Acasa | Good to know | Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

 SHARE  

Adaugat in 29 ianuarie 2018

Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

Discutii pe internet. Foto: pixabay

Când spunem ”mamă” ne gândim la ființa cea mai blândă și cu cea mai multă răbdare de pe planetă, dacă însă spunem ”mamele pe internet” semnificația se schimbă radical și înseamnă adesea un grup agresiv care susține vehement o idee.

Disputele între mame par niște lupte sângeroase, iar armele sunt cele mai pline de venin cuvinte. Altfel spus ”gura lumii rea” s-a mutat de ceva vreme pe grupurile de mame.

Niciodată până a deveni mamă nu am asistat la discuții mai aprinse precum cele generate de creșterea copiilor. Alegeți ce vreți: de la naștere, alăptare, vaccinare, care, de departe, suscită cele mai inflamate dialoguri, la aparent inofensivele teme precum copii în colectivitate, ieșiri în parc, încălțăminte de copii, toate le fac pe ”mamele pe internet” să scoată flăcări.

Fără să-și dea seama, orice ar susține, toate aceste mame au ceva în comun, vehementa. Atât de tare cred într-o idee încât, al treilea grup, cel neutru, sau împăciuitor, sau pur și simplu cel căutător de o părere, atunci când se pronunță, începe prin a-și cere scuze sau a se justifica (pentru că a născut/sau nu natural, a alăptat/sau nu, a înțărcat mai devreme/sau a alăptat mai mult decât consideră grupul de mame, și-a dus copilul cu muci și tuse la grădiniță/sau l-a ținut acasă, l-a tratat cu antibiotice/sau cu homeopate, sau… sau… sau…).
”Mamele pe internet” lasă haina blândă lângă bebelușul care doarme pașnic alături și își pun pelerina ”Știu EU cel mai bine și pentru tine”, ”Eu așa am făcut și a fost bine, nu are cum să nu fie bine și în cazul tău”, ”Dacă nu gândești ca mine nu ești o mamă bună” pe care și-o flutură pe grupurile din rețelele sociale.

”Mamele pe internet” au mai multe în comun decât ar crede

Dacă o mamă dintr-o tabără s-ar întâlni pe viu cu alta, s-ar vedea la ochi, și-ar vedea copiii, și-ar spune of-urile comune, ar alege apoi cu mai mare delicatețe cuvintele, chiar dacă nu și-ar schimba părerea. Vorbe precum ”analfabete”, ”încuiate”, ”manipulate” (am ales cuvintele de o duritate medie, căci tastele suportă apelative mult mai grele) ar lipsi din dialog, pentru că, e semn de proastă educație să boscorodești o persoană în public. Când însă vine vorba de spațiul virtual, deși tot ”public” este, nu-l mai simțim ca atare, cuvintele dure ies mult prea lesne și dacă exprimările sunt susținute prin aprecieri de la alte mame sau, și mai încurajator, comentarii, întregul dialog se mută pe note înalte.

Făceam apel cândva să fim mame și cu mamele din jur, să aducem empatie în comunicare, să ascultăm mai mult și să judecăm mai puțin. Și revin la aceasta rugăminte! Avem mult mai multe lucruri care ne leagă decât care ne despart. Nopțile albe, grija pentru copil, dorința să-i fie bine – toate ne mână să luăm decizii. Și, Doamne, cât de complicate pot fi acestea. Multe dintre aceste hotărâri își arată efectele foarte târziu, pe unele nici nu le putem corela cu vreun efect, putem doar vedea, în zile, luni, iar uneori și ani dacă am făcut bine sau nu, în ansamblu. Responsabilitatea de părinte este cel mai greu munte pe care îl ducem pe umeri, de ce să punem peste el și o găleată de venin? Nu e mai bună o încurajare? O vorbă bună? Un ”știu cât îți e de greu” spus la momentul oportun?

Fac apel la toate ”mamele pe internet”! Înainte de a scrie ceva, gândiți-vă dacă ați putea arăta și copilului vostru, sau ați simți nevoia să vă explicați reacția, să vă justificați, să vă scuzați? Dacă tentația e să vă găsiți argumente, poate e cazul să respirați puțin înainte de a așeza degetele pe taste și să îmblânziți tonul. Nu vom fi niciodată toate de acord între noi, mamele, dar sigur putem fi mai mame, chiar și pe internet.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

2501 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.