răceala lor și lipsa de intimitate. În multe cazuri, copiii se învinovățesc si simt ca relația tensionata a părinților e cumva vina lor. În astfel de cazuri, sa ramai împreună "pentru copii" este o glumă crudă.

Iată patru modalități prin care copiii suferă:

1. Tensiune cronică


Relația părinților lasă o amprentă emoțională asupra noastră, care nu dispare niciodată. O parte naturală a dezvoltării copiilor este internalizarea ambilor părinți. Când părinții sunt în mod constant în contradicție, copiii internalizează aceste conflicte. În loc să se simtă liniștiți sau mângâiați atunci când sunt cu ambii părinți, se simt tensionați. O astfel de tensiune continuă poate provoca grave afecțiuni emoționale, sociale și fizice la copii, cum ar fi depresia, lipsa de speranță sau oboseala cronică.

2. Instabilitate emotinala


Rrăzboiul dintre părinți le ia din siguranța copiilor și ii lasă cu puțină pace interioara, punându-i în contradicție cu impulsurile lor. De exemplu, ei doresc să fie iubiți, dar resping apropierea; tânjesc dupa prietenie, dar aleg izolarea; vor avea mari abilități intelectuale sau creative, totuși isi pot sabota propriile eforturi. Conflictul extern dintre părinți devine în cele din urmă o luptă internă cu ei înșiși, ceea ce le complică viața și le împiedică dezvoltarea emoțională.

3. Teama de intimitate


Copiii crescuți intr-un mediu in care parintii se lupta mereu au dificultăți mari să se apropie de ceilalți. Intimitatea declanșează traumele pe care le-au suferit atunci când au fost martorii relatiei disfuncționale dintre părinții lor, astfel încât evita apropierea pentru a evita să fie răniti. Dacă reușesc să stabilească o relație intimă, ei rămân prudenți. Atunci când apare conflictul, este cel mai probabil să fugă sau să reactiveze conflictele părinților.

4. Probleme de dispoziție


O casnicie disfunctionala poate avea ca efect copii care se luptă cu probleme grave de dispoziție, cum ar fi distimia (depresie nevrotică). Aceste probleme, dacă nu sunt tratate, pot provoca tulburări de personalitate sau abuz de substanțe. La baza acestor probleme există o lipsă profundă de speranță. Ei învață de la o vârstă fragedă să abandoneze optimismul și să se aștepte la ce e mai rau. Din păcate,  in aceste situatii, copiii se maturizeaza prea repede și isi pierd copilăria.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

13804 citiri

23 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.