Acasa | Good to know | Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

 SHARE  

Adaugat in 29 ianuarie 2018

Disputele între mame pe internet, fenomenul care nu ne face cinste

Discutii pe internet. Foto: pixabay

Când spunem ”mamă” ne gândim la ființa cea mai blândă și cu cea mai multă răbdare de pe planetă, dacă însă spunem ”mamele pe internet” semnificația se schimbă radical și înseamnă adesea un grup agresiv care susține vehement o idee.

Disputele între mame par niște lupte sângeroase, iar armele sunt cele mai pline de venin cuvinte. Altfel spus ”gura lumii rea” s-a mutat de ceva vreme pe grupurile de mame.

Niciodată până a deveni mamă nu am asistat la discuții mai aprinse precum cele generate de creșterea copiilor. Alegeți ce vreți: de la naștere, alăptare, vaccinare, care, de departe, suscită cele mai inflamate dialoguri, la aparent inofensivele teme precum copii în colectivitate, ieșiri în parc, încălțăminte de copii, toate le fac pe ”mamele pe internet” să scoată flăcări.

Fără să-și dea seama, orice ar susține, toate aceste mame au ceva în comun, vehementa. Atât de tare cred într-o idee încât, al treilea grup, cel neutru, sau împăciuitor, sau pur și simplu cel căutător de o părere, atunci când se pronunță, începe prin a-și cere scuze sau a se justifica (pentru că a născut/sau nu natural, a alăptat/sau nu, a înțărcat mai devreme/sau a alăptat mai mult decât consideră grupul de mame, și-a dus copilul cu muci și tuse la grădiniță/sau l-a ținut acasă, l-a tratat cu antibiotice/sau cu homeopate, sau… sau… sau…).
”Mamele pe internet” lasă haina blândă lângă bebelușul care doarme pașnic alături și își pun pelerina ”Știu EU cel mai bine și pentru tine”, ”Eu așa am făcut și a fost bine, nu are cum să nu fie bine și în cazul tău”, ”Dacă nu gândești ca mine nu ești o mamă bună” pe care și-o flutură pe grupurile din rețelele sociale.

”Mamele pe internet” au mai multe în comun decât ar crede

Dacă o mamă dintr-o tabără s-ar întâlni pe viu cu alta, s-ar vedea la ochi, și-ar vedea copiii, și-ar spune of-urile comune, ar alege apoi cu mai mare delicatețe cuvintele, chiar dacă nu și-ar schimba părerea. Vorbe precum ”analfabete”, ”încuiate”, ”manipulate” (am ales cuvintele de o duritate medie, căci tastele suportă apelative mult mai grele) ar lipsi din dialog, pentru că, e semn de proastă educație să boscorodești o persoană în public. Când însă vine vorba de spațiul virtual, deși tot ”public” este, nu-l mai simțim ca atare, cuvintele dure ies mult prea lesne și dacă exprimările sunt susținute prin aprecieri de la alte mame sau, și mai încurajator, comentarii, întregul dialog se mută pe note înalte.

Făceam apel cândva să fim mame și cu mamele din jur, să aducem empatie în comunicare, să ascultăm mai mult și să judecăm mai puțin. Și revin la aceasta rugăminte! Avem mult mai multe lucruri care ne leagă decât care ne despart. Nopțile albe, grija pentru copil, dorința să-i fie bine – toate ne mână să luăm decizii. Și, Doamne, cât de complicate pot fi acestea. Multe dintre aceste hotărâri își arată efectele foarte târziu, pe unele nici nu le putem corela cu vreun efect, putem doar vedea, în zile, luni, iar uneori și ani dacă am făcut bine sau nu, în ansamblu. Responsabilitatea de părinte este cel mai greu munte pe care îl ducem pe umeri, de ce să punem peste el și o găleată de venin? Nu e mai bună o încurajare? O vorbă bună? Un ”știu cât îți e de greu” spus la momentul oportun?

Fac apel la toate ”mamele pe internet”! Înainte de a scrie ceva, gândiți-vă dacă ați putea arăta și copilului vostru, sau ați simți nevoia să vă explicați reacția, să vă justificați, să vă scuzați? Dacă tentația e să vă găsiți argumente, poate e cazul să respirați puțin înainte de a așeza degetele pe taste și să îmblânziți tonul. Nu vom fi niciodată toate de acord între noi, mamele, dar sigur putem fi mai mame, chiar și pe internet.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

2707 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.