Acasa | Good to know | Ce trebuie să știi despre cumpărătul compulsiv - dependența modernă despre care nimeni nu vorbește

Ce trebuie să știi despre cumpărătul compulsiv - dependența modernă despre care nimeni nu vorbește

 SHARE  

Adaugat in 14 februarie 2018

Ce trebuie să știi despre cumpărătul compulsiv - dependența modernă despre care nimeni nu vorbește

Cumparaturi. Foto: pixabay.com

Mulți oameni profita de reducerile de iarna si merg la cumparaturi. Totuși, pentru unele persoane, cumpărăturile nu sunt ceva care poate fi ușor controlat și sunt folosite ca mecanism de combatere a anxietății și a stimei de sine scăzute.

Acești cumpărători nu reușesc să reziste impulsurilor interioare puternice de a face achiziții repetate și de a cheltui excesiv - chiar și atunci când nu își pot permite să facă acest lucru sau nu le trebuie produsul pe care îl cumpără, scrie theconversation.com.

Cercetările recente arată că comportamentul compulsiv de cumpărare afectează aproape 5% din populația adultă din țările dezvoltate - în special femeile tinere din grupurile cu venituri reduse, iar afectiunea este în creștere, ultima estimare indicând faptul că aproximativ 14% din oameni au o formă ușoară.

Cumpara pana cazi / ''Shop till you drop''

În timp ce suntem cu toții familiarizați cu unele cumparaturi din impuls - cumpararea unui baton de ciocolată in timp ce astepti la casa - comportamentul compulsiv de cumpărare este foarte diferit.

Când majoritatea oamenilor cumpără lucruri, ei sunt, în general, motivați de valoare și de utilitate. Cumpărătorii compulsivi achiziționează lucruri pentru a scapa de stres, pentru a obține aprobare socială și a-și îmbunătăți imaginea de sine.

Acest tip de cumpărături reprezintă o dependență comportamentală caracterizată printr-o capacitate redusă de autocontrol și o rezistență mai redusă la declanșatoare externe, are grave consecințe psihologice, sociale și financiare pentru suferinzi și familiile lor.

Cercetarea realizata la Salford Business School a folosit mostre din Marea Britanie, Spania, China și Republica Cehă pentru a dezvolta un nou instrument de screening pentru a diagnostica această tulburare. Instrumentul utilizează șapte declarații comportamentale. Dacă un respondent este total de acord cu acestea, ar putea fi un indiciu al comportamentului compulsiv de cumpărare.

Rezultatele indică faptul că noul instrument este mai eficient pentru comportamentul compulsiv de cumpărare decât instrumentele de diagnostic existente și, de asemenea, distinge între formele ușoare și severe ale afecțiunii. În cele din urmă, scopul este ca persoanele cu tulburări de cumpărare compulsive sa fie diagnosticate mai devreme, astfel încât să poată avea acces la ajutorul de care au nevoie.

Dependenta gravă


Cercetarea a constatat că boala a fost mai răspândită în Marea Britanie decât în celelalte țări și mai mult în rândul adulților tineri - în special al femeilor. La această vârstă, comportamentul excesiv este adesea acceptabil din punct de vedere social în rândul colegilor, astfel încât starea poate să nu fie recunoscută pentru mai mult timp. Accesul la mai multe facilități de creditare este de natură să agraveze situația.

Consecințele comportamentului de cumpărare compulsivă pot fi la fel de grave ca și alte tipuri de dependență - cum ar fi alcoolismul și jocurile de noroc - cu acumularea unor datorii serioase și afectarea profunda a relațiilor.

Acesta este motivul pentru care este important ca profesioniștii din domeniul sănătății să recunoască dependența și să ofere suport, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă.



Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5986 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.