Acasa | Familie | ''Mă bate, dar stau să aibă copilul tată!'' Cum îi afectează de fapt violenţa pe copii?

''Mă bate, dar stau să aibă copilul tată!'' Cum îi afectează de fapt violenţa pe copii?

 SHARE  

Adaugat in 5 februarie 2018

''Mă bate, dar stau să aibă copilul tată!'' Cum îi afectează de fapt violenţa pe copii?

Copil trist. Foto: pixabay.com

„Pe copii nu îi loveşte”. Aşa îşi justifică majoritatea femeilor,  ce trăiesc în căsnicii nefericite alături de soţi violenţi, alegerea de a nu divorţă. „Să aibă copilul tată!” am mai auzit. De parcă un individ care o loveşte pe mama copiilor lui ar putea fi vreodată un tată bun. Sau „copilul nu ştie ce se petrece” se mai spune.

Cercetările au arătat contrariul, copiii ŞTIU mereu ce întâmplă, iar asta ajunge să îi afecteze nu doar în copilărie, ci pe termen lung. Traiul într-un astfel de mediu este considerat maltratare sau rele tratamente aplicate minorului în multe ţări.

Ce înseamnă să fii martor la violenţă domestică?

Sunt martori la astfel de incidente copiii care văd scene de abuz fizic sau sexual. Copiii pot observa urmări ale abuzului fizic cum ar fi sânge, vânătăi, haine rupte, lacrimi, lucruri distruse. Copiii pot simţi tensiunea care există în casă precum şi teama mamei în momentul în care aude agresorul apropiindu-se de casă.

Câţi copii sunt martori la scene de violenţă domestică?

Aproape 4 milioane de copii americani sunt la risc de expunere la violenţa domestică, mai ales că 95 % din cazurile de violenţă domestică din SUA se pretrec între soţi.

În România situaţia este foarte diferită în sensul că legea violenţei domestice este uneori ignorată. Tara noastră a fost condamnată la CEDO pentru că a ignorat violenţa domestică în cazul unei femei care a fost agresată de 8 ori de către soţul său.

Mai mult, Curtea a notat în hotărâre că autoritățile chiar au acuzat victima că a provocat agresorul, nu au emis ordinele de protecție solicitate de ea și i-au refuzat cererea pentru un avocat din oficiu.

În România numai în primele 6 luni în 2016 , la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de lovire și alte violențe în familie. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin), iar majoritatea agresorilor sunt bărbați (92,3%) spune o statistică a Poliţiei Române.

Ce simt copiii care sunt martori la violenţa domestică?

Anxietate

Ei sunt mereu pe fază, pândind dacă se apropie agresorul de casă, dacă se aud voci ridicate. Ei pândesc şi aşteaptă următorul incident. Nu ştiu ce anume va declanşa următorul incident care le va ameninţa mama. Se simt neputincioşi.

Nesiguranţă

De la copii se aşteaptă să păstreze pentru ei ce se întâmplă în familie. Uneori ei par foarte liniştiţi şi senini, dar nu sunt de fapt aşa. E greu să păstrezi astfel de secrete întunecate.

Vinovăţie

Mulţi se simt vinovaţi  crezând că au făcut sau au spus ceva ce a declaşat scandalul, bătaia.

Vulnerabilitate


Ei se simt neglijaţi, îşi doresc atenţie. Se simt abandonaţi deşi au o familie

Mânie

Sunt supăraţi la extrem pe mamă sau pe fraţi pe care îi pot considera factori declanşatori ai  violenţelor.

Care sunt efectele pe termen lung asupra copiilor?

  • Copiii care trăiesc astfel nu au şansa la o dezvoltare sănătoasă.
  • Copiii care sunt martori la abuzuri asupra mamelor lor cresc interiorizând un model  de relaţie în care unul dintre parteneri foloseşte violenţa ca să-l intimideze pe celălalt.
  • Copiii vor adopta mai degrabă modelul abuzatorului decât să ţină partea mamei pentru că le plac modelele de putere.
  • Copiii învaţă că femeiele nu trebuie respectate pentru că propria lor mamă a fost umilită şi abuzată în faţa lor.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6329 citiri

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.