Acasa | Familie | „M-am lăsat dusă de val când am decis să devin mamă. Nu simțeam nicio chemare”

„M-am lăsat dusă de val când am decis să devin mamă. Nu simțeam nicio chemare”

 SHARE  

Adaugat in 13 februarie 2018

„M-am lăsat dusă de val când am decis să devin mamă. Nu simțeam nicio chemare”

Mama copil. Foto: sxc.hu

Se spune că instinctul matern există în fiecare dintre femei, unele îl au mai dezvoltat, altele și-l descoperă pe parcurs. Însă, acest instinct matern ne face să fim mame bune pentru copiii noștri.

Cred că nu sunt nici prima, nici singura care înainte de a deveni mamă nu aveam nici o treabă cu copiii. Nici nu mă deranjau, dar nici nu mă aplecam vreodată către copiii prietenilor pentru a interacționa cu ei. Erau pe acolo și parcă nici nu-i observam. Nu am simțit niciodată că-mi ticăie ceasul biologic și că îmi doresc copii.

Am rămas însărcinată dintr-o idee inconștientă pe care nu am gândit-o absolut deloc. Soțul meu își dorea copii, iar eu am intrat în jocul lui. Nu m-am gândit exact ce ar presupune acest lucru, nu simțeam nici o chemare anume, nu credeam nici că va fi greu, nici ușor, în nici un fel. M-am lăsat dusă de val.

Însă, instinctul matern și-a făcut simțită prezența încă din timpul sarcinii pentru că, fără să-mi dau seama eram responsabilă. Responsabilă de sănătatea copilului ce creștea în mine. Cumva, dacă așa spune la carte, așa trebuie să fac. Eu fiind fumătoare înainte, mi-am impus să nu mai fumez și nici să nu mai beau nici un strop de alcool, deși de multe ori m-ar fi relaxat teribil cele două vicii ale mele.

După ce s-a născut copilul, mi-am pus întrebarea ce simt față de el. Oare îl iubesc? Nu simțeam asta, dar mă simțeam extrem de responsabilă pentru el, pentru viața și siguranța lui. Eram obosită, eram depresivă, eram cum nu se poate mai rău, însă, de fiecare dată mă ridicam pentru că simțeam că trebuie să o fac, căci el depinde doar de mine. Cumva trebuia să-l iubesc pentru că trebuia să am grijă de el.

Instinctul matern se descoperă

Având  în vedere toate trăirile contradictorii ce se luptau în sufletul meu, mă întrebam mereu dacă voi reuși să fiu o mamă bună. O bună prietenă, mamă a doi copii, mi-a spus ceva ce nu voi uita niciodată: „Fiecare dintre noi suntem cele mai bune mame pentru copiii noștri”. Și cred că a fost una dintre cele mai adevărate observații pe care le-am primit vreodată.

Încet, încet, după ce copilul mi s-a părut mie că a trecut de perioada critică (nu a avut nici o problemă de sănătate, mi se părea doar că este atât de fragil încât trebuie să fiu 100% atentă numai la el), după prima lună de viață, când am început să mă obișnuiesc cu el și cu ideea că sunt mamă, sentimentele mele de responsabilitate s-au transformat în altceva. Îl iubeam cum cred că l-am iubit din prima clipă fără să realizez și simțeam că aș fi fost în stare de orice pentru el. Chiar dacă uneori mă gândeam ce ar face o mamă bună într-o anumită situație, mereu luam decizia, zic eu, cea mai potrivită pentru el și pentru mine. Instinctul de mamă m-a făcut să știu ce să fac atunci când plângea necontrolat, când s-a îmbolnăvit sau când a căzut prima dată. Instinctul de mamă m-a făcut să fiu o mamă bună, cea mai bună mamă pentru copilul meu.

Chiar dacă în continuarea am rămas rece față de mulți alți copii din jurul meu, am descoperit că față de copilul meu pot să am cele mai frumoase sentimente, sentimente ce nu pot fi descrise decât prin dragoste totală și definitivă.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

10525 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.